ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Dohoda s majiteli pozemků pro metro D. Budou si moci postavit kanceláře a byty

Dohoda s majiteli pozemků pro metro D. Budou si moci postavit kanceláře a byty

Dohoda s majiteli pozemků pro metro D. Budou si moci postavit kanceláře a byty
16. 7. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Txllxt TxllxT Popisek: Praha - Metro Station 'Depo Hostivař', ilustrační foto

Hlavní město podepíše s vlastníky pozemků potřebných pro stavbu metra D dohodu ohledně využití pozemků u nemocnice v Krči. Dohoda, o níž rozhodli pražští radní, obsahuje stažení žaloby, prostřednictvím které majitelé napadli územní rozhodnutí k metru, a povolení ke stavbě linky D na soukromých pozemcích podle nájemní smlouvy. Podmínkou je, že město bude vyplácet vlastníkům pozemků kolem 10,1 milionu korun ročně do doby, než bude stavba metra dokončena a dále jim vytvoří podmínky k realizaci jejich vlastní stavby.

Soukromí vlastníci plánují na pozemcích kolem chystané stanice Nemocnice Krč stavět kanceláře a byty. Magistrát se schválenou dohodou údajně zaváže k tomu, aby změnil projekt metra tak, aby tuto zástavbu nepoškodil. Město zároveň slibuje změnu územního plánu a zrušení nyní platné stavební uzávěry na parcelách. Změna je podle schváleného dokumentu ve fázi přípravy a k jejímu schválení by mělo dojít v polovině příštího roku. Dopravní podnik jako investor údajně zruší původně plánované náměstí, místo kterého by měly vyrůst právě budovy vlastníků.

Maximální možný kompromis

Majitelé za to přislíbili stáhnout žalobu a dle nájemní smlouvy by měli dovolit dopravnímu podniku na svých pozemcích stavět. Právní akt má být platný do konce roku 2038 a roční nájemné má činit 10,1 milionu korun. Na základě vývoje cenového vývoje se částka bude moci v budoucnu zvýšit. Podle Adama Scheinherra, náměstka primátora by měla platba trvat pouze do doby, kdy bude projekt metra dokončen. „Obsah dohody je maximálním možným kompromisem, kdy již nelze v jednání dosáhnout dalších ústupků ze strany vlastníků,“ píše se ve schváleném dokumentu. První iniciační dohodu město s vlastníky podepsalo v roce 2017.

Podle vyjádření magistrátu by vyčkat na rozhodnutí soudu ve věci žaloby ze strany vlastníků bylo riskantní. „V krajním případě by hrozilo i zrušení celého územního rozhodnutí a musel by se opakovat celý proces územního řízení,“ píše se v důvodové zprávě.

„Tímto jsme dosáhli stažení všech žalob, protože v předešlých měsících jsme dosáhli dohody s vlastníky v okolí stanice Pankrác, kteří rovněž stáhli žalobu,“ uvedl Scheinherr. Dohoda a nájemní smlouva k pozemkům v okolí nemocnice mají být podepsány tuto středu v ranních hodinách.

Nesmí tam vzniknout obchodní centrum

První náměstek primátora Petr Hlaváček k věci dodal, že navrhovaná zástavba majitelů pozemků je vzhledem k místu přiměřená a jednou z podmínek dohody je, že tam nevznikne velké obchodní centrum, ale směsice bytů a obchodů. Město se podle něj bude dál v rámci přípravy projektu vyjadřovat k jeho podobě.

V rámci první fáze má být realizován úsek metra Pankrác - Olbrachtova. Poté by stavba měla být prodloužena do zastávky Nové Dvory. Jako poslední ve směru na jih vznikne trasa do konečné Depo Písnice. Kromě úseku z Pankráce do Písnice má vést metro D z Pankráce na náměstí Míru. Výstavba této části trasy zatím ale není předmětem jednání. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče.

Dan Ťok, bývalý ministr dopravy v minulosti uvedl, že prioritou musí být bezpečnost cestujících například při nastupování a vystupování. „Je to způsob, který je ve světě běžný, používá se. Dali jsme kladné stanovisko, protože si myslíme, že je to nápad, který by se měl realizovat.“ Vlaky bez strojvůdců jsou dnes běžné například ve Francii, v Británii nebo Kanadě. Ministr také řekl, že prioritou musí být bezpečnost cestujících například při nastupování a vystupování.

Automatizovaný provoz metra si zpočátku vyžádá vyšší prvotní investici, výrazně nižší by ale byly provozní náklady. Vyšší by pak byl podle zdůvodnění provozní standard dráhy. „Minimalizací chyb při obsluze, způsobených v provozu lidským činitelem nebo potlačením vlivů nekázně cestující veřejnosti (vstupy na trať) se výrazněji sníží počet mimořádných událostí, způsobujících pozdržení provozu nebo jeho výraznější přerušení,“ stojí v důvodové zprávě.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl