ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Další výrazné změny v Praze 9. Z bývalé továrny Elektra a jejího okolí vzniknou byty - aktualizováno

Další výrazné změny v Praze 9. Z bývalé továrny Elektra a jejího okolí vzniknou byty - aktualizováno

Další výrazné změny v Praze 9. Z bývalé továrny Elektra a jejího okolí vzniknou byty - aktualizováno
Autor: Finep Popisek: Nová Elektra, Vnitroblok
#Elektra #Finep
další

Lokalita na hranici pražských Vysočan a Hloubětína se v budoucnu razantně promění. Developerská společnost Finep tam historické průmyslově administrativní prostory na ploše přes čtyřicet tři tisíc metrů čtverečních, což odpovídá čtyřem fotbalovým hřištím, hodlá proměnit v moderní čtvrť s byty, parky či obchody. Předpokládaná výše investice je tři miliardy korun.

Podle Tomáše Pardubického, ředitele společnosti Finep ma první etapa rezidenčního projektu Nová Elektra 92 bytů o dispozicích od 1+kk až po rodinné prostorné 4+kk. Byty v přízemí mají i své soukromé zahrady.

Konečný počet bytů a termín výstavby v oblasti v bezprostřední blízkosti bývalé továrny Elektra závisí na procesu přípravy v souvislosti se schvalovací byrokracií.„Projekt bude navazovat na historii místa. Etapovitě zde vznikne rezidenční areál spojující tradici s technologií a nesoucí v sobě otisk umu, znalostí a energie, se kterou je tato lokalita již sto let spjata,“ dodal Pardubický. 

Nová Elektra navazuje na jiné projekty

Jak řekl TV Architect David Jirušek, tiskový mluvčí společnosti Finep: „Nová Elektra přirozeně navazuje na naše projekty v této městské části, které jsou vzdušnou čarou od nového projektu vzdálené de facto jen desítky metrů. V těchto projektech tzv. brownfield prostoru jsme vybudovali přes dva tisíce bytů. A k tomu přidali obchodní jednotky, parky, dětské hřiště, mobiliář atd. Praha 9 je lokalitou, která má bezproblémové dopravní napojení s centrem města, kvalitní infrastrukturu a přitom i dostatek zeleně, parků atd. A prostřednictvím developerů se rozvíjí a to jak pro rezidenční bydlení, tak i administrativu. Máme zkušenosti s výstavbou v této lokalitě, proto jsme nadále v této městské části aktivním developerem, který přemění staré průmyslově administrativní prostory na moderní rezidenční čtvrť s parky, hřišti a obchodními jednotkami. Tedy vše je v souladu s vizí města, které se má zahušťovat a ne neustále se rozšiřovat do okolí krajiny a pro svůj rozvoj využívat ploch, které jsou k tomu určené.“

Na otázku, jakým způsobem budou byty navazovat na tamější historii, řekl, že „náš projekt chce ctít tradici této industriální lokality a naše rezidenční budovy zde budou zasazeny tak, aby respektovaly okolí místa a nenásilně ho dotvářely. Součástí první etapy bude i klidná zahrada ve vnitrobloku určená pro relax a pohodu uvnitř města.“

TV Architect udělala krátký rozhovor s Janem Holnou z kanceláře DAM architekti mimo jiné i o tom, jakou roli má toto studio v uvedeném projektu.

Jaká je Vaše role na projektu Nové Elektry?

Naše architektonická kancelář DAM architekti je autorem návrhu a hlavním architektem projektu. Na dokumentaci spolupracujeme s projektovou kanceláří BUILDING, která zajišťuje post hlavního inženýra a koordinátora projektu.

Představil byste našim čtenářům projekt z pohledu architekta?

Nová Elektra je klasickým městským domem. Bude realizovaná v území, které je dnes vnímáno jako transformační a mi doufáme, že stávající zástavba, stále nesoucí charakter průmyslové oblasti, postupně ustoupí novým domům. Ostatně, v okolí našeho projektu, se to už děje. Celé území má nesporně velký potenciál stát se kvalitní městskou čtvrtí, s veškerou vybaveností.

Právě s ohledem na předpokládanou budoucnost, je návrh Elektry koncipován. Dům není solitérním hráčem. Je to díl do budoucí městské struktury. Vychází z informací, které mu území předává a nastavuje logické a čitelné podmínky pro domy, které budou jednou stát okolo něj. Je lehké na něj navázat, zapojit jej do městského bloku, vytvořit díky němu koncept domů, které na straně jedné budují živoucí prostředí městské ulice, na straně druhé, vytvářejí chráněné území uvnitř bloků se zelení, pro své obyvatele.

Městský dům nemá oslňovat, ale sloužit svému účelu. Proto jsou u Elektry architektura, tvar, dispoziční koncept, použité technologie i výběr materiálů maximálně podřízeny potřebám budoucích residentů.

 Co bylo na projektu pro Vás nejsložitější?

Standardní bytový městský dům, jakým Elektra má být, nemůže být komplikovanou a složitou stavbou. Možná nejsložitější bylo zachovat jednoduchost a čistotu návrhu ve všech jeho formách.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl