ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Nízkoenergetická administrativní budova byla postavena za 12 měsíců

Nízkoenergetická administrativní budova byla postavena za 12 měsíců

Nízkoenergetická administrativní budova byla postavena za 12 měsíců
23. 5. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Častým tématem poslední doby jsou nízkoenergetické budovy a legislativní požadavky na výstavbu vyplývající z vyhlášky o energetické náročností, (vyhláška č.264/2020 Sb. a poslední zvýšení energetických požadavků platné od 1.1.2022). Ty se týkají rezidenčního bydlení, ale i administrativních budov. Příkladem splnění požadavků této výstavby je dvoupodlažní budova v Podbořanech, která vznikla za 12 měsíců pro potřeby společnosti dodávající speciální stavební systém právě pro nízkoenergetické budovy. Firma tak byla sama sobě zákazníkem.

Společnost IZOPOL DVOŘÁK, s.r.o. je producentem výrobků z polypropylenu a polystyrenu zejména pro elektrotechnický a stavební průmysl. Tyto výrobky slouží k mechanické a tepelně izolační ochraně výrobků a staveb.  Pro vyřešení potřeb kancelářských a reprezentativních prostor společnosti vznikla za 12 měsíců v Podbořanech novostavba dvoupodlažní administrativní budovy o rozměrech 30,6 x 12 m s objemovým faktorem tvaru budovy A/V 0,50 (m2/m3).

V budově je 13 kanceláří, sociální zázemí a ve vstupní hale je umístěna vzorkovna výrobního sortimentu společnosti. Stavba je železobetonová s obvodovým zdivem z polystyrenového ztraceného bednění Maxplus 450N z vlastního výrobního programu. Díky tomuto stavebnímu systému nejen, že docílíte větších úspor, ale také díky konstrukci získáte více místa.

Hlavní výhodou systému Maxplus oproti běžnému zdivu jsou i více než dvojnásobně lepší tepelně izolační vlastnosti. Budoucí náklady na vytápění se tak podstatně sníží. Díky zdivu majitelé budov ušetří na provozních nákladech a také zaplatí méně za zdroj tepla a otopnou soustavu.

Díly stavebního systému jsou vyrobeny ze speciálního expandovaného pěnového polystyrenu. Konkrétně pro stavbu budovy v Podbořanech byly využity tvárnice o tloušťce 50–300 mm. Součástí systému jsou i tvarovky, kterými jsou vyřešeny konstrukční detaily ostění a překladů. Systém zcela eliminuje tepelné mosty a zajištuje vzduchotěsnost objektu.  Ztracené bednění bylo po sestavení vyplněno armovaným betonem o tloušťce stěny 150 mm. Díky této konstrukci vznikla mimořádně odolná stavba. Vzhledem k použití 300mm izolačního extrudovaného polystyrenu (EPS) s grafitovou složkou má zdivo součinitel prostupu tepla pouze U = 0,10 W/(m2K).

Vysoké tepelně izolační parametry budovy jsou dosaženy i vzhledem k použití polystyrenu z vlastní výroby pro podlahy. Ta je pod celým objektem provedena z EPS 150 v tloušťkách 140 až 180 mm. Tepelná izolace střechy a její odvodnění je provedeno ze spádových klínů z EPS 100 v tloušťce 240–440 mm. V objektu je pro vytápění použito tepelné čerpadlo české výroby vzduch – voda s výkonem 18 kW a topným faktorem COP 3,6 při teplotní charakteristice A2/W35. Zálohou tepelného čerpadla je elektrokotel. Větrání budovy probíhá pomocí VZT jednotky s rekuperačním výměníkem pro zpětné získávání tepla. Součástí klimatizace jsou i tři chladící jednotky.

Okenní a dveřní výplně jsou zaskleny pomocí izolačního trojskla. Okna jsou doplněna stíněním předokenními žaluziemi. Osvětlení v objektu je zajištěno pomocí svítidel s úspornými zářivkovými a LED svítidly. Budova bude připojena na fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 971 kWp, jejíž výstavba právě probíhá. Z této FVE budou napájena i dvě nabíjecí místa pro elektromobily. Budova je certifikována jako mimořádně úsporná v kategorii A.

Použité technologie sníží energetické nároky společnosti, ušetří náklady a sníží emise uhlíku zatěžující životní prostředí.

Pokud uvažujete o výstavbě nízkoenergetické budovy a hledáte zdivo, se kterým dosáhnete nejlepších tepelněizolačních hodnot, může být systém Maxplus to pravé řešení. Můžete také přímo navštívit novostavbu administrativní budovy společnosti IZOPOL v Podbořanech.

Mohlo by vás zajímat:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl