ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Moderní technologie zajišťující bezpečnost a nové budovy s obchody a restauracemi. To je budoucnost Letiště Václava Havla

Moderní technologie zajišťující bezpečnost a nové budovy s obchody a restauracemi. To je budoucnost Letiště Václava Havla

Moderní technologie zajišťující bezpečnost a nové budovy s obchody a restauracemi. To je budoucnost Letiště Václava Havla
Autor: D3A Popisek: Vizualizace letiště
#letiště #D3A
další

„Na Letišti Praha by v budoucnu měly proběhnout rozsáhlé stavební úpravy, které výrazně změní jeho podobu. Celková přeměna dopravního řešení v okolí terminálů, dostavba Terminálu 2 a realizace nových objektů a přilehlých veřejných prostranství bude znamenat jednu z největších investic do nové infrastruktury za posledních více než 10 let, “ popisuje Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Novým ústředním prostorem letiště by se po rekonstrukci měl stát prostor před Terminálem 2. Kromě toho na místě jedné z nejvytíženějších dopravních tepen údajně vyroste další hotel, komplex objektů zahrnující vývojová a testovací centra a sklady, jejichž provoz budou zajišťovat mimo jiné i moderní technologie

Za zdravotní turistikou

Zájemci o úpravu zevnějšku si zde také přijdou na své. Na oblíbený trend nazvaný zdravotní turistika reagují plány výstavby, podle nichž mají na místě vzniknout soukromé kliniky specializované na dentální hygienu nebo na plastickou chirurgii.

Celý komplex nových budov by měl podle odhadů zabírat plochu přes půl hektaru. Koncem minulého roku vedení letiště vypsalo výběrové řízení, jehož vítěz bude financovat projekt a pozemky bude mít v nájmu. Vítěz vzešlý z výběrového řízení má být znám v druhé polovině roku 2019. S realizací projektu by se mělo začít během tří let.

Prostor před již zmíněným Terminálem 2 čekají také velké změny. Přibydou zde například nové domy, které rozšíří kapacitu parkovacích míst v areálu, postavena má být také takzvaná Plaza, tedy spojovací venkovní prostor před terminálem. Architektonické návrhy těchto míst jsou dílem českého architektonického studia D3A.

„Jeho architekti se podíleli už na plánech rozvoje letiště do roku 2035. Parkovací domy jsou totiž jen prvním projektem, který letiště čeká. Mezi ty následující patří třeba výrazné rozšíření terminálu 2 a stavba nové runwaye. Letiště počítá i se zastávkou rychlodráhy, která by měla být pod zemí,“ píše se na webu ct24.ceskatelevize.cz.

Důstojný a reprezentativní obraz

Porota, která zvolila atelier D3A zdůraznila komplexnost a profesionalitu návrhu: „ Jedná se o návrh všestranně promyšlený a profesionálně podaný od urbanistické koncepce po detail orientačního systému a koncept výtvarných děl. Pasažérům vystupujícím z terminálu se naskytne skutečně důstojný a reprezentativní obraz. Důkladné vědomí širších vztahů se projevuje důrazem na velkorysé pojetí Plazy, její upořádání, proporce a schopnost propojovat navazující prostory a domy podle osy Aviatické do hloubky území. Veškeré provozní toky lidí, aut, materiálu fungují bezkolizně a intuitivně, což je cenné především na relaci terminál – MHD v úrovni parteru. Skywalk prochází územím jako proměnlivý organismus reagující hmotovým uspořádáním i dispozicemi na různé provozní a urbanistické situace. Provozní schema parkovacích domů je nejlépe promyšlené, stejně tak konstrukční řešení jednotlivých objektů. Civilnost, střídmost a úroveň dosaženého detailu dává předpoklady k dalšímu rozvíjení návrhu, např. u řešení fasád parkovacích domů.“

V přízemí parkovacích domů pak má vzniknout terminál veřejné a charterové autobusové dopravy. Budovy vzniknou v místech současného parkoviště PB Economy a PA Smart. Ty budou zrušeny.

„Nové budovy parkovacích domů naplňují dlouhodobý záměr zastavovacího plánu Letiště Praha. Přispějí k modernizaci parkovacích služeb a zároveň zvýší komfort a bezpečnost cestujících,“ doplnil ředitel Řehoř.

V rámci modernizace letiště jeho vedení počítá také s instalací a využíváním nejmodernějších technologií. Naplněna má být dostatečná kapacita nabíjecích stanic pro elektromobily, robotické parkování pomocí autonomních mechanismů a pokročilé IT technologie, jejichž úkolem bude monitorovat obsazenost a zajistit bezpečnost.

Společně s parkovacím domem A a B vznikne i Skywalk neboli nebeská promenáda. Má se jednat o objekt propojující v ose Aviatické ulice stávající a nové objekty. Stavba čítající tři podlaží bude komunikační tepnou mezi terminály a ostatními stavbami. Nebeská promenáda má ve svých útrobách také nabídnout obchody, restaurace a prostory k pronájmu.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl