ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Návod na řešení problémů s parkováním podle developerů

Návod na řešení problémů s parkováním podle developerů

Návod na řešení problémů s parkováním podle developerů
13. 4. 2018 / Autor: Ilustrační foto archiv TV Architect

Do veřejné debaty o problémech s parkovacími místy v Praze se vmísili i developeři. Ptala se jich analytická společnost CEEC Research ve spolupráci se společností KPMG Česká republika. Také oni vidí řešení v síti záchytných parkovišť P+R, ve zlepšení dopravní infrastruktury a v budování záchytných parkovišť už ve Středočeském kraji. Sami parkovací místa u svých rezidenčních projektů vytvářejí, a tak by podle nich mohlo pomoci i to, že stát poskytne mladým rodinám možnost získat zvýhodněné hypoteční úvěry.

Nedostatek parkovacích míst v Praze má podle developerů vyřešit zejména budování záchytných parkovišť na okraji Prahy a investice do veřejné dopravy. Navrhují také vybudovat záchytná parkoviště už v oblasti Středočeského kraje, naopak příliš nedoporučují řešit problém s parkovacími místy zdražením parkovného. „V Praze zásadně chybí velkokapacitní záchytná parkoviště na okraji města či u dopravních uzlů ve Středočeském kraji. Obrovská masa lidí, která do metropole přijíždí za prací, tak nemá kde své auto odstavit. V centru města by pak bylo vhodné vybudovat podzemní garáže, aby se zaparkovaná auta svedla z povrchu a metropole se tak více otevřela lidem,“ říká Omar Koleilat, generální ředitel skupiny CRESTYL.

To potvrzuje také Ján Horváth, CEO divize Real Estate, CTR group „Praha podle mě netrpí žádným nedostatkem parkovacích míst, ale spíše značným přebytkem aut. A ten lze vyřešit jen vhodnou motivací dojíždějících k cestě hromadnou dopravou. Tedy zejména výstavbou cenově dostupných záchytných parkovišť P+R. Kvalitě života v centru města pak může prospět i výstavba parkovacích domů, a tyto dokonce ani nemusejí být cenově dostupné. Parkovat v centru metropole totiž není žádné základní lidské právo nikde na světě.“

Znevýhodnění noví rezidenti?

Podle Pavla Klimenta, partnera odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice, má město na výběr pouze dvě možnosti: „Buď regulaci, ať už jde o dopravu v klidu nebo samotný vjezd aut do města. Druhou možností je výstavba adekvátních parkovacích ploch, tedy zejména parkovacích domů. Ideálním řešením je pak kombinace obojího.“

Počet parkovacích míst/garážových stání nad úroveň, která je požadovaná platnými předpisy (např. Pražskými stavebními předpisy) nabízí svým zákazníkům ve všech nových projektech čtrnáct procent developerských firem. „Kdyby si město u nových projektů odkoupilo spodní dvě až tři patra a nabídlo je okolním rezidentům, tak by vznikal dostatek míst. Jako developeři často řešíme, že přicházíme do míst, kde v minulosti vznikla kritická situace s parkováním a okolí je již aktuálně zcela přetíženo. My sice umístíme veškeré parkování do svého objektu, ale co ostatní? Je to de facto diskriminace nově příchozích – k bytu si musí koupit za pět set tisíc parkovací stání, ale majitelé okolních bytů, jimž roste hodnota i s novou výstavbou a oživením čtvrti, tuto investici udělat nemusejí,“ podotýká Ivor Ševčík z All Inclusive Development.

Stát by měl podle developerů pomoci mladým rodinám

Současná situace, kdy na pražském realitním trhu dosahují ceny nových bytů částek až osmdesát pět tisíc korun za metr čtvereční, s sebou přináší ještě jeden vedlejší efekt, a to zdražování parkovacích stání, jen desetina oslovených developerských společností má totiž parkovací stání jako součást nabídky na koupi bytu. U dalších dvou pětin si může zákazník stání dokoupit. U zbývající poloviny pak vždy záleží na samotném projektu. Na čem však panuje poměrně vysoká shoda, je další zvyšování cen za parkovací stání.

Někteří developeři hovoří o standardní dostupnosti minimálně jednoho vozu suchou nohou. Zároveň připomínají, že se změnami v systému hypoték mají dnes mladé rodiny problém se získáváním hypotečních úvěrů na bydlení. O tom, že by měl stát na tuto situaci reagovat a poskytnout těmto rodinám zvýhodněné hypoteční úvěry, je pak přesvědčena více než polovina ředitelů.

První vlaštovky mezi parkovacími domy

ČTK nedávno uvedla pár příkladů, jak pražský magistrát situaci s parkovišti řeší. Aktuálně se plánuje výstavba parkovacího domu v Praze na Dědině, dům bude mít několik podlaží a uvnitř bude až dvě stě šedesát parkovacích stání. Výstavbu parkovacího domu pak chystá rovněž Praha 11 v ulici Brandlova. Stávající parkoviště má kapacitu sedmdesát šest míst, parkovací dům jich má mít až sto sedmdesát. Magistrát připravuje stavbu již třetí části záchytného parkoviště na Černém Mostě s osmi set osmdesáti parkovacími místy. Klasické parkoviště chce vybudovat na Proseku devátá městská část, která tím chce ulevit přeplněným ulicím v okolí. Ve čtyřpatrovém parkovacím domě by mělo být zhruba tři sta osmdesát míst.

Kateřina Semrádová

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl