ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Hlavní vstup na brněnský ústřední hřbitov bude citlivě obnoven architekty ze studia Refuel

Hlavní vstup na brněnský ústřední hřbitov bude citlivě obnoven architekty ze studia Refuel

Hlavní vstup na brněnský ústřední hřbitov bude citlivě obnoven architekty ze studia Refuel
29. 10. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová

Na základě architektonické soutěže bylo rozhodnuto o vítězném návrhu, podle kterého bude nově zrekonstruován vstup na ústřední hřbitov v Brně. Návrh bude velmi citlivý, a navíc nechá vyniknout architektuře. Z pěti soutěžních návrhů vybrala odborná porota jako vítěze studio Refuel. Urbanisticko-architektonickou soutěž organizovala Kancelář architekta města Brna.

Cílem bylo navrhnout podobu hlavního vstupu Ústředního hřbitova v Brně včetně přilehlých veřejných prostranství. Úkolem soutěže byla také rekonstrukce jedné ze správních budov na administrativní zázemí, umístění a podoba provozních budov podél ohradní zdi i obchodní plochy pro květinářství a kamenictví.

Na vítězném návrhu porota ocenila především kultivovanost a citlivost ve vztahu ke stávající kompozici Ústředního hřbitova. Vstupní objekt vhodně odděluje prostor před hřbitovem od jeho provozu. Do ulice Vídeňská pak vytváří příjemný klidový prostor odcloněný alejí od rušné ulice,“ říká městský architekt Michal Sedláček, který zároveň zasedl v odborné porotě.

Vítězný ateliér Refuel ve svém řešení navrhuje nový vstupní objekt částečně zapustit pod zem a tím otevřít pohled na kompozici historického vstupu a obřadní síně. Před ní zároveň vytvoří klidné náměstíčko s lavičkami a kašnou.

Návrh vytváří důstojné vstupní předpolí hřbitova a zdůrazňuje centrálně komponovanou stavbu obřadní síně od Bohuslava Fuchse a Josefa Poláška, kterou dále doplňuje a nechává vyniknout v plné kráse,“ doplňuje vedoucí oddělení soutěží a projektů veřejného prostoru Michal Doležel z kanceláře městského architekta.

Soutěž myslela také na provoz hřbitova a potřeby zdejší správy. Navrženy jsou dvě odstavné a parkovací plochy pro zaměstnance a veřejnost, nové objekty pro vozový park, zázemí zaměstnanců a sklady technického provozu. Cílem je oddělit provoz hřbitova od návštěv, včetně smutečních obřadů, zlepšit prostředí pro zaměstnance a přesunout ředitelství z Renneské třídy.

 Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2022 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl