ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Festival Open House Praha 2019 skončil. Jak to celé dopadlo?

Festival Open House Praha 2019 skončil. Jak to celé dopadlo?

Festival Open House Praha 2019 skončil. Jak to celé dopadlo?
20. 5. 2019 / Autor: Hana Krejbichova Popisek: Palác Dunaj

Tradiční víkendový svátek milovníků architektury, festival Open House Praha, přilákal letos o víkendu 18. a 19. května 2019 do otevřených budov přes sedmdesát šest tisíc návštěv. Tento výsledek je o čtyřicet procent lepší než v minulém roce. Pátý ročník festivalu ukázal celkem osmdesát architektonicky zajímavých objektů na území deseti městských částí Prahy.

„V letošním roce jsme se zaměřili na otevírání objektů v okrajových městských částech jako třeba Ďáblice, Suchdol, Strašnice či Modřany a byli jsme velmi překvapeni, kolik návštěvníků se podařilo nalákat,” říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková. Jen v Ďáblicích se přišlo na prohlídky místní hvězdárny, základní školy, obecního domu, kaple, hřbitova či komunitního centra podívat přes jedenáct set lidí.

Co návštěvníky lákalo nejvíc

Z budov, které čerstvě přibyly do inventáře festivalu byl největší zájem o moderní šetrné budovy Visionary v Holešovicích a Dock in Two v Libni, nebo o historické paláce na Hradčanech a Malé Straně. Šlo především o Hrzánský, Trauttmansdorffský či Lichtenštejnský. „Jsme rádi, že návštěvníci současné realizace vyhledávají a zajímají se o to, jak se hlavní město Praha rozvíjí a jaká architektura v dnešní době vzniká,” doplňuje Andrea Šenkyříková.

Zdaleka největší lákadlo však představoval pro návštěvníky festivalu Velký strahovský stadion, do kterého zavítalo šest tisíc tři sta návštěvníků. „Příběh spojený s historií stadionu přitáhl pozornost nejen pamětníků, ale i mladé generace, pro kterou již například spartakiádní přehlídky představují dávno zapomenutou historii a naopak se zajímají o další osudy tohoto jednoho z největších světových sportovních stadionů,” dodává Andrea Šenkyříková.

Perly festivalu

Kromě stadionu si festival pro návštěvníky připravil i takové perly jako třeba Vodárenskou věž na Letné, Krematorium Strašnice, parník Vyšehrad, Velodrom na Třebešíně nebo dva protiatomové kryty. Zpřístupněny byly různé typy prostor od administrativních a rezidenčních budov, škol, technických staveb po kulturní památky.

Nejdelší fronty o délce 2,5 hodiny se stály u Hotelu International Praha v Dejvicích, který se stal i hlavním vizuálním motivem letošního festivalu. Hodinovou frontu si lidé museli vystát například také u Rezidence primátora hl. města Prahy, kde dokonce první prohlídku zahájil přímo primátor Zdeněk Hřib. Ze stálic, které každým rokem lákají davy zájemců, se nejvíce lidí podívalo do Petschkova paláce (více než tři tisíce tři sta lidí), kde první skupinu přivítal přímo ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. O návštěvníky se v budovách staralo více než tři sta padesát dobrovolníků z řad organizátorů Open House Praha, ale také další zaměstnanci, majitelé či správci budov. „Proběhlo i několik prohlídek přímo s architekty či historiky, kteří se zapojili do festivalu dobrovolně a poskytli návštěvníkům odborný výklad,” říká Andrea Šenkyříková.

Lego dílna a zážitková hra

Bohatý doprovodný program přilákal i rodiny s dětmi, pro které byla připravena lego dílna a dohromady šestnáct speciálních komentovaných prohlídek pro děti v šesti festivalových budovách, a dokonce i zážitková hra. Speciálních programů pro děti se nakonec zúčastnilo více než tři sta padesát dětí. Proběhly také tři prohlídky pro neslyšící s tlumočením do českého znakového jazyka, včetně simultánních přepisů ve dvou budovách. Zájem byl i o prohlídky s anglickým výkladem. Ty probíhaly v sedmi budovách. K pátému výročí oslav festivalu proběhlo v týdnu před festivalem několik speciálních akcí.

red

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl