ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality „Chtěli jsme dát koupelnám duši," exkluzivní rozhovor s designérem Gianni Taninim

„Chtěli jsme dát koupelnám duši," exkluzivní rozhovor s designérem Gianni Taninim

„Chtěli jsme dát koupelnám duši," exkluzivní rozhovor s designérem Gianni Taninim
23. 3. 2018 / Autor: Devon&Devon/ Popisek: Gianni Tanini

Manželé Paola a Gianni Tanini byli nejprve partnery v osobním životě. Časem se rozhodli pro partnerství i v tom pracovním. Nakreslili si sen, který se jim splnil, a dnes patří k nejuznávanějším odborníkům v oblasti navrhování koupelen. Přestože se ze snu stala práce, neztrácejí optimismus ani humor.

„Tanini“ je ve světě designu koupelen velký pojem. Je to bezmála třicet let, kdy Gianni a Paola Taniniovi založili společnost Devon&Devon s cílem vytvořit z tehdy opomíjených místností, kterým koupelny nejen v Itálii bezesporu byly, prostor pro žití. Chtěli, aby se z pár metrů čtverečních určených pro hygienu staly plnohodnotné součásti každé domácnosti.

Na začátku byl sen dvou lidí, kteří si rádi kreslili. Nejprve spolu studovali, pak se vzali, a nakonec si řekli, že by spolu mohli i pracovat.

Pořád nás baví si kreslit

Dnes jsou Taniniovi zváni na mezinárodní veletrhy a designové akce po celém světě, aby o svém snu a o tom, jak se jim ho podařilo uskutečnit, řekli ostatním. Oba navrhují nové produkty, on v pozici generálního ředitele cestuje a řeší nové zakázky na úrovni světového trhu. Jak Gianni Tanini říká s úsměvem: „Přestože se její návrhy prodávají lépe, tak nás pořád baví si kreslit.“ A dodává, že třicet let, které spolu prožili jako partneři v profesním i v osobním životě, bylo náročných, ale zvládli to a jsou rádi za svůj úspěch a váží si dosažených výsledků.

Gianni Tanini se zúčastnil veletrhu FOR HABITAT, o kterém jsme psali v článku „V Praze začal veletrh FOR HABITAT“, aby promluvil o činnosti společnosti Devon&Devon, o jejích plánech do budoucna.

TV Architect však dostala jedinečnou možnost mluvit osobně s ikonou světového designu a nahlédnout do minulosti, v níž se na konci osmdesátých let začal psát sen dvou lidí. Sen, který se stal skutečností.

Z bláznů mezi elitu

Na otázku, proč se v produktech manželů Taniniových snoubí design z první poloviny dvacátého století s tím moderním, odpověděl pan Tanini, že nápady jsou nejčastěji dílem náhody. Manželům v inspiraci pomohlo cestování a především poznávání anglického trhu s koupelnami. Jak Tanini říká: „Před třiceti pěti lety byly koupelny bez duše. Byly pouze funkční. V Anglii to ale bylo jinak. Anglické koupelny oplývaly určitým designem, spojovaly se v nich různé materiály a byl vidět důraz kladený na detaily. To jsme chtěli přenést k nám. Pro inspiraci jsou také důležité vzpomínky.“

Další otázka směřovala k začátkům podnikání. Zeptali jsme se, zda už v roce 1989, kdy byla společnost založena, měli vizi velkého a úspěšného podniku, jakým je Devon&Devon dnes.

Vůbec ne. Ještě v roce 1989 jsme se zúčastnili veletrhu v Boloni. Měli jsme tam stánek čtyřikrát čtyři metry a v něm vzor anglické koupelny, vanu s nožičkami, krb a tak podobně. Byl to experiment a okolí nám říkalo, že jsme blázni, když chceme tohle prodávat. Druhý rok už ale začaly vznikat kopie naší anglické vany a všichni je chtěli.

O tom, kde jsou vlastně kořeny zájmu Gianniho Taniniho o design, zda v tom hraje roli rodinný obchod, řekl, že se svou ženou pracovali pro obchod jeho rodiny. Ze své pozice museli hodně cestovat po světě, a tak poznávali různé přístupy k designu. Po deseti letech cestování uznali, že toho vědí dost na to, aby si založili vlastní společnost.

Z katalogu, který měl nejprve pár stránek, postupně vzešel katalog tisícistránkový. Společnost dnes vyváží své produkty do více než osmdesáti zemí světa a na realizaci návrhů se podílí třicet nejlepších firem v daném oboru. K zákazníkům Devon&Devon patří králové, královny, prezidenti i zpěváci.

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl