ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Praha, Brno a Ostrava vezou společně projekty na veletrh MIPIM

Praha, Brno a Ostrava vezou společně projekty na veletrh MIPIM

Praha, Brno a Ostrava vezou společně projekty na veletrh MIPIM
2. 3. 2018 / Autor: Crest Communications / Popisek: Vizualizace projektu Kampus Hybernská

Veletrh nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM patří společně s mnichovským veletrhem Expo Real mezi nejvýznamnější oborové akce v Evropě. Letos se ve francouzském Cannes koná již po devětadvacáté. Tentokrát se brány festivalového paláce v Cannes otevřou v termínu od 13. do 16. března, organizátoři očekávají 24 000 účastníků. Tři největší česká města spojila své síly a na veletrhu se představí společně. Jde o model, který se Praze, Brnu a Ostravě osvědčil už v loňském roce.

Stánek pod značkou Czech Cities bude mít plochu 253 metrů čtverečních a každé město v něm bude prezentovat ty nejzajímavější projekty, jejichž realizace plánují, a na nichž se můžou případní investoři podílet. O významu veletrhu svědčí i přítomnost všech tří primátorů, jejichž města se akce účastní. Kromě Investičních možností bývá MIPIM i místem, kde se diskutuje o celosvětových trendech a jejich dopadech na investiční a realitní trh. Ústředním tématem letošního ročníku tak bude „Mapování světové urbanity“. Podle analýzy OSN totiž naroste světová populace na 8,5 miliard lidí do roku 2030 a 9,7 miliard do roku 2050, přičemž šedesát procent z nich bude žít ve městech, což bude klást na metropole budoucnosti obrovské nároky, např. pokud jde o jejich schopnost reagovat na klimatické změny, strategie investování, architekturu či stavební technologie. 

Neodmyslitelnou součástí akceje každoroční udělování prestižních cen MIPIM AWARDS za nejlepší světové projekty uplynulého roku v jedenácti kategoriích. Jejich slavnostním vyhlášením na galavečeru ve čtvrtek 15. března celý veletrh vyvrcholí.

S čím na MIPIM vycestují česká, moravská a slezská metropole?

Praha: společný projekt města a univerzity v historickém centru

Praha na veletrhu představí společný projekt hlavního města a Univerzity Karlovy – Kampus Hybernská, jehož cílem je propojení širší veřejnosti a kulturních projektů s aktivitami univerzity v prostředí moderní infrastruktury v historickém centru Prahy.

Projekt má dvě fáze, přičemž první (krátkodobá) s názvem „Hybernská ožívá“ od března 2017 cílí na oživení dlouho nevyužitého objektu na adrese Hybernská 4 prostřednictvím vzdělávacích, tvůrčích i kulturních aktivit (festivalů, výstav, debat, přednášek a konferencí). Druhá, ambicióznější fáze předpokládá vybudování moderního komplexu budov pro Univerzitu 21. století. Hlavní město bude rovněž prezentovat projekt Datové platformy, který tvoří základní stavební kámen konceptu Smart City.

Kampus Hybernská

Brno: revitalizace lokality Ponava a budoucí chytrá čtvrť Špitálka

Brno se ve své prezentaci zaměří na nově oživenou lokalitu Ponava, která vždy sloužila volnočasovým a sportovním účelům. Město do této plochy soustředilo realizaci tří sportovišť: fotbalového stadionu s kapacitou přes 30 000 diváků, multifunkční hokejové haly s předpokládanou variabilní kapacitou 12 382 diváků a aquaparku pro cca 2 300 návštěvníků. Lokalita má rovněž potenciál pro novou administrativní a rezidenční výstavbu.  Město hledá partnery a investory, kteří se budou na připravovaných projektech podílet, umožní jejich rychlejší realizaci a vznik této nové městské čtvrti.

Kromě toho chystá Brno na MIPIM také prezentaci projektu budoucí chytré čtvrti Špitálka v centrální části města. Jeho cílem je realizace nové sociálně, ekonomicky a energeticky udržitelné městské čtvrti s využitím ověřených chytrých technologií.

Multifunkční hokejová arena

Ostrava: plochy v historickém centru města i pozemek pro lehký průmysl

Ostrava na MIPIMu investorům nabídne mj. lokality navazující přímo na Masarykovo náměstí, které tvoří původní historické jádro Moravské Ostravy, a plochy v nově vznikající čtvrti Karolina v blízkosti moderního obchodního a administrativního centra.

Ostrava na veletrhu nabídne také vlastní rozvojové území Hrušov o rozloze třicet pět hektarů na okraji města s přímou návazností na dálnici D1, které je určeno pro lehký průmysl a logistiku. Nabídky na investiční záměr v tomto území je možné podávat do 30. dubna tohoto roku. Ostrava má v nabídce také volné pozemky ve Strategické průmyslové zóně Ostrava – Mošnov, které jsou již plně připraveny pro okamžité umístění nových investic v oblasti lehkého průmyslu. Mimo tyto projekty představí Ostrava na veletrhu také kandidaturu Ostravy na titul European Green Capital 2020.

Volné plochy Ostrava

Kateřina Semrádová

Další články na TV Architect:

Veletrh MIPIM 2018 opět ukázal globální trendy, vyhlásil nejlepší stavby světa a dal prostor společné prezentaci českých měst

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl