ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Československá konference CITY FÓRUM 2019: Kritizovat developery je snadné, město musí řídit někdo kvalitní

Československá konference CITY FÓRUM 2019: Kritizovat developery je snadné, město musí řídit někdo kvalitní

Československá konference CITY FÓRUM 2019: Kritizovat developery je snadné, město musí řídit někdo kvalitní
26. 6. 2019 / Autor: CITY FÓRUM 2019 Popisek: Foto z akce

V bratislavské Staré tržnici se 19. června 2019 setkaly přední evropské osobnosti z oblasti architektury, územního plánování, městských politik a sociálních inovací, aby diskutovali, jak by se měla naše města v budoucnu rozvíjet. Organizátorem akce je Stavební fórum, záštitu nad konferencí převzal primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Ten hned v úvodu prvního ročníku konstatoval: „Jsme ve fázi zahušťování, tedy výstavby ve vnitřním městě, což je politicky nejsložitější!“

Cílem prvního ročníku československé odborné konference je vyjádření podpory otevřenému rozhovoru napříč všemi subjekty, kteří určují budoucí směřování rozvoje města a zároveň se na něm aktivně podílí. Téma prvního ročníku znělo “Jak udělat dobré město“.

„Jde vlastně o to, propojit názory a postoje těch, kteří o rozvoji měst rozhodují, s představami a míněním jejich obyvatel,“ konstatoval v úvodu „participačního“ panelu konference Igor Marko, slovenský architekt a urbanista z britské společnosti Marko&Placemakers.

Platforma pro otevřenou diskuzi

Podle pořadatelů je cílem konference také vytvořit platformu pro možnost otevřené a věcné diskuze primátorů, zástupců samosprávy a státní správy s architekty, urbanisty, developery a investičními společnostmi o budoucnosti měst. Slovenští, čeští a mezinárodní odborníci by si na této platformě měli vyměňovat názory a zkušenosti s územním plánováním, veřejným prostorem, participaci obyvatel, inovacemi, které zlepšují život ve městech. Součástí hovorů by měla být také snaha reagovat na výzvy budoucnosti.

Diskuze CITY FÓRUM 2019 přivítalo v Bratislavě množství mezinárodně respektovaných profesionálů, jako například Kristiana Villadsena z mezinárodně uznávaného dánského ateliéru Gehl Architects, Jeroena Dirckxa z předního nizozemského studia KCAP, urbanisty Igora Marka z Marko & Placemakers působícího v Londýně a architekta Vasu Perovic z úspěšného slovinského ateliéru Bevk Perović Arhitekti.

Témata, o nichž řečníci hovořili, byla následující:

Jak přenést ambiciózní politické vize do každodenního života města?

Může mít město charakter? Jak smysluplně zaplnit veřejný prostor?

Je územní plán přežitek? Jak držet krok s měnícími se potřebami města?

Jak najít shodu na změně? Komunikace a participace jako princip fungování města

Vedle uvedených hostů se do diskuze zapojili také architekti a urbanisté Juraj Benetin, Juraj Šujan a Peter Gero, Ondřej Boháč z institutu IPR Praha, a Michal Sedláček z KAM Brno, sociální inovátor Gábor Bindics a další. 

Kritizovat developery je snadné

Podle Gera je „trochu paradoxní, že skutečně zásadní projekty většinou vznikají mimo rámec územního plánu anebo přímo v rozporu s ním!“ Takto zahájil panel o územním plánování slovenský architekt a urbanista s velkými mezinárodními zkušenostmi.

Michal Sedláček, šéf Kanceláře architekta města Brna zhodnotil současnou situaci následnovně: „Dnešní územní plány nutí architekty a stavebníky nehledat řešení nejlepší, ale taková, která projdou!“ – tak zhodnotil aktuální situaci. Tuto myšlenku ještě dále rozvinul Peter Gero v souvislosti s neustávající kritikou těch, kteří dnes jako jedni z mála v českých a slovenských městech vůbec staví: „Kdyby developeři na Západě měli k dispozici tak mizerné územní plány, jako má dnes třeba Bratislava, byly by jejich projekty stejně nekvalitní.“ Jeroen Dirckx z nizozemského ateliéru KCAP k tomu dodal: „Je snadné kritizovat developery, ale všechno začíná tím, že rozvoj města musí někdo kvalifikovaně a kvalitně řídit!“

Přestože původním plánem bylo pořádat konferenci každý rok buď v Bratislavě, Brně nebo Praze, pořadatelé změnili názor a uvažují, že akci budou pořádat pouze ve slovenské metropoli. „Stavebné fórum pořádá konference na Slovensku už léta, ale tentokrát jsme byli opravdu více než příjemně překvapeni. Vstřícný postoj bratislavského magistrátu včetně osobního angažmá primátora Matúše Valla, silný zájem partnerů, početné obecenstvo, které vydrželo na svých místech až do posledního slova posledního příspěvku – to vše nás nutí k zamyšlení,“ odůvodnila rozhodnutí Alena Zinnerová, ředitelka Stavebního fóra.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl