ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Ejhle tvrz: V pražských Jinonicích našli zbytky středověkého sídla

Ejhle tvrz: V pražských Jinonicích našli zbytky středověkého sídla

Ejhle tvrz: V pražských Jinonicích našli zbytky středověkého sídla
27. 11. 2018 / Autor: Madison Public Affairs Popisek: Zbytky nalezené tvrze v Jinonicích

Archeologové odkryli v pražských Jinonicích cenné doklady panského sídla z období středověku.  V rámci terénních prací, které probíhaly letos v létě kvůli plánované renovaci kulturní památky Jinonického zámečku a jeho transformaci na unikátní byty, byla objevena velmi zachovalá část tvrze ze 14. století.

 

Opevnění je důkazem vyspělosti tehdejší architektury a má výjimečný kulturní a historický význam. Developerská společnost V Invest, která zámeček vlastní, se s památkáři dohodla na jejím zachování pro další generace. Kvůli vzácnému objevu proto upraví řešení garáží, které se v místě měly nacházet.

Středověká tvrz byla objevena v Jinonicích během druhé fáze záchranných archeologických prací. Údajně je jednou z nejzachovalejších tvrzí zkoumaných na území současné Prahy a potvrzuje vyspělost středověkého stavitelství.

Osobnosti z okolí králů

Tvrz vznikala v několika fázích a je spojena s osobnostmi, které působily v okolí dvora Jana Lucemburského či Karla IV. „Starší část nalezeného panského sídla spadá do období počátku 14. století, mladší část je potom spojena s  obdobím kolem roku 1350. Z historických pramenů přitom víme, že první osobou, která s jistotou tvrz vlastnila, byl Václav Pikoun z Jinonic.

Další, kdo je spojen s tímto objektem, byl Vít Frovin, vysoce postavený pražský měšťan. Nejmladší fáze zkoumaného areálu spadá do širší doby husitské revoluce, kdy objekt náležel Starému Městu pražskému, “ říká Tomasz Cymbalak, vedoucí archeologického výzkumu. Archeologové odkryli přibližně čtvrtinu tvrze, zbytek se nachází pod hospodářskými budovami z období baroka.

Základy mostní konstrukce

Charakteristickým prvkem středověké tvrze je téměř pět metrů široký vodní příkop, přes který vedly dva dřevěné mosty. Jádro areálu bylo střeženo vstupní bránou s prostorem interpretovaným jako vlčí jáma. „Při odkrývání tvrze jsme našli velice zachovalé základy mostní konstrukce. Jedná se o vzácný nález, díky kterému se můžeme dozvědět více o technologii výstavby obdobných staveb v době vrcholného středověku. Dřevěnou konstrukci jsme z místa převezli a budeme ji dále zkoumat a posléze konzervovat,“ říká Tomasz Cymbalak. „Vlčí jáma byla součástí obranného systému, a patrně byla poslední překážkou proti útočníkům, kteří by chtěli tvrz napadnout. Jáma byla buď otevřená, nebo případně zakrytá tak, aby se při došlapu útočníci do jámy, která byla minimálně dva metry hluboká, propadli,“ dodává.

 „Objev středověké tvrze v Jinonicích nás překvapil stejně jako archeology. Ze začátku pro nás nález představoval jistou komplikaci, jelikož se nacházel v místě, kde jsme plánovali vybudovat podzemní garáže pro majitele bytů, které zde v rámci našeho projektu Jinonický dvůr postavíme. Po dohodě s památkáři a zástupci dalších dotčených orgánů jsme se rozhodli poupravit řešení plánovaných garáží tak, aby bylo možné středověkou tvrz na dvoře Jinonického zámečku zachovat. Tvrz byla pod dozorem archeologů zakryta geotextilií, pískem a nakonec hlínou. Takto zakonzervována by měla vydržet pro další generace,“ říká Jaroslav Vondřička, partner a ředitel společnosti V Invest.

 Chystá se i obnova pivovaru

Developerská společnost V Invest vlastní Jinonický zámeček již od devadesátých let a ještě nedávno zde měla kanceláře. Objekt, který je národní kulturní památkou, se společnost rozhodla v rámci svého projektu Jinonický dvůr renovovat a zachránit ho tak před dalším chátráním. V rámci druhé etapy projektu Jinonický dvůr počítá developer kromě záchrany zámečku, v jehož prostorách vznikne pětaosmdesát bytů a komerční prostory, také s obnovou pivovaru, který zanikl koncem devatenáctého století. Ten se pojí se jménem známého sládka Františka Ondřeje Poupěte. Dále zde V Invest zřídí restauraci a upraví prostor náměstíčka před budovou.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl