Odebírat novinky
Úvod Zprávy a aktuality Dvě budovy VŠCHT v Dejvicích propojí můstky ze skla a oceli

Dvě budovy VŠCHT v Dejvicích propojí můstky ze skla a oceli

Dvě budovy VŠCHT v Dejvicích propojí můstky ze skla a oceli
5. 3. 2020 / Autor: Romana Landová, ČTK. Budovy VŠCHT budou propojené. Foto: VŠCHT

Historické budovy Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) ve Studentské ulici v pražských Dejvicích propojí dva můstky ze skla a oceli. První z nich o délce 25 metrů a výšce 4,6 metru instalují stavebníci ve středu 11. března. Druhý by škola chtěla dodat zhruba o dva týdny později. Stavba za 60 milionů korun má zvýšit komfort pro studenty školy i požární bezpečnost.

O stavbě můstků rozhodla VŠCHT v roce 2017, kdy vypsala architektonickou soutěž. Ze třech soutěžních návrhů byl jako vítězný vybrán návrh ateliéru ov-a. Peníze na stavbu jdou z dotací ministerstva financí. Přípravy na instalaci můstků se podle mluvčího VŠCHT Michala Janovského dělají již několik měsíců. „Konstrukce můstků se vyráběly na dílně a čeká je třicetikilometrový převoz ve finálním tvaru. Po jejich usazení na pilíře dojde k opláštění skleněnými prvky," řekl architekt VŠCHT Petr Šichtanc. Usazení můstku by se mělo stihnout vždy zhruba za jeden den. Sestavení konstrukce má na starosti firma Metrostav.

Pilíře přisazeny k fasádám budov

Šichtanc tvrdí, že by stavba neměla příliš ovlivnit běžný provoz v kampusu. Při instalaci můstků na pilíře dvakrát zabere celou ulici a na krátkou dobu pak několikrát ještě část pěší zóny. Na konstrukci obou můstků se podle mluvčího použilo 60 tun oceli. Hmotnost jednoho můstku bude přibližně 40 tun. Lávky budou 25 metrů dlouhé, 4,6 metru vysoké a tři až pět metrů široké. Dva železobetonové pilíře, které lávku ponesou, budou přisazeny k fasádám stávajících budov. „Pilíře budou obloženy soklovým kamenem a opticky sjednoceny s fasádou budovy," dodal Janovský. Můstky budou zastřešené.

Podle mluvčího není nápad na propojení obou budov VŠCHT nový. „Počítal s ním již architekt Antonín Engel ve svém návrhu dejvického kampusu z třicátých let 20. století. K jeho realizaci však nikdy nedošlo a v současných podmínkách již není možné tento návrh následovat, neboť byl založen na masivních zděných konstrukcích na pilířích a klenbách, které by významně zasahovaly do pěší komunikace a omezovaly dopravu," vysvětlil.

Psali jsme také:

Architektonickou soutěž Unikátní stavba na komplikovaném místě v Praze vyhrál student ČVUT Vojtěch Rudorfer

V mezinárodní soutěži Diploma Selection excelovali studenti pražské VŠUP

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2020 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu