ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Největší projekt v dosavadní historii Brna: Chystá se Jižní čtvrť

Největší projekt v dosavadní historii Brna: Chystá se Jižní čtvrť

Největší projekt v dosavadní historii Brna: Chystá se Jižní čtvrť
13. 3. 2019 / Autor: smeczka.cz Popisek: Logo KAM

Rozlehlá oblast s jedinečným panoramatem katedrály sv. Petra a Pavla těsně přiléhá z jihu k historickému centru Brna. Zatím připomíná zapomenutou periferii zarostlou trávou a náletovými dřevinami, ale v příštích letech ji čeká výrazná proměna. Začnou zde vznikat základy nové Jižní čtvrti, která se stane domovem tisíců lidí.

Bude to živá a kompaktní městská čtvrť doplňující historické jádro a rozvíjející se až k oživenému nábřeží řeky Svratky. Území Jižní čtvrti je místem s obrovským potenciálem nejen pro samotné město, ale i celou střední Evropu. Jeho proměnu lze v Brně srovnat snad jen se zbořením hradeb v 19. století. Podobně se totiž uvolní i současná, několik desítek metrů široká bariéra železničních kolejí a nabídne území pro nový život.

Nejen nové nádraží

Necelých sto čtyřicet hektarů na dohled od centra zůstávalo téměř sto let nevyužitých. I když se s nimi dlouhodobě prioritně počítalo pro rozvoj města, opakovaně se vracela otázka umístění budoucího hlavního nádraží. Debata je téměř tak stará jako myšlenky na rozvoj celého území. V obou variantách přesunu nádraží, které vykrystalizovaly v posledních letech, by totiž nádraží vyrostlo v Jižní čtvrti. Pod taktovkou města proto vznikly urbanistické studie navrhující rozvoj oblasti v obou diskutovaných variantách – jak s nádražím u řeky, tak pod Petrovem.

Změnu přinesl červenec minulého roku, kdy vláda na základě priorit Brna, Jihomoravského kraje a dalších institucí posvětila přesun nádraží do oblasti dnešního dolního nádraží k řece Svratce. Kancelář architekta města Brna, která je zdejším hlavním koncepčním pracovištěm, tak mohla začít pracovat na podobě nové městské čtvrti s významnou dopravní stavbou v její jihovýchodní části. Schválená varianta přináší uvolnění rozsáhlých ploch dnes zabraných kolejemi. Plánováno je i odhalení historického viaduktu z první poloviny 19. století, který se z dopravní infrastruktury promění v technickou památku obklopenou novým městským parkem.

Vzhledem k rozsáhlosti celého projektu, kdy je jen přestavba brněnského železničního uzlu a navazující městské infrastruktury vyčíslena na více než čtyřicet miliard korun, spolupracuje už teď město, kraj, stát i Správa železniční dopravní cesty na společné strategii. A zapojuje se i soukromý sektor a veřejnost. Všichni totiž mají společný zájem na tom, aby celý projekt dopadl co nejlépe. Základy nové čtvrti by mělo mít Brno hotové, než se dokončí nové nádraží.

Domov až pro patnáct tisíc lidí

Hlavní výhodou nové městské čtvrti bude její rozmanitost a kompaktnost. Převažující bydlení doplní možnosti nákupů, kultury a volnočasových aktivit. Budoucí obyvatelé nebudou muset nikam dojíždět a pracovní příležitosti jim přinese například okolí ulice Heršpická. Dalších až patnáct tisíc nových obyvatel v docházkové vzdálenosti bude zároveň příležitostí pro historické centrum Brna. Jižní čtvrť ho posílí a přispěje k jeho pulzujícímu životu.

Nová čtvrť by neměla být smíšená jen ve smyslu funkcí, ale i co do složení obyvatel – měli by zde bydlet studenti, rodiny s dětmi i senioři. Vedle nových bytů, obchodů a kanceláří jim nabídne i kvalitní veřejná prostranství, parky či místa pro sportování.

Vedení města ale zdaleka nepočítá jen s Jižní čtvrtí. Široká oblast středu města a jeho jihovýchodního okolí totiž v sobě skrývá obrovský potenciál pro rozvoj Brna. Další plány se soustředí například na bývalé průmyslové areály Dřevopodniku, Mosilany nebo Špitálky a Šmeralových závodů. Do Brna dnes za prací přijíždí až osmdesát tisíc lidí denně a tyto části širšího centra města by spolu s novou Jižní čtvrtí mohly nabídnout kapacitu na bydlení pro třetinu z nich.

Inspirace z domova i ze zahraničí

Proměna nevyužívaného území na novou Jižní čtvrť je největším projektem v historii města a zatím i České republiky. Brno tak nemá v tuzemském prostředí na co navazovat. Obtížný úkol dát dohromady přání Brňanů, představy investorů i podmínky, za nichž bude nová čtvrť fungovat jako přirozená součást města, má na starosti tým městského architekta. Hlavním krokem je teď aktualizace územní studie, která oblast připraví na výstavbu. Nastaví totiž mantinely budoucí podoby Jižní čtvrti, vymezí dopravní i technickou infrastrukturu a určí jednotlivé etapy výstavby.

Zkušenosti s plánováním nových čtvrtí podobného rozsahu lze zatím získat jen v zahraničí. Kancelář hlavního architekta je proto sbírá v blízké Vídni, kde je inspirací chytrá čtvrť Aspern nebo výstavba v okolí hlavního nádraží. Čerpá i z proměny hamburského přístavu v moderní HafenCity. Do aktualizované územní studie se promítne i spolupráce s vlastníky zdejších pozemků. Tým brněnských architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky už například pro investory zpracoval urbanistickou ideovou studii na „dva bloky“ území nad ulicí Opuštěná, na které se podílel také světově uznávaný krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson.

Podklady pro další změny přibývají i od zapojené odborné veřejnosti. Na konci minulého roku se na workshopu pořádaném v sídle městského architekta sešlo přes třicet architektů, urbanistů nebo odborníků na dopravu. A i jejich myšlenky a nápady mají pomoci s tím, aby rozvoj lokality Jižní čtvrti vytvořil z Brna jedno z nejdynamičtěji se vyvíjejících měst ve střední Evropě.

Development news, nyv

Psali jsme také:

V Brně vyroste nová Jižní čtvrť, o její podobě rokovali odborníci na workshopu

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl