ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Nedostatek stavebního materiálu ještě více komplikuje situaci na jižní Moravě po zásahu ničivým tornádem

Nedostatek stavebního materiálu ještě více komplikuje situaci na jižní Moravě po zásahu ničivým tornádem

Nedostatek stavebního materiálu ještě více komplikuje situaci na jižní Moravě po zásahu ničivým tornádem
1. 7. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: redakce

Ničivé tornádo na jihu Moravy napáchalo podle odhadů škody za více než 15 miliard. Především domy místních obyvatel jsou v dezolátním stavu. Tornádo sebralo lidem doslova střechy nad hlavou a někomu nezbyly ani obvodové zdi. Návrat do stavu před katastrofou teď může zkomplikovat mimo jiné nedostatek klíčových stavebních materiálů, například cementu. S tím je podle odborníků momentálně problém po celé Evropě.

Stavaři aktuálně hlásí problémy s nedostatkem materiálů a jejich vysokou cenou. Momentálně je velký nedostatek cementu a výztužové oceli. To jsou klíčové záležitosti pro řadu staveb.

Tento stav může celkově vést k mnoha problémům v českém stavebnictví. Každá zpožděná zakázka má za následek zpoždění realizace, a tím i další finanční náklady. Výrazné zdražení materiálů navíc může vést také k finančním problémům firem i jednotlivců a k nedokončení mnoha staveb.

Chybějící stavební materiál komplikuje stavařům a developerům práce již několik měsíců a neočekává se rychlé zlepšení. Nouze je v posledních měsících také o dřevo, polystyren, hliníkové konstrukce a plasty. Nedostatek a zdražení materiálů hlásí také pokrývači, kteří právě v těchto dnech budou na jižní Moravě nejvíce potřeba.

„Ceny všech stavebních materiálů raketově rostou. Od Nového roku se například ceny klempířského materiálu zdvojnásobily a nejen že k dalšímu zdražení ještě dojde, ale i samotná dodávka zboží značně pokulhává. Dříve jsme objednávky řešili v řádech několika dnů, nyní se bavíme o týdnech až měsících. Vinu přičítám covidové pandemii, která omezila fungování stavebního průmyslu a tohle jsou její následky. Podle mých informací má dojít k dalšímu velkému zdražení znovu na podzim.“ varuje Daniel Klinka ze společnosti K-komplet.

Nedostatek stavebních materiálů tak ještě více komplikuje situaci na jižní Moravě

Ničivé tornádo tady srovnalo se zemí několik vesnic, a proto do míst putuje stavební materiál ze všech koutů republiky. Živel zasáhl část Břeclavska a Hodonínska. Nejpostiženějšími obcemi jsou Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hrušky a část Hodonína zvaná Pánov.

Na pomoc do postižených oblastí vyrazil i tým TV Bydlení a TV Architect. Společně s tachovskou společností K-komplet, která má na starosti klempířské a pokrývačské práce, pomáhali s obnovou střech místních obyvatel.

„Čtvrteční zpráva o ničivém tornádu zasháhla asi každého z nás. Proto když mě hned v pátek oslovil dlouholetý kamarád a střechař Daniel Klinka, zda nepojedeme pomoci do postižených oblastí, neváhal jsem ani vteřinu. Do hodiny jsme sehnali tým 9 dobrovolníků a s dodávkou plnou nářadí vyrazili na místo,“ říká Lukáš Trunec za tým TV Bydlení a TV Architect.

„Odjezdu předcházela registrace na Informační krizové lince Jihomoravského kraje. Prvotní doporučení kraje na místo nevyjíždět je hlavně s ohledem na průjezdnost pro záchranné složky. Sami místní vám ale řeknou, že na místě je potřeba každá ruka. Důležité tedy je situaci ještě více nekomplikovat a nechat auto na volných prostranstvích mimo postižené obce. Na místě je nejvíce potřeba právě stavební materiál, latě, plachty, motorové pily, hřebíky a vruty. Aktuální potřeby vám ale také sdělí na krizové lince dle vývoje situace,“ doplňuje Trunec.

S pomocí už přichází i někteří prodejci stavebního materiálu. Například společnost Wienerberger dá jižní Moravě 15 milionů korun ve formě mimořádných slev na střešní tašky a cihly. Tato pomoc je určena na obnovu totálně zničených střech a na výstavbu nových domů po demolici. Žádosti o tuto podporu mohou lidé směrovat na emailovou adresu: tornado@wienerberger.com

Pomoc můžete i vy, každá koruna se počítá!

Diecézní charita Brno přijímá dárcovské SMS ve tvaru "DMS DCHB 30", "DMS DCHB 60" nebo "DMS DCHB 90" posílat na telefonní číslo 87777. Zřízený je také transparentní účet 4211325188/6800, dary posílejte s variabilním symbolem 2002. 

Transparentní účet zřídila i ADRA. Jeho číslo je 66888866/0300. Peníze zasílejte s variabilním symbolem 390.

Sbírku vyhlásil také Český červený kříž. Peníze je možné zasílat na účet 333999/2700 s variabilním symbolem 2101.

Pomoc organizuje i Diakonie Českobratrské církve evangelické. Peníze lze posílat na účet 2100691426/2010. Nebo mohou lidé napsat DMS DIAKONIEPOMOC 30/60/90 na číslo 87 777.

Sbírku SOS Morava vyhlásil Člověk v tísni. Lidé mohou přispět na účet 713271329/0300.

Handicapovaným občanům z postižených obcí nabízí pomoc také Konto Bariéry.  Finanční příspěvky lze posílat na číslo účtu 17111444/5500 v.s. 5555.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl