ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality „Chtěli jsme dát koupelnám duši," exkluzivní rozhovor s designérem Gianni Taninim

„Chtěli jsme dát koupelnám duši," exkluzivní rozhovor s designérem Gianni Taninim

„Chtěli jsme dát koupelnám duši," exkluzivní rozhovor s designérem Gianni Taninim
23. 3. 2018 / Autor: Devon&Devon/ Popisek: Gianni Tanini

Manželé Paola a Gianni Tanini byli nejprve partnery v osobním životě. Časem se rozhodli pro partnerství i v tom pracovním. Nakreslili si sen, který se jim splnil, a dnes patří k nejuznávanějším odborníkům v oblasti navrhování koupelen. Přestože se ze snu stala práce, neztrácejí optimismus ani humor.

„Tanini“ je ve světě designu koupelen velký pojem. Je to bezmála třicet let, kdy Gianni a Paola Taniniovi založili společnost Devon&Devon s cílem vytvořit z tehdy opomíjených místností, kterým koupelny nejen v Itálii bezesporu byly, prostor pro žití. Chtěli, aby se z pár metrů čtverečních určených pro hygienu staly plnohodnotné součásti každé domácnosti.

Na začátku byl sen dvou lidí, kteří si rádi kreslili. Nejprve spolu studovali, pak se vzali, a nakonec si řekli, že by spolu mohli i pracovat.

Pořád nás baví si kreslit

Dnes jsou Taniniovi zváni na mezinárodní veletrhy a designové akce po celém světě, aby o svém snu a o tom, jak se jim ho podařilo uskutečnit, řekli ostatním. Oba navrhují nové produkty, on v pozici generálního ředitele cestuje a řeší nové zakázky na úrovni světového trhu. Jak Gianni Tanini říká s úsměvem: „Přestože se její návrhy prodávají lépe, tak nás pořád baví si kreslit.“ A dodává, že třicet let, které spolu prožili jako partneři v profesním i v osobním životě, bylo náročných, ale zvládli to a jsou rádi za svůj úspěch a váží si dosažených výsledků.

Gianni Tanini se zúčastnil veletrhu FOR HABITAT, o kterém jsme psali v článku „V Praze začal veletrh FOR HABITAT“, aby promluvil o činnosti společnosti Devon&Devon, o jejích plánech do budoucna.

TV Architect však dostala jedinečnou možnost mluvit osobně s ikonou světového designu a nahlédnout do minulosti, v níž se na konci osmdesátých let začal psát sen dvou lidí. Sen, který se stal skutečností.

Z bláznů mezi elitu

Na otázku, proč se v produktech manželů Taniniových snoubí design z první poloviny dvacátého století s tím moderním, odpověděl pan Tanini, že nápady jsou nejčastěji dílem náhody. Manželům v inspiraci pomohlo cestování a především poznávání anglického trhu s koupelnami. Jak Tanini říká: „Před třiceti pěti lety byly koupelny bez duše. Byly pouze funkční. V Anglii to ale bylo jinak. Anglické koupelny oplývaly určitým designem, spojovaly se v nich různé materiály a byl vidět důraz kladený na detaily. To jsme chtěli přenést k nám. Pro inspiraci jsou také důležité vzpomínky.“

Další otázka směřovala k začátkům podnikání. Zeptali jsme se, zda už v roce 1989, kdy byla společnost založena, měli vizi velkého a úspěšného podniku, jakým je Devon&Devon dnes.

Vůbec ne. Ještě v roce 1989 jsme se zúčastnili veletrhu v Boloni. Měli jsme tam stánek čtyřikrát čtyři metry a v něm vzor anglické koupelny, vanu s nožičkami, krb a tak podobně. Byl to experiment a okolí nám říkalo, že jsme blázni, když chceme tohle prodávat. Druhý rok už ale začaly vznikat kopie naší anglické vany a všichni je chtěli.

O tom, kde jsou vlastně kořeny zájmu Gianniho Taniniho o design, zda v tom hraje roli rodinný obchod, řekl, že se svou ženou pracovali pro obchod jeho rodiny. Ze své pozice museli hodně cestovat po světě, a tak poznávali různé přístupy k designu. Po deseti letech cestování uznali, že toho vědí dost na to, aby si založili vlastní společnost.

Z katalogu, který měl nejprve pár stránek, postupně vzešel katalog tisícistránkový. Společnost dnes vyváží své produkty do více než osmdesáti zemí světa a na realizaci návrhů se podílí třicet nejlepších firem v daném oboru. K zákazníkům Devon&Devon patří králové, královny, prezidenti i zpěváci.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl