ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Český „špageťák“ už roste v Dubaji. Pavilon reprezentující Česko na Světové výstavě skrývá přelomové technologie

Český „špageťák“ už roste v Dubaji. Pavilon reprezentující Česko na Světové výstavě skrývá přelomové technologie

Český „špageťák“ už roste v Dubaji. Pavilon reprezentující Česko na Světové výstavě skrývá přelomové technologie
12. 7. 2019 / Autor: R/FRM Popisek: Vizualizace pavilonu

V hlavním městě byl představen návrh českého pavilonu, který bude reprezentovat Českou republiku na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. Takzvaný špageťák, jak je návrh přezdíván, je doslova mrakem trubic. Plyne to z překladu originálního názvu pavilonu Sawer cloud. Stěžejní expozicí českého pavilonu bude systém S.A.W.E.R vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím energie ze slunce. Náklady na výstavbu a provoz budovy se pohybují kolem osmdesáti pěti milionů korun, jak potvrdil na vernisáži spoluautor projektu Jindřich Ráftl. Stavební práce v Dubaji už začaly a o realizaci pavilonu se postará mezinárodní konsorcium společností MCI Prague s.r.o. a švýcarské firmy NÜSSLI.

Pavilon je mrakem trubic - je to výtvarné vyjádření toho, jak funguje systém S.A.W.E.R - vytváří vodu ze vzduchu,“ uvedl Ráftl. Pavilon bude postavený ze sklopolymerových trubic, původně se počítalo s bioplastem. „Ten systém má obrovský potenciál v tom, že může pomoci v místech, kde je reálně potřebný. Je to český patent a nápad. Pokud se použije v poušti, tak by lidé nemuseli mít tendenci se kvůli suchu stěhovat,“ dodal.

Technologie integrovaná do organismu pavilonu

Podle architektů z ateliéru R/FR M, kteří jsou autory návrhu pavilonu je „technologie přirozeně integrována do organismu pavilonu a společně s ním tvoří silnou manifestaci hybridního ekosystému, v jehož rámci interaguje příroda a technologie. Prolínání těchto dvou na první pohled odlišných světů vytváří nečekanou symbiózu,“ a dodávají, že „objekt se stává ztělesněním proměny a metaforou technologie, kterou neskrývá v uzavřených prostorách, ale vystavuje ji na odiv ve formě mraku potrubí - Sawer Cloud, který propojuje všechny jeho části. Trajektorie mezi jednotlivými místy procesu proměny jsou cévami organismu pavilonu a tvoří základ organické formy. Struktura není jen pasivní dekorací, ale její jednotlivé části jsou napojeny na systém S.A.W.E.R. Stává se tak aktivní součástí systému, který reprezentuje. Pavilon není pouze mrtvou schránkou, ale je živým organismem, jehož je proces proměny metabolismem.“

Galerii Jaroslava Frágnera na Betlémském náměstí v Praze je k vidění vzorek fasády budoucího pavilonu. Ráftl představil také výtvarné skici projektu. Ve Spojených arabskýc emirátech by měl zabírat plochu o velikosti 25 krát 50 metrů, pozemek bude podle architekta zastavený ze tří čtvrtin. „Na návrhu pracujeme od června loňského roku, máme už všechny papíry hotové,“ dodal.

Systém vyrobí sto litrů vody denně

Vědci z buštěhradského Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) by rádi systém testovali v poušti. V červnu dva kontejnery se zařízením odjely z Buštěhradu do Spojených arabských emirátů. Nyní testovaný systém, který se vejde do dvou lodních kontejnerů, vyrobí 100 litrů destilované vody denně. Další korekcí za pomoci minerálů z ní vznikne pitná voda. „Cíl je udělat zařízení a nabízet ho pro opravdu odlehlé oblasti bez infrastruktury," uvedl Matuška. Zařízení má stát u velbloudí farmy, kde žije několik set velbloudů určených pro závody. Pro vodu na farmu chodí ale také kočovní beduíni, jimž by, podle Matušky, mělo zařízení také sloužit.

Letos na podzim by mělo začít vznikat zařízení pro českou expedici, kdy kapacita vystavované technologie má být údajně pětinásobná oproti té, která se nyní testuje. Spojená bude s dalšími systémy, například pro speciální zavlažování.

EXPO 2020 v Dubaji se uskuteční v termínu od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Jedná se o první světovou výstavu, která proběhne v regionu MENA & SA (na Středním východě, v Africe a jižní Asii). Poprvé je také hostitelem arabská země.

Český pavilon se bude nacházet v zóně „Sustainability“ neboli „Udržitelnosti“ na pozemku s plochou 2 200 metrů čtverečních a bude stejně jako na Expo 2015 v Miláně první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště. Organizátoři předpokládají, že přijde až dvacet pět milionů návštěvníků. Z toho sedmdesát procent by mělo přijít ze zahraničí.

Udržitelnost je v současné době velkým tématem a trendem. Jde o to, aby tvorové žijící na planetě Zemi uspokojili své potřeby, aniž by došlo k tomu, že planeta nezůstane zachována i pro další generace. Z toho důvodu odborníci z různých oborů hledají alternativy, kterými bychom mohli své potřeby uspokojit, zatímco by naše planeta trpěla co nejméně.

nyv

Rozhovor s mladými tvůrci, autory návrhu pavilonu pro Expo 2020 uvidíte pouze na TV Architect.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl