ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Dům přírody Hodonínské Dúbravy se otevřel návštěvníkům

Dům přírody Hodonínské Dúbravy se otevřel návštěvníkům

Dům přírody Hodonínské Dúbravy se otevřel návštěvníkům
3. 6. 2024 / Autor: Hodonín.eu

V Hodoníně se pro veřejnost otevřel Dům přírody. Lidé zde budou moci poznávat a učit se o krásách přírody i o ochraně jedinečného území národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava. Dům byl vybudován ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a s podporou Ministerstva životního prostředí, Nadace Karel Komárek Family Foundation a Jihomoravského kraje.

Autor architektonické podoby Domu přírody – studio Létající inženýři, Ing. arch. Tomáš Havlíček
Autor projektu expozice – studio TheBüro architekti, Ing. arch. Roman Strnad, Ing. arch. Jan Vrbka, Ing. arch. Jiří Jurenka
Autor projektu zahrady – studio Létající inženýři, Ing. arch. Tomáš Havlíček ve spolupráci s ateliérem Per Partes, Ing. Lukáš Lattenberg

Moderní objekt s výraznou dřevěnou konstrukcí vznikl přestavbou někdejší mateřské školy na návštěvnické středisko a vstupní bránu do blízké Hodonínské Dúbravy. Tato národní přírodní památka patří k nejcennějším botanickým lokalitám v České republice. Střídají se v ní suchá stanoviště s mokřady, což umožňuje růst stepních i vlhkomilných druhů. Území poskytuje náhled do historie a vývoje světlého lesa s velkým druhovým bohatstvím rostlin i živočichů, ale i monotónně vysázené borové lesy, panonské stepní trávníky s pískomilnou květenou.

„Příroda Jižní Moravy je mi velmi blízká a Hodonínská Dúbrava je jedním z klenotů, který si zaslouží péči a ochranu. Těší mě, že se nám podařilo realizovat stavbu Domu přírody právě tady. Díky interaktivní expozici zaměřené na místní biotopy budou moci děti i dospělí lépe pochopit, jak fungují suchá stanoviště i mokřady, kde rostou stepní i vlhkomilné druhy rostlin nebo stepní trávníky. A mám radost, že tento Dům přírody mohl vzniknout i díky financím Ministerstva životního prostředí, které jej podpořilo částkou 23,1 milionu korun. Během posledních let vzniklo již několik Domů přírody, na jejichž výstavbu MŽP dalo celkem 354,7 milionů korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Stavba Domu přírody byla zahájena na začátku roku 2022 a letos v květnu ji završila kompletní přestavba zahrady kolem objektu. Výzvou pro návrh vnější expozice se stala přírodní katastrofa v roce 2021 – tornádo. To výrazně zpustošilo okolí domu i celou blízkou lokalitu.

„Naše nadace se bezprostředně po tornádu rozhodla, že se bude angažovat při obnově veřejného prostoru Hodonína. Dům přírody se zahradou je prvním výsledkem dlouhodobé snahy spolupracujících organizací vytvořit unikátní prostor, který bude sloužit lidem všech generací. Zůstáváme v místě nadále aktivní, protože po finanční i odborné stránce pomáháme na dalších šesti projektech,“ uvedl předseda správní rady Nadace KKFF Karel Komárek.

V okolí návštěvnického střediska, v němž původně sídlilo Centrum ekologické výchovy Dúbrava, se dnes už realizuje řada dalších projektů souvisejících s proměnou městské části Bažantnice po tornádu. V bezprostředním sousedství vzniká nový sportovní relaxační park U Červených domků, poblíž se nachází také hojně navštěvovaná zoologická zahrada. Dům přírody se tak stává výhodným výchozím místem pro poznávání této chráněné lokality, která je protkána řadou značených turistických tras.

Při přípravě Domu přírody Hodonínské Dúbravy vycházeli architekti z podobných již existujících návštěvnických středisek, která pod záštitou Agentury ochrany přírody a krajiny ČR postupně vznikají ve významných chráněných územích. „Program Dům přírody jsme koncipovali podle modelu, který funguje i jinde ve světě. Domy přírody orientují návštěvníky v území, poskytují jim základní informace a zázemí. Chceme představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá. Rádi bychom, aby si lidé odnášeli, co dělat pro to, aby taková zůstala i v budoucnu,“ vysvětlil František Pelc, ředitel AOPK ČR.

Na první pohled na budově zaujme především podoba druhého nadzemního podlaží. Nadstavba má celoskleněnou dřevěnou konstrukci, krytou pohyblivými žaluziemi. Její vnitřní prostor zdobí stylizované ztvárnění světlého lesa, Hodonínské Dúbravy. Expozice se však neomezuje jen na vlastní Hodonínskou Dúbravu, ale zahrnuje i dva zcela odlišné a rovněž významné biotopy – Váté písky, přírodní památku Pánov na východním okraji lesního komplexu a rybniční soustavu na říčce Kyjovce lemující Dúbravu ze západní strany.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Návštěvníkům začal sloužit Dům přírody Českého krasu

Objekt vybudovaný na návrší Zlatého koně u Koněpruských jeskyní nahradil 60 let starou budovu, která už nedostačovala a byla energeticky nehospodárná. Dům nabídne programy pro školy i veřejnost, interaktivní expozici o přírodě a historii chráněné krajinné oblasti a sál pro výstavy i projekce. Za architekturou objektu stojí brněnský ateliér P.P. Architects, který má již několik podobných staveb na kontě.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu