ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Jak třídit odpad z expandovaného polystyrenu ve stavebnictví!

Jak třídit odpad z expandovaného polystyrenu ve stavebnictví!

Jak třídit odpad z expandovaného polystyrenu ve stavebnictví!
30. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Pěnový nebo také expandovaný polystyren (EPS) je velmi všestranný a výjimečný materiál. Využívá se nejen ve stavebnictví na zateplení budov, ale i na balení různých produktů včetně potravin. Konkrétně ve stavebnictví je oblíbený pro své tepelně-izolační vlastnosti či voděodolnost. Velkým otazníkem ale zůstává jeho recyklace, především v dnešní době, kdy je kladen velký důraz na efektivnější využívání plastů a snížení jejich negativních vlivů na životní prostředí.

Pěnový polystyren (EPS) je univerzální materiál s pestrou škálou využití. Nejvíce se používá ve stavebnictví, konkrétně při zateplování fasád. Dále se užívá jako obalový materiál, nejčastěji k balení elektrospotřebičů nebo například k přepravě zdravotnických zásob. Kromě již zmiňovaných výhod můžeme uvést ještě malou hmotnost, zdravotní nezávadnost, jednoduchou manipulaci či rozměrovou stálost. To jsou všechno vlastnosti, které z EPS dělají oblíbený materiál ve stavebnictví.

Důležitá jsou v tomto případě také čísla, ročně se v Evropě spotřebuje 1,8 milion tun pěnového polystyrenu. V Česku bylo loni spotřebováno rekordních 62,2 tisíc tun. I přes to, že je materiál velmi dobře recyklovatelný, svůj recyklační potenciál ovšem v současnosti nenaplňuje. Jen loni totiž u nás doputovalo k recyklaci pouze 40 % odpadního polystyrenu.

V dnešní době je kladen velký důraz na efektivnější využívání plastů a snížení jejich negativních vlivů na životní prostředí. Také Sdružení EPS ČR, které je členem Asociace evropských výrobců expandovaného polystyrenu se aktivně podílí na plnění tohoto cíle. Dobrovolně se zavázalo podpořit co nejvyšší míru recyklace EPS do roku 2030. Jde o odvážný cíl, ale sdružení již nyní podniká první kroky, aby mohl být naplněn. Předpokládá, že v roce 2025 by mohl podíl recyklace v ČR dosáhnout více než 50 %, a to jak v oblasti obalového, tak i stavebního pěnového polystyrenu. 

Kam patří EPS odpad ze zateplování 

Recyklovat lze pouze neznečištěné zbytky a odřezky ze zateplování. Je proto důležité, aby zbytky byly zbaveny betonu, malty, tmelu, stěrky apod. 

  • Sběrný dvůr – podmínky předávání odřezků a zbytků do sběrného dvora jsou specifikovány v obecně závazných vyhláškách příslušné obce. 
  • Recyklátor – na základě dohody lze odpad přinést recyklátorovi přímo do provozu nebo se s ním dohodnout na odvozu odpadu ze stavby.
  • Nádoby před stavebninami – před některými stavebninami jsou umístěny nádoby speciálně určené pro neznečištěné zbytky a odřezky ze zateplování. Dávají je sem někteří výrobci, odkud je následně odvezou na další zpracování.
  • Výrobci EPS desek – někteří výrobci EPS na základě dohody spolupracují se stavebními firmami a odebírají čistý odpad EPS přímo ze stavby na další zpracování.
  • Pěnový polystyren bez pochyby patří i do žlutého kontejneru. Hrozí zde ovšem znečištění od jiných odpadů, které se s obalovým EPS v kontejneru smísí, což může v konečném důsledku ztížit jeho recyklaci,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. 
  • EPS odpad z dekonstrukcí a demolic lze v České republice v současnosti zpracovat pouze energeticky. 

Například firma Izopol Dvořák jako přidružený člen sdružení EPS ČR v současné době z vlastního popudu také podniká kroky v rámci svého regionu Lounska a Plzeňska. "Komunikujeme přímo i s firmou zabývající se svozem odpadu v těchto regionech a snažíme se posunout uzavřít kruh výrobního a prodejního procesu. Vše je ale vždy nutné nastavit a z procesovat v rámci platné legislativy, která je bohužel často mnohem složitější než samotná realizace." říká Přemysl Patzelt ze společnosti Izopol Dvořák.

Nevíte si rady?

Velmi praktickým pomocníkem je mapa sběrných míst, kde je možné se seznámit s různými druhy odpadního polystyrenu, způsobem jejich sběru, třídění a recyklace. K dispozici je také mapa sběrných míst, kde je možné větší množství odpadního polystyrenu nabídnout k následné recyklaci.

Mohlo by vás zajímat

Materiály a technologie

Speciální stavební systém jako první krok ke stavbě domu s minimálními náklady

Chystáte se stavět a chcete, aby se váš dům v budoucnu choval ekonomicky? Řešením může být lehký a přesný materiál založený na systému ztraceného bednění. Jedná se o polystyrenové tvarovky vylévané betonem, takže stavíte a izolujete v jednom kroku. Konstrukce s označením Maxplus od společnosti IZOPOL Dvořák s.r.o. je velmi odolná, má minimální tepelné ztráty a díky štíhlé konstrukci navíc získáte i prostor navíc.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce

Energetické standardy budov v roce 2022

foto: Hrubá stavba AB IZOPOL v Podbořanech postavená ze systému Maxplus, který je vhodný pro objekty s nejvyššími tepelně izolačními parametry.

S neuvěřitelným vývojem cen energií, který otřásl koncem roku 2021, dnes skokově narostla důležitost chovat se při stavbě nového domu co možná nejzodpovědněji. Pomoci k tomu má i novela vyhlášky o energetické náročnosti (nově vyhláška č. 264/2020 Sb.), která zpřísňuje požadavky na výstavbu nových budov a pomáhá tak udržet určitý standard i tam, kde by bez nutnosti respektování legislativních požadavků nebyla vůle. Není ale třeba se obávat zbytečných vícenákladů, protože opatření k dosažení minimálního smysluplného energetického standardu jsou nastavena chytře.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nízkoenergetická administrativní budova byla postavena za 12 měsíců

Častým tématem poslední doby jsou nízkoenergetické budovy a legislativní požadavky na výstavbu vyplývající z vyhlášky o energetické náročností, (vyhláška č.264/2020 Sb. a poslední zvýšení energetických požadavků platné od 1.1.2022). Ty se týkají rezidenčního bydlení, ale i administrativních budov. Příkladem splnění požadavků této výstavby je dvoupodlažní budova v Podbořanech, která vznikla za 12 měsíců pro potřeby společnosti dodávající speciální stavební systém právě pro nízkoenergetické budovy. Firma tak byla sama sobě zákazníkem.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl