ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Kniha 20000 otevírá dveře k současné architektuře měst a obcí

Kniha 20000 otevírá dveře k současné architektuře měst a obcí

Kniha 20000 otevírá dveře k současné architektuře měst a obcí
28. 2. 2019 / Autor: Helena Novotná Popisek: Kniha 20000

Vyšla nová publikace, jejíž název je Kniha 20000. Jde o literárně-vizuální dokument představující portréty dvaceti míst ve dvaceti městech České republiky, které svým počtem obyvatel nepřesahují dvacet tisíc a za nimiž stojí dvacet předních architektonických studií.

Je to také druhá kniha Michaely Hečkové, autorky publikace O městech a lidech. Na nové knize pracovala společně s Matějem Chaberou, grafickým designérem a nositelem ocenění Czech Grand Design v kategorii grafický designér roku 2017. Výsledkem je alternativní průvodce současnou českou architekturou. Publikace vychází v březnu 2019 a bude dostupná online, v distribuci sítě Kosmas a v knihkupectvích Book Therapy, PageFive, ArtMap a dalších. Křest proběhne v pátek 8. března v CAMPu

Nechte se překvapit

Kniha 20000 je architektonický průvodce, reportáždokument o stavu českých měst a obcí, ale také publikace, která má inspirovat k cestování a objevování současné architektury mimo velká města. Zachycuje proměny dvaceti českých vesnic a malých měst po výstavbě nových veřejných budov nebo po urbanistických zásazích, které dokáží významně ovlivnit charakter a biorytmus daného místa. „Velká architektura nepotřebuje velká města. Lidé nejsou zvyklí se jezdit inspirovat na vesnici a do maloměsta, jenže právě v malém měřítku těchto míst se současná architektura prosadí mnohem lépe. Kniha je určena nejen architektům, ale všem, kteří cestují a rádi se nechají překvapit,“ vysvětluje autorka.

Mezi uvedené stavby patří rozhledna Růženka v obci Růžová od libereckého studia Mjölk architekti, nová galerie v Humpolci 8smička od OK PLAN ARCHITECTS, pozorovatelna Durch ve Valašských Příkazech od architekta Zdeňka Fránka, hotel Štajnhaus v moravském Mikulově od studia ORA nebo revitalizace nábřeží řeky Loučné v Litomyšli od Rusina Frei architekti.

Texty vznikaly na základě rozhovorů nejen s jednotlivými architektonickými studii, ale také s takzvanými hybateli architektury, tedy zadavateli, investory, provozovateli, vedením obce či města a místními kulturními organizátory. Autorské fotografie vznikaly speciálně pro tuto knihu zcela atypicky v době reálného provozu objektů.

O autorech

Autorka knihy se v minulosti podílela na projektech redefinujících prostředí pražských sídlišť Jižní Město (festival o umění ve veřejném prostoru Street for Art, Galerie Chodovská tvrz) a Černý Most (komunitní centrum Plechárna). V současnosti působí jako projektová manažerka SIGNAL festivalu, největšího festivalu vizuálního umění v České republice. Na začátku roku 2017 vydala svou první autorskou knihu O městech a lidech, která mapovala třiatřicet příběhů o oživení veřejného prostoru ve třiatřiceti českých městech. 

Autorem fotografií a grafického zpracování knihy je Matěj Chabera, grafický designér a absolvent prestižní Royal College of Art v Londýně. Posledních patnáct let strávil prací pro spektrum klientů v Londýně, Miláně a Amsterdamu. V loňském roce získal ocenění Grafický designér roku v rámci Czech Grand Design 2017. Nově spolupracuje s českou značkou Braasi Industry a věnuje se produktovému designu. 

Křest knihy


Křest proběhne 8. března 2019 v 19:00 v CAMPu. Úvodní slovo bude mít Jan Vondrák ze studia Mjölk architekti, Pavel Buryška z XTOPIX a Mirek Vodák společně s Tomášem Zdvihalem z CBArchitektura. V průběhu křtu se čtyřiadvacetimetrová projekční stěna v CAMPu promění v jednorázovou výstavu a ukázku projektů, které jsou zdokumentovány v knize. 

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl