ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Hluku z tramvajových tratí odzvonilo. Jsou tu kolejové absorbéry

Hluku z tramvajových tratí odzvonilo. Jsou tu kolejové absorbéry

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x
3 m 52 s / 29. 5. 2019 / Autor: brens.cz Popisek: Kolejové absorbéry v Ostravě

Kolejové absorbéry jsou novou, originální technologií. Mezi její výhody patří eliminace hluku z kolejové dopravy, návrat zeleně do měst a zlepšení klimatických podmínek v uzavřených městských aglomeracích. Této problematice se nedávno věnovali také hosté mezinárodní konference o hluku a emisích, jež se konala v Plzni.

Kolejové absorbéry, to je zcela nová a unikátní technologie tlumení hluku a vibrací z kolejových vozidel. Absorbéry jsou vyrobeny pouze z recyklovaných materiálů z automobilního průmyslu. A to z recyklované pryže ze starých pneumatik a z recyklovaných syntetických a technických textilií používaných ve vozidlech.

Tyto bezodpadové výrobky naplňují kritéria uzavřené, neboli cirkulární ekonomiky a využívají dosud nezpracovávaný technologický a průmyslový syntetický odpad. Na povrchu kolejových absorbérů je rostlina, takzvaný rozchodník, která má velmi dobré absorpční vlastnosti a umožňuje odpařování vody v městském prostoru. Dochází tím ke zlepšení městského klimatu, snížení prašnosti a přehřívání ulic.

Cirkulární ekonomika

Cirkulární ekonomika je často definována jako koncept, ve kterém neexistuje odpad. Cirkulární ekonomika nachází inspiraci v přírodních ekosystémech, které jsou založeny na dokonalých a funkčních cyklech organických živin. Laicky řečeno krédem cirkulární ekonomiky je snaha nezanechat za sebou, za svou činností žádný odpad a naopak vše využít.

Mezi základní principy, které cirkulární ekonomiku definují, patří: uzavírání toků materiálů ve funkčních a nekončících cyklech, kde neztrácejí hodnotu, čerpání energie z obnovitelných a udržitelných zdrojů a navrhování takových produktů a služeb, které nemají negativní dopady na přírodní ekosystémy a lidské zdroje.

Jak ostatně říká Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky: „Cirkulární ekonomika je systém, ve kterém se chováme ohleduplně k přírodě, ale zároveň generujeme zisk díky opětovnému využívání cenných materiálů, které oproti systému založenému na principu "vytěžit – vyrobit – vyhodit"  udržujeme v oběhu co nejdéle.“

Technologii odhlučnění koleje, která zmírní vibrace a ozelení danou lokalitu, je možné aplikovat jak do stávajících tramvajových tratí, tak při návrhu a stavbě nových moderních dopravních infrastruktur. Podmínkou je, aby přes tramvajovou trať nejezdily automobily, které by mohly absorbéry poškodit.   

Na konferenci nejen o absorbérech

Velký sál Měšťanské besedy v Plzni se stal místem konání Mezinárodní konference s názvem Rychlost s tichostí – veřejný prostor 21. století. Témata konference byla drážní doprava, stavba drah, emise, hluk a vibrace, řízená retence vody, klimatické změny, cirkulární ekonomika, lokální tepelné ostrovy nebo život v urbanizované krajině.

Z hostů vystoupil mimo jiné i Jan Eisenreich, statutární ředitel plzeňské společnosti BRENS EUROPE, na konferenci zdůraznil potřebu změny při přípravě a realizaci modernizací a staveb kolejových drah a tím zastavit jejich vliv na přehřívání měst a rozšiřování tepelných ostrovů. Na konferenci byl podrobně představen nový vodozádržný systém kolejových absorbérů hluku BRENS STERED, který umožňuje maximální využití srážkové vody zatravněných nebo vegetačních povrchů tramvajových tratí, při minimálních udržovacích nákladech a nulové spotřeby závlahové vody.

Se svým příspěvkem vystoupil také Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty, který připomněl, že železniční doprava je poměrně šetrná k životnímu prostředí, ale v současné době je třeba si uvědomit, že se správa musí vypořádat s protihlukovými opatřeními například na trati Praha-Smíchov – Beroun nebo v železničním uzlu Česká Třebová. Letošní investice do železničních tratí v České republice jsou ve výši 20,4 miliardy korun, v příštím roce by tato částka měla být vyšší. Nejezchleb dále řekl, že správce národní železniční infrastruktury má zájem využívat nové technologie pro environmentální odpovědnost za stavbu dráhy a ocenil zájem producentů o tuto problematiku.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl