ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Czech Interior Award představuje přihlášené projekty v kategorii Veřejný interiér – restaurace, kavárna, bar

Czech Interior Award představuje přihlášené projekty v kategorii Veřejný interiér – restaurace, kavárna, bar

Czech Interior Award představuje přihlášené projekty v kategorii Veřejný interiér – restaurace, kavárna, bar
25. 3. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Jediné výhradně české ocenění v oblasti interiérového designu Czech Interior Award zná adepty na vítěze a my vám postupně představíme projekty, které se do jednotlivých kategorií přihlásily. Pojďte si s námi prohlédnout ty nejlepší projekty v kategorii Veřejný interiér – restaurace, kavárna, bar.

Na stránkách soutěže navíc můžete hlasovat o nejlepší návrh a realizaci českého interiéru, a sami tak rozhodnout, který projekt získá Cenu veřejnosti. Jeden z hlasujících pak bude vylosován a získá pobyt pro 2 osoby v Aquapalace Hotel Prague s volným vstupem do Vodního a Saunového světa Aquapalace Praha. Další 3 vylosovaní obdrží dvě celodenní vstupenky.

Slavnostní vyhlášení proběhne 11. dubna 2024 při jarním souběhu veletrhů DESIGN SHAKER, FOR INTERIOR a FOR GARDEN po ukončení konference MATERIÁL + TREND v PVA EXPO PRAHA Letňany.

Jednou z kategorií ocenění bude také Cena TVbydleni.cz, jejíž vítěz získá možnost natáčení a zapojení do pořadu Díla architektů a designérů. Cenu předá generální ředitel skupiny Living Media a známý moderátor Míra Hejda, který bude součástí poroty.

Organizátorem projektu je společnost ABF a.s., největší pražský organizátor veletrhů s rozsáhlým portfoliem zahrnujícím veletrhy v oblasti bytového designu, jako je již zmíněný DESIGN SHAKER, FOR INTERIOR a FOR ARCH, a také organizátor prestižních soutěží včetně ocenění ARCHITEKT ROKU a YOUNG ARCHITEKT AWARD.

PROJEKTY V KATEGORII VEŘEJNÝ INTERIÉR - RESTAURACE, KAVÁRNA, BAR

Bistro Bento Holešovice

Autor:  Alex Brut Design Studio

Moderní bistro, kde je každý designový prvek navržen s ohledem na pohodlí a estetiku. Paleta barev interiéru kombinuje teplé béžové a dřevěné tóny a vytváří tak útulný a příjemný prostor. Je zde koutek s měkkými polštáři na dřevěných sedadlech, ideální pro přátelská setkání nebo relaxaci při čtení. Středobodem designu jsou ručně vyráběné lampy ve tvaru asijských klobouků, které visí ze stropu a připomínají lehkost a sofistikovanost orientálního stylu. Jejich organické tvary a teplé světlo dodávají interiéru zvláštní kouzlo. Rostliny dodávají živý nádech a osvěžují atmosféru. V chodbě se minimalismus a funkčnost snoubí s dekorativním prvkem neonové kočky. Tento prvek dodává celkovému designu hravý a moderní nádech.

 

Bistro Café&Pasta by SNÍDAŇUJ

Autor: Materna Design

Interiér bistra v centru Ostravy zaměřeného na snídaně, kávu a domácí těstoviny. Přání klientů bylo držet daný rozpočet, a tak v místě původní hospody musely zůstat některé prvky. Úkolem bylo je chytře překrýt nebo využít. Výborně funguje použití výrazné grafiky těstovinových hnízd na stěnách interiéru. Dalším detailem odkazující na těstoviny jsou šňůrkové aplikace pod barovou deskou a na stěnách, kde fungují jako součást prezentace nabídky bistra.

 

Bistro Letná

Autor: Studio MA s.r.o.

Prvním záměrem návrhu bylo vizuálně očistit a sjednotit prostor nově vznikajícího bistra. Většina interiérových prvků je proto navržena v barevně neutrálnějším provedení. Požadavek investora na originalitu, která by přitáhla pozornost potenciálního zákazníka v rušné ulici Milady Horákové, je řešen pomocí výrazných světelných instalací umístěných v jednotlivých místnostech. Programovatelný systém řízení těchto světelných instalací umožňuje kontrolu intenzity i barevnosti jednotlivých světelných zdrojů. Podlaha v dekoru šedého betonu a světlé stěny byly původním záměrem. Po odkrytí vrstev výmalby však bylo rozhodnuto ponechat některé plochy stěn a stropu přiznané. Jejich surová, ale příjemná přírodní textura záměrně rozbíjí rozsáhlejší bílé plochy. Bílé tvary jsou ponechány kolem světelných objektů, aby více zdůrazňovaly jejich umístění v rámci interiéru. Na některých plochách jsou ponechány inverzně provedené obrazce na motivy související s hlavní servírovanou specialitou – sýrovými koulemi. Kvůli zachování kontrastu a dynamiky prostoru jsou zbývající prvky interiéru vyhotoveny především v tmavých odstínech. Černá hmota perforovaného plechu barového pultu, vedení vzduchotechniky, otopná tělesa, dveře i stolové podnože s židlemi. Oživení prostoru obstarává množství rostlin svěšených nad barem a umístěných v celém prostoru interiéru.

 

Burgr’s Club

Autor: Martin Tuček, Archetypo s.r.o.

Zadáním bylo navrhnout interiér restaurace, ve kterém by se lidé cítili dobře, chtěli v něm setrvávat a vracet se. Byl vytvořen multifunkční prostor, který se bude moci z klasické restaurace jednoduše proměnit na prémiový klub, ve kterém budou moci probíhat různé kulturní formáty: živé hudební vystoupení, diskuzní pořady, malá divadelní představení, odborné přednášky apod. Kvůli hudebním produkcím bylo potřeba zajistit skvělou akustiku sálu. Strop celého prostoru je velmi důmyslně navržen a akusticky tlumící, je možné jej částečně zabarvit skrytým nepřímým barevným LED světlem a použít různá měnící se barevná schémata. Je v něm skryta vzduchotechnika i skrytá elektrická, zvuková, optická i video kabeláž. V sále jsou ke stání použité zavěšené stoly. Tyto jsou ukotveny přímo do stropu a nemají tak nohy. Sál se dá posunutím několika menších stolků a křesel proměnit v prémiový klub s malým divadelním pódiem. Případní hudebníci si mohou své nástroje a mikrofony připojit do zásuvek ve zdi a hrát, celá příprava trvá velmi krátce a je jednoduchá.

 

Café & Bar Kofínno v Praze

Autor: Kist Design

Útulná kavárna je inspirována historií závodu Walter a najdeme jí v novém kancelářském komplexu Waltrovka. Prostor kombinuje energii kancelářského života s pohodlím domácí atmosféry a stává se zdrojem inspirace pro návštěvníky. Dispozice kavárny zajišťuje otevřenost a dynamiku, a průhlednost prostoru vytváří pocit interakce s okolním světem. Zonace zahrnuje různé úrovně a výšky, tvořící individuální prostory. Interiér je založen na průmyslové historii závodu Walter, s dominancí šedé barvy betonu a kovových prvků na stropě. Dřevo přidává pohodu a harmonii, zatímco modrá barva dodává dynamiku a komfort. Krémové a béžové odstíny přidávají útulnost. Nábytek a dekor jsou vybrány s ohledem na moderní estetiku. Měkký nábytek z velurů ladí s různými vysokými a nízkými prvky, zdůrazňujícími charakteristiky každé zóny. Dekor zahrnuje bar, dřevěný vrtulník a náčrty motorů na stěnách, udržující spojení s historií závodu. Rostliny a osvětlovací prvky přidávají svěžest a dekorativnost. Osvětlení zahrnuje difuzní LED podsvícení pro vytvoření atmosféry a zdůraznění textur. Směrové osvětlení vytváří intimní světelné ostrovy, zdůrazňující každý stůl. Dekorativní lampy přidávají atmosféru a zdůrazňují akcenty.

 

Cafe Robot

Autor: Atelier Štěpán s.r.o.

V sále č. 128 v přízemí budovy Uměleckoprůmyslového muzea v Brně je vložena krychle rozměrů 4x4x4m. Je v ní futuristická kavárna s robotickou rukou. Atmosféra tohoto prostoru je sterilně technicistní, ovlivněna atmosférou filmu Vesmírná odysea Stanley Kubricka. V čele prostoru naproti vstupu je robotiště s automatizovaným ramenem, které vás obslouží. Všechny stěny krychle jsou provedeny v ocelovém rastru modulu 1 m a proskleny s podsvícením, či speciálním akustickým sklem. Návštěvník se tak ocitá v prostoru, kde vlevo může být i vpravo, nahoře třeba dole. Všechny strany jsou složeny z 16 metrových čtverců. Návštěvník si objedná kávu u mluvícího androgenního hologramu zdejšího robota Viki, ten jej vyfotí a ve svém robotičtí připraví selfieccino (cappuccino s vytištěným portrétem na pěně) a přiloží i lžičku a sušenku. Robotická ruka přímo odkazuje na český vynález slova robot spisovatele Karla Čapka v R.U.R.. Fascinující je přesnost paže, která je naprogramovaná tak, aby nezkrátila pohyby na minimum, ale naopak, aby předvedla baristické pohyby zkušeného kavárníka.

 

Champagne bar Kotelna

Autor: Konceptual studio s.r.o.

Bývalá kotelna byla proměněna na luxusní bar. Interiér přenáší do svého designu autentickou historii místa, vychází z unikátní atmosféry bývalé kotelny a propojuje minulost se současností. Cílem bylo toto propojení nejen neztratit, ale vytvořit prostor, který zachovává autentickou historii místa, při současném spojení moderních prvků s nadčasovým designem. Na stěnách tak vynikají umělecké obrazy vytvořené z výměníkových článků původních kotlů, které prostoru propůjčují tajuplnou atmosféru. Interiéru dominuje bar a stěnová plastika nad barem. Oba vyrobeny z článků původních kotlů, zvýrazněné černým kovovým rámem. Stěnová plastika, vážící téměř tunu, se tak stává jak uměleckým dílem, tak i centrálním prvkem dodávající prostoru originalitu a fascinující atmosféru. Celý interiér je v temných, téměř černých tónech. Černé kovové schodiště, propojuje dvě úrovně prostoru a přidává vertikální dimenzi k celkové dynamice prostoru. Právě tento designový prvek byl klíčový pro využití celé výšky prostoru, dosahující téměř pěti metrů. A umožnil maximálně využít unikátní charakter i rozměry tohoto místa. Bar hrdě vystupuje jako De Venoge Point, což znamená, že je pod záštitou slavné značky francouzského šampaňského. Champagne bar Kotelna je součástí Resortu Český les. Projektu proměny mnoho let nevyužívaného vojenského areálu v atraktivní turistickou lokalitu. Vložená kostka má ocelovou skládanou nosnou kostru, na které je připevněn přes rektifikace rastr 1x1m ocelové zasklívací konstrukce s pohledovou hranou 10 mm. Do těchto čtverců je na všech šesti stranách vlepeno sklo tloušťky dle umístění, akustické sklo či průsvitná napnutá fólie v horní části. Všechny v opticky shodném pískovaném provedení. Ze zadní strany jsou zaklopeny HPL deskou.

 

Firemní jídelna pro Magna Interiors, Nymburk

Autor: COLLARCH s.r.o.

Interiér jídelny je očištěn o nepotřebné prvky a vizuální smog, barevně a designově zcelen do lehce industriálního stylu. Má novou litou betonovou podlahu. Betonové sloupy jsou očištěny na pohledový beton. Stěny jsou sjednoceny světle šedou. Interiér tak získává jeden metr světlé výšky, který je využitý pro nové umístění VZT, elektroinstalací a akustických panelů. Barevná koncepce vychází z firemního loga zadavatele: odstíny šedé a černé jsou akcentovány jasně červenou. Podlahy, stěny a sloupy jsou šedé, stropu dominuje černá. Hlavní orientační a funkční prvky tvoří výrazně červený nábytek, navržený z plných a perforovaných plechových dílců. Perforace odlehčuje hmotu jednotlivých prvků. Červený nábytek slouží jako umývárna rukou, výdejna potravin a kavárenský koutek. Červená barva v kavárenském koutku se přelévá i na podlahu, stolky a židle. Prolamovaná umělecky ztvárněná plechová stěna přechází v lavici a tvoří s ní jeden celek. Abstraktní umělecké dílo dává jídelně jedinečný charakter. Zároveň tvoří předěl mezi jídelnou a kuchyňkou zaměstnanců. Osvětlení interiéru lze nastavit do různých režimů a umožňuje připravit interiér pro různé prezentace a večírky. Prolamovaná červená stěna se při změně osvětlení mění na dramatickou divadelní scénu a vytváří jedinečné pozadí pro nejrůznější firemní akce. Industriální estetika interiéru je změkčena velkou plochou záclon v teplém šedém odstínu. Interiér je doplněn bílými jídelními stoly a židlemi.

 

Industriální kavárna v srdci Ostravy

Autor: Van Stajpen Architecture

Po prvních průzkumných a bouracích pracích byla objevena zachovaná traverzová valená klenba, která byla násilně schována nad sníženým novodobým podhledem. Šance opravit historickou klenbu a vtisknout prostoru původní vzhled byla lákavá. Přestože majitelé zpočátku nechtěli industriální vzhled interiéru, podařilo se prakticky přes noc kompletně změnit koncept návrhu. Je zapotřebí ocenit jejich přístup, kdy se vzdali komfortního a osvědčeného řešení ve prospěch zachování historických hodnot. Cihla patří k Ostravě jako kámen ke Karlovu mostu. Puristicky laděné stavební práce prakticky očistily celý interiér na původní nosnou konstrukci. Po očištění všech omítkovin vykazovala klenba, vlivem blízké tramvajové dráhy, lokální praskliny. Statikem byl zvolen tradiční postup vysprávky závěrných klenáků, a to s použitím malty a dubových klínů. Části zdiva za barem, které po odstranění omítky nevykazovaly pohledové parametry, byly doplněny dvoucentimetrovými pásky z nařezaných recyklovaných cihel. Elektroinstalaci nebylo zapotřebí zasekávat do nesmyslných podomítkových drážek, a tak byla přirozeně přiznána. Dotváří ji na míru provedené kubistické koše jako stínidla osvětlení z komaxitované stavební oceli. Kabeláž k jednotlivým lampám byla záměrně svěšena. Černá barva zde kontrastuje s červenooranžovým cihlovým pozadím. Roxor a cihla patří s nadsázkou k Ostravě jako kámen k pražskému Karlovu mostu, a to značí, že architekt přirozeně zachoval génius loci a dále s ním opatrně pracoval.

 

Interiér obchodu s kávou

Autor: Van Stajpen Architecture

Česká kávová značka, která se proslavila outdoorovým balením káv, si otevřela první kamennou prodejnu v centru Prahy. Slouží jako klasický obchod s kávovým zbožím a výběrovou čokoládou, internetová výdejna nebo také malý Espresso bar. Požadavkem investora bylo vytvořit v současném prostoru moderní prodejnu v jednoduchém minimalistickém stylu. Dále chtěl investor najít pár míst k sezení pro poklidnou konzumaci zakoupených výrobků. Stavebně se prostor rozdělil na sklad se zázemím a hlavní odbytový prostor. Barevnostně bylo požadováno dodržet firemní „colourpack“. Proto jsou v návrhu zastoupeny především barvy jako bílá, černá, šedá. Celý prostor byl dále zjemněn prvky březové překližky, která se kontrastně objevuje ve svislém obkladu pultu, ale také v nábytkových sestavách. Prodávající sortiment působí zároveň jako dekorace celého prostoru, proto jsou ostatní plochy převážně světlé. Strop je sjednocen perforovaným roštem, ze kterého vystupují svítidla připomínající rozpůlená kávová zrna. Překližku lze najít také v nepatrných detailech, jako je např. nabídková tabule. Sezení v prostoru prodejny je zastoupeno u uliční výlohy. Tvoří ji decentní překližková linka a zvýšené černé barové židle.

 

Kavárna Rebelbean Pole

Autor: KAPLAN ARCHITEKTI 

Řešený prostor nové kavárny je situován v přízemní části bývalého objektu výzkumného ústavu matematických strojů v Brně na ulici Černopolní. Původní prosklená vstupní hala, nad níž zdánlivě levituje dvoupodlažní hmota kanceláří, byla v posledních letech přeměněna na komerční prostor a rozšířena o přilehlý, zprvu otevřený průchod. Prostory si však ponechaly původní kvalitu a zásadní architektonické prvky – dvoupodlažní prosklenou fasádu do ulice, zavěšené asymetrické schodiště s masivním dřevěným zábradlím, které plynule přechází ze schodiště na přilehlé patro a především krásnou plasticky pojatou betonovou stěnu, která je dílem výtvarnice a členky skupiny Trasa Evy Kmentové. Plasticky strukturovaná betonová stěna nese na svých organických křivkách bílé a zlaté koule, které mají svou nahodilou rytmičností symbolizovat počítačovou techniku dob.

 

Kräm – bistro + wine v Klatovech

Autor: Projekce Černý

Řešený prostor se nachází v rohovém domě v Krameriově ulici v městské památkové zóně Klatov. Původní měšťanský dům s renesančním jádrem byl vystavěn ve druhé polovině 16. století. Kolem roku 2010 prošel dům celkovou rekonstrukcí, ve vyšších patrech jsou kanceláře a byty, přízemí a suterén zůstal bez využití. Původním záměrem investora bylo vybudovat zde irský pub, čemuž odpovídá i dřevěné obložení venkovní fasády. V průběhu let bylo na stole několik variant využití od čistě kavárenského provozu po prostory pro kanceláře. Konečným rozhodnutím bylo provozovat suterén jako vinárnu s prodejem vín a přízemí jako bistro – denní bar s drinky, výbornou kávou a vychlazeným pivem. Zadáním investora bylo vytvořit příjemné prostředí a designově čistý interiér, který bude ladit s prostory tohoto historického domu. Výzvou pro architekty bylo vypořádat se s relativně složitým prostorem plným nepravidelných úhlů a křivých stěn. Využito bylo dřevo v podobě masivního kartáčovaného dubu a dubové dýhy. Některé stěny a strop jsou pojaty v dekorativní omítce. Na části podlahy je keramická dlažba vyskládaná na základě spárořezu zohledňující zvlášť každou dlaždici, na části je položena dubová plovoucí podlaha.

 

Modernizace Restaurace u Jarošů v Ostravě

Autor:  PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o.

Kdysi stálo o pár metrů níže vyhlášené řeznictví a uzenářství. Od devadesátých let na výpadovce z Poruby na Opavu, na místě zahrady stojí Restaurace U Jarošů, kterou v roce 1997 otevřeli potomci vyhlášeného pustkoveckého řezníka a uzenáře Jaroslava Kříbka. Nyní má podnik moderní háv a elegantní a provzdušněný interiér. Hosté restauraci U Jarošů dlouho znali tak, že v ní byl modrý koberec a dřevem obložené stěny. Dnes už ze dřeva zbylo jen příjemné praskání v modrých kachlových kamnech. Jsou tu nové stoly, židle, vinotéka a plovoucí dřevěná podlaha. Dřevěný obklad na zdech nahradily z velké části na míru vyrobené čalouněné lavice. Rekonstrukce si vyžádala také nové rozvody elektřiny a samozřejmě také kvalitní svítidla. Na stěnách je výmalba s použitím tradičního válečku a u vstupu najdete originální panel s věšáky, nesoucí odkaz na původní řeznictví s uzenářstvím. Interiér restaurace s prosklenou terasou má moderní a svěžejší design, působí lehce a vzdušně.

 

Pivnice na Štokách Bernard

Autor: Barbara Bencova / B² Architecture

Interiér restaurace se inspiruje průmyslovým charakterem pivovaru. A jeho vzhled umocňuje zážitek z návštěvy pivovaru a poskytuje útulné prostředí pro odpočinek a posezení s přáteli. Baru dominují zavěšené měděné pivní tanky. Bar je vsazen do vestavěného mezaninu, do kterého je vloženo také sociální zázemí. Dynamiku v prostoru vytváří šikmo ložená prkenná podlaha. Atmosféru interiéru podtrhují materiály jako černá cementová stěrka a závěsy na stěnách, měděný barový pult a měděné designové prvky osvětlení a židlí v kontrastu s nábytkem nebo odhaleným dřevěným krovem. Výrazným interiérovým prvkem jsou stěny postavené z pivních lahví s hnědým sklem v kovovém rámu. Stěny slouží nejenom jako interiérový prvek, ale i jako dělící příčky mezi prostory. Světlo procházející zástěnami vytváří zajímavé stínohry a barevně ladí interiér do medového odstínu piva. Stěny je možné v průběhu času proměňovat nebo v nich vytvářet obrazce a nápisy. Osvětlení krovu zajišťuje primárně systém stmívatelných led reflektorů. Doplňují je výrazná dekorativní svítidla s měděnými detaily. Lokálně jsou na stěnách umístěny měděné pásy, na které jsou namířena nástěnná svítidla vytvářející nepřímé teplé, medově zbarvené reflexe. Repasovaný nábytek je součástí celkového konceptu, ve kterém se nové potkává s historií.

 

Pivovar Lednice

Autor: Tomáš Havlíček

V industriálním interiéru Pivovaru Lednice se skloubilo truhlářské řemeslo s řemeslným pivem. Vzniklo místo, kde na vás dýchne nejen vůně sladu, ale také poctivá práce v každém detailu. Realizace byla specifická především použitím různorodých přírodních materiálů. Jedná se o pivovarskou restauraci, kde právě použité materiály jako je Corten, kůže, marmoleum a masivní dřevo podtrhují jedinečnost tohoto místa. U vchodu narazíte na dominantní podsvícený bar, který je obložený ocelovými pláty s vyfrézovanými prvky, které odráží vizuální styl pivovaru. Design interiéru je promyšlený do každého detailu. Hned víte, že jste vstoupili do pivovaru a už při vstupu na vás dýchne příjemná vůně sladu, která se prolíná celým prostorem. Industriální design byl pro pivovar jasnou volbou. Samotná výroba piva je totiž z části propojená s interiérem restaurace. Při výrobě veškerých stolů v pivovaru a dalších kusů nábytku jsme použili kombinaci dvou přírodních materiálů, kterými jsou masivní dub a marmoleum. Tato kombinace k sobě nejen skvěle ladí, ale zároveň je příjemná na dotek. I to by měl být při výrobě stolů důležitý aspekt.

 

Point – Café/Bar/Gallery

Autor: Studio MA s.r.o.

Projekt se nachází v samotném srdci historické Prahy a je koncipován jako vysoce designové a moderní místo, kde se propojují jedinečná estetika a vizuální prvky, spolu se sofistikovanou funkcí. Místo tak nabízí vysoce kvalitní služby, tedy je kombinací moderního baru, kavárny ale i místem kam můžete zajít na večeři v centru Prahy, případně strávit čas ve futuristické NFT galerii. Přímá návaznost na Staroměstské náměstí mu dodává noblesu. Ta se v interiérovém řešení projevuje zvolením materiálů. Hlavní bar z terrazza, rustikální omítku a tmavé tóny prvků doplňují materiály jako je semiš na sezení nebo velikost topných těles v soukromém salonku, která dosahuje téměř dvou metrů. Zvolená kombinace barev je zajímavá i při bílém osvětlení. Point má ale dokonale dynamická světla, která se v průběhu dne mění a vytvářejí tak proměnlivou atmosféru. Fialové neon tóny nebo hřejivé oranžové dělají z prostoru vždy úplně jiné místo.
Historický kontext dává spoustu podkladů a inspirace k vytvoření zajímavého a unikátního prostoru. Odhalená vzduchotechnika, moderní řešení gastro zázemí, ale i starodávné klenby stropu. To jsou prvky, které na místě vytvářejí příjemný balanc a podtrhují tak atmosféru prostoru.

 

Pražírna kávy Lexa Coffee v Pastvinách

Autor: MAUD design

Projekt pražírny kávy vznikal v původních místnostech penzionu, které se majitel rozhodl přestavit na výrobnu a prodejnu výběrové kávy. Pro vytvoření autentického místa byly poskytnuty dvě bytové jednotky, oddělené příčkou, která se v rámci projektu strhla a dala možnost vzniku otevřeného prostoru. Při kompletní rekonstrukci stávajícího bytového patra se v návrhu zohlednily veškeré požadavky pro vznik nového veřejného prostoru s několika protínajícími se funkčními zónami: prodejní, odpočinková a pracovní. Středobodem interiéru je prodejní pult, který místnost pohledově člení na pražení, přípravu kávy a následnou prezentaci hotového produktu. Celkový koncept je rustikálnějšího rázu, kde je využita část stávajícího trámoví, které bylo odkryto při stavebních úpravách. Kombinace masivního dubového dřeva a hrubého cihlového obkladu je v kontrastu se skleněným osvětlením, které díky mosazným akcentům vytváří nezaměnitelnou atmosféru. K samotnému procesu pražení i výrobě kávy je využíváno vybavení s kovovými komponentami. Tento detail je plně rozvinut u centrálního prodejního pultu, který byl vytvořen na zakázku z ohýbaného plechu Corten. Plechovou skořepinu měl klient záměrně celý rok na své zahradě, aby materiál získal působením deště a dalších přírodních živlů starý, rezavý look. Každý užitý kus nábytku má v tomto interiéru svůj příběh a je z něj cítit znatelný respekt k řemeslu.

 

Rekonstrukce prostoru bazénu v hotelu Svornost v Harrachově

Autor: No Limits Design a.s.

Kompletně nový interiér bazénu a vestavba pool baru, který se podařilo propojit s prostorem bazénu vytvořením podesty se schůdky přímo k bazénu. Součástí rekonstrukce bylo i kompletní předělání stropu včetně nové vzduchotechniky. Na část stropu přímo nad bazénem byl nainstalován tmavý barissol, který efektně odráží hladinu bazénu. Obklad bazénu je z imitace kamene v jemných odstínech šedo béžové. Na zadní straně bazénu je motiv reliéfu hor, který se nese celým hotelem. V tomto provedení byl reliéf vyřezán laserem do strukturovaného obkladu na stěně. Stejný motiv se pak opakuje i na stěně baru, kdy reliéf hor tvoří dvouvrstevný lamelový obklad. Celý prostor je navržen v jemných zemitých barvách, které působí harmonicky a podporují pocit uvolnění a relaxace.

 

Restaurace DiAn v Praze

Autor: Kist Design

 Při realizaci návrhu byl hlavní požadavek na spojení interiéru a kuchyně. Koncept restaurace se zaměřuje na moderní vietnamská jídla s příchutí klasické Asie v luxusním provedení. Tento koncept se dotýká jednotlivých částí interiéru i celkové atmosféry, která působí moderně a reprezentativně s prvky Asijské tradice i unikátní přírody. Dispozice prostoru jsou navrženy tak, aby maximálně zachovávaly integritu i vzdušnost prostoru. Jsou propojeny všechny jeho části, srdcem restaurace je otevřená kuchyně. Přesto je zachována intimní atmosféra u každého stolu, hlavně za pomoci osvětlení, které je velmi různorodě zapracováno do interiéru. Nepřímé osvětlení, jemné podsvícení stolů i neonové nápisy. Chutě, vůně, barvy i celkové emoce připomínají atmosféru Asijské ulice s jejími trhy. Jako klidná protiváha byly vybrány přírodní materiály dřevo, bambus a kámen, které navozují pocit Asijské unikátní přírody. Zjemňují ostré barvy a detaily interiéru. Výslednému dojmu pomáhá velké množství pečlivě vybraných rostlin. Při návrhu restaurace bylo velkým technickým úkolem vytvoření ekosystému pro dobrý růst rostlin. Toho jsme dosáhli za pomoci speciálního osvětlení, udržování podmínek vlhkosti a teploty, který nebude vadit návštěvníkům, neruší atmosféru, vnímání interiéru a ochutnávání výborného jídla.

 

Restaurace GARDEN PUB, Brno

Autor: PH6 Atelier

Zadáním investora bylo navrhnout nový interiér hotelové restaurace přiléhající k objektu hotelu. V místě řešeného prostoru byla dříve zahradní restaurace, na kterou měl interiér odkazovat. Restaurace měla sloužit jednak pro provoz hotelu a ve večerních hodinách jako provoz pro lidi z ulice. Dispozičně je prostor rozdělen do tří částí. Přední nízký prostor s velkorysým posuvným prosklením do ulice se sygnifikantním světelným objektem na stropě, utvořeným recyklací – repasí původních reflektorových svítidel poskládaných nově do kruhového obrazce s paprsčitými liniemi textilních kabelů a zavěšeným kruhovým květníkem s bujnou zelení nad centrálním velkým stolem. Následuje hlavní vysoký prostor s pyramidálním zasklením, do jehož středu jsme umístili velké těleso baru( ráno sloužící jako snídaňový bufetový stůl) a nad něj jako zlatou korunu zavěsili dominantní levitující hmotu z rastru mosazných trubek. Dále je zde malý půlkruhový intimní salonek s čelní stěnou provedenou ve zlaté stěrce, který byl arkýřem původní zahradní restaurace, před zastřešením zahrady v 70. letech. Přední nízký a hlavní vysoký prostor je podél jedné stěny propojen dlouhou čalouněnou lavicí a výrazným obložením stěny z vroubkovaného zelného skla. V tomto obložení jsou osazeny pásy černobílých fotek odkazující na zajímavá místa, osobnosti a události Moravské metropole.

 

Restaurace Hvozd

Autor: KONCEPTUAL studio s.r.o.

Restaurace Hvozd není jen místem k jídlu, ale i brána do nádherné krajiny Českého lesa, kde se každý návštěvník může ponořit do atmosféry plné kouzla a tajemna. Inspirace přírodou a jejími dary je základní myšlenkou konceptu. Dřevěné prvky a detaily, zavěšené trofeje, spolu s pečlivě vybranými motivy fauny a flory, jsou nejen dekorací, ale i vypravěči, které odkazují na tajemný les, jenž obklopuje a inspiruje naši restauraci. Po vstupu do interiéru restaurace se host nachází pod otevřeným nebem, vytvořeným prostřednictvím podsvíceného podhledu. Centru pozornosti dominují kruhová mosazná svítidla, symbolizující slunce. Zavěšené trofeje v bílé barvě dotvářejí celkovou atmosféru tajuplného Českého lesa plného divoké zvěře. Stěny, zdobené geometrickými tvary z dubového dřeva, připomínají šišky visící ze stromů a kapky rosy stékající po stéblech trávy. Tato designová volba kruhových tvarů a hra s různou orientací dýh přidává interiéru jemnost a spojení s přírodou.

 

Restaurace Pátá čtvrť

Autor: OBJECTUM s.r.o.

Název 5. čtvrť je odkazem na čtvrť Josefov, který je v dobových dokumentech označován nejen jako „Židovská čtvrť“, ale také jako „Pátá čtvrť, kde se restaurace s dlouholetou tradicí nachází. Zadáním bylo navrhnout židovskou restauraci, ale bez prvoplánového používání židovských motivů. Ústředním motivem se tedy stala mapa samotné, dnes již neexistující, čtvrti. Mapa je plasticky zpracovaná na hlavní stěně restaurace. Tam se může návštěvník podívat, kde by se dnes v původní čtvrti nacházel. Mapa byla nakonec ve zjednodušené podobě použita i do nového loga. Dominantou prostoru je bar, který má profilovaný obklad lahvově zelené barvy. Nad barem byla navržená klecovitá konstrukce jako místo, kde je možné vystavit sklenice s fermentovanými domácími produkty. Zároveň je to místo pro zeleň, která barevně doplňuje obklad baru. Při vstupu je na levé straně použita dekorační stěrka, která má připomínat historické vrstvy, kterými území prošlo. Na stěrce jsou použity motivy ze štuků jedné ze zachovalých synagog. Ale jen jako otisky.

 

Restaurant Grill Castor

Autor:  Vojtěch Rýzner / Studio Reaktor, s.r.o.

Projekt restaurace Castor čerpá inspiraci ze samotného procesu přípravy jídla na grilu, který je tak fascinující, že se jeho vliv promítá do vzhledu celého interiéru. Ten se skládá ze tří částí: kuchyně, grilu a servisu. Kuchyň je koncipována jednoduše, s důrazem na funkčnost a použití čistých materiálů odpovídajících potřebám provozu. Vůně ohně a jeho síla se odráží v designu baru – tmavý obklad z opáleného dřeva, čedičová dlažba a surová ocel evokují atmosféru právě probíhajícího grilování. Střídmé podsvícení polic s nabídkou alkoholu celý pocit jen umocní. Otevřený koncept baru působí hrubě, drsně a provokativně, přitahuje pozornost a proměňuje se v jakési „jeviště“. Jídelní část je oproti baru kontrastně měkká, světlá a intimní. Stejně jako jsou pokrmy servírovány s maximální péčí a důrazem na detail a estetiku, i tato část interiéru láká svými barvami a materiály. Pohodlné židle, solitérní sezení pod zeleným baldachýnem a dlouhá polstrovaná lavice vytvářejí příjemnou atmosféru. Velkoplošné tapety s krajinou Krušných hor dodávají celému prostředí specifický ráz.

  

RESTAURANT LEMUR v Safari Parku Dvůr Králové

Autor: Adéla Dvořáková / ATELIER ADIP s.r.o.

Záměrem projektu rekonstrukce restaurace bylo navýšení kapacity sezení jak v interiéru, tak exteriéru. Zároveň se řešila funkčnost a kapacita výdeje jídel na samoobslužné lince. Cílem bylo také do interiéru vnést maximum prvků, které asociují Africký kontinent a všechny jeho podoby. Jelikož mnoho použitých materiálů není standardně v nabídce, bylo potřeba tyto vyrobit či upravit. Jedná se především o „rezavé vlnité plechy“, kovové lustry, dekorace a přírodní hliněnou omítku. Snahou bylo propojení interiéru s areálem safari parku, velký prostup světla a pro nejmenší návštěvníky možnost pozorování lemurů kata v jejich expozici. Z restaurace je také přímý pohled do varny safari pivovaru.

 

Sokolovna Milotice nad Bečvou

Autor: MATERNA DESIGN

Projekt kompletní rekonstrukce objektu sokolovny v Miloticích na Bečvou je důležitý počin pro sportovní i kulturní dění v obci. Cíl byl navrhnout prostor tak, aby fungoval jak po funkční, tak estetické stránce pro široké využití – plesy, divadlo, badminton a jiné sportovní aktivity. Součástí interiéru je i malá restaurace, která se od sálu/tělocvičny předělí skládacími dveřmi. Důležitým detailem je tvar rastru překližkového obkladu na stěnách. Ten se opakuje i na stropních akustických panelech. Materiál bukové překližky a bukového masivu se line celým prostorem – např. na zmíněných panelech, dále na židlích, dveřích, zárubních, parapetech, madlech apod. Ve foyer jsou použité stejné materiály jako v sálu a restauraci.

 

Vietnamská restaurace May House

Autor: POSTROP

Interiér restaurace May House vychází jak ze samotného názvu, tak hlavně z atmosféry celého prostoru, díky kterému bylo přirozené rozdělit provoz na dvoupodlažní. Přímý kontakt přízemí a ulice skrze velké výkladce, spolu s obsluhou baru, navazuje na atmosféru rychlého města. Prostor je tak ideální na kávu či drink, rychlý oběd během dne. Vrchní patro disponuje narozdíl od spodního většími stoly a nabízí pohled do otevřené kuchyně. Přirozeně tak povzbuzuje k delšímu posezení s dobrým jídlem. Prosvětlený dojem celého interiéru podporuje koncept užití světlých tónů barev i materiálů, světlé dřevo není pro vietnamské restaurace typickým prvkem. S touto myšlenkou byly navrženy stoly i veškeré další zakázkové prvky interiéru. Nosným tématem spodního patra je monumentální svítidlo, které svým tvarem připomíná obrovský ratanový mrak a navazuje tak na podstatu vietnamského slova may (v překladu mrak/ratan). Stejný materiál využívají i židle s detailem ratanového výpletu. Právě odpadní materiál z výroby těchto židlí byl využit na hlavní prvek prostoru, který se nad nimi vznáší. Vrchní patro je potom osázeno originálními lampiony z Vietnamu, které si klient sám skládal. Celý interiér je propojen skrze nábytkové detaily, materiál a barevnost.

 

Vinárna WineList

Autor: COLLARCH s.r.o.

Vinárna se nachází v interiéru historické budovy, která čtyřikrát změnila svou náplň a dvakrát prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Změny ve využití a požadavky předchozích investorů vytvořily zajímavý mix historických a současných prvků, které jsou někde logicky propojeny, jinde zcela negovány. Zachovány byly kvalitně zpracované prvky: původní klenuté cihlové stropy a vyhovující technologie, např. vzduchotechniku. Odstraněny byly špatně provedené vrstvy. Téměř restaurátorsky zpracovaný interiér byl doplněn o novou vestavbu, která spolu s historickými vrstvami tvoří nezaměnitelného a nadčasového genia loci. Přízemí sjednocuje jemná šedobílá výmalba. Sklep je laděn do večerní černo-šedé. Zaoblené hrany a rohy stěn zjemňují charakter interiéru. Komplikovaný půdorys sjednocuje litá podlaha s omyvatelným lemem. Sklepení je očištěno od necitlivých stavebních úprav, a naopak v maximální míře je odhaleno smíšené historické zdivo a původní stropní klenby. Schodišti dominuje umělecký podhled z ohýbaných mosazných plátů a honosné závěsné svítidlo, které evokuje měsíc v úplňku. Podhled také přispívá k optickému splynutí jeho jinak značně členitého stropu. Podsvícené schodky a madlo jsou z dubového masivu. Celý interiér je doplněn dubovým nábytkem na míru, uzpůsobeným pro různé funkce: niky pro automaty na víno, knihovna s vloženým promítacím plátnem nebo lavice s integrovaným radiátorem a podsvícením.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Czech Interior Award představuje přihlášené projekty v kategorii Soukromý interiér – jednotlivé místnosti

Jediné výhradně české ocenění v oblasti interiérového designu Czech Interior Award zná adepty na vítěze a my vám postupně představíme projekty, které se do jednotlivých kategorií přihlásily. Pojďte si s námi prohlédnout ty nejlepší projekty v kategorii Soukromý interiér – jednotlivé místnosti.

Na stránkách soutěže navíc můžete hlasovat o nejlepší návrh a realizaci českého interiéru, a sami tak rozhodnout, který projekt získá Cenu veřejnosti. Jeden z hlasujících pak bude vylosován a získá pobyt pro 2 osoby v Aquapalace Hotel Prague s volným vstupem do Vodního a Saunového světa Aquapalace Praha. Další 3 vylosovaní obdrží dvě celodenní vstupenky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Czech Interior Award představuje přihlášené projekty – podívejte se na designová ubytovací zařízení a hotely!

Jediné výhradně české ocenění v oblasti interiérového designu Czech Interior Award zná adepty na vítěze a my vám postupně představíme projekty, které se do jednotlivých kategorií přihlásily. Pojďte si s námi prohlédnout ty nejlepší projekty v kategorii Veřejný interiér – hotel/ubytovací zařízení.

Na stránkách soutěže navíc můžete hlasovat o nejlepší návrh a realizaci českého interiéru, a sami tak rozhodnout, který projekt získá Cenu veřejnosti. Jeden z hlasujících pak bude vylosován a získá pobyt pro 2 osoby v Aquapalace Hotel Prague s volným vstupem do Vodního a Saunového světa Aquapalace Praha. Další 3 vylosovaní obdrží dvě celodenní vstupenky.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl