ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Festival Open House Praha přilákal přes padesát tisíc návštěvníků

Festival Open House Praha přilákal přes padesát tisíc návštěvníků

Festival Open House Praha přilákal přes padesát tisíc návštěvníků
22. 5. 2018 / Autor: Open House Praha Popisek: Vizuál festivalu Open House Praha 2018

Během víkendu 19.–20. května 2018 se v Praze již počtvrté konal festival městské architektury Open House Praha. Celkem 54 200 návštěv zaznamenalo šedesát pět budov a objektů, které veřejnosti otevřely své běžně nepřístupné interiéry. Festivalem otevírání budov nekončí, organizátoři budou v průběhu roku zpřístupňovat vybrané prvorepublikové realizace.

Rekordní počet zájemců, téměř čtyři tisíce, odbavili přímo zaměstnanci Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky v budově Petschkova paláce. Více než dva tisíce návštěvníků prošlo Hotelem International Praha, Kramářovou vilou, vládním salonkem Hlavního nádraží, palácem Archa a Schebkovým palácem. Těsně pod číslem dva tisíce zaznamenaly návštěvnost v palácích Clam-Gallas, Desfourském i DRN a dále také prostory EXPO 58, Masarykova nádraží, Pražské křižovatky, Ústřední telekomunikační budovy CETIN, Parních mlýnů nebo Paláce Metro.

„Na vstup do některých budov se stály někde až dvouhodinové fronty. Zájem veřejnosti byl o všechny budovy enormní, ne všechny však mají kapacitu uspokojit všechny návštěvníky. Letos prošlo budovami o jedenáct tisíc návštěv víc než loni,” uvedla ředitelka Open House Praha Andrea Šenkyříková s tím, že cílem festivalu je probouzet zájem obyvatel o město a jeho architekturu, což se podle ní akci zatím daří. To, jak vidí festival právě ředitelka Anrea Šenkyříková si můžete přečíst v článku TV Architect Festival Open House Praha očima ředitelky a hlavní produkční.

Dětské programy i tlumočení do znakového jazyka

Hlavně malým návštěvníkům byly během festivalu určeny speciální programy a kreativní architektonické workshopy. „Prostřednictvím našich interaktivních programů pro rodiny s dětmi bychom rádi vychovávali novou generaci lidí, která bude umět vnímat kvalitu fyzického prostředí a veřejného prostoru a bude mít oči otevřené pro krásu architektury,” doplnila Andrea Šenkyříková.

Ve vybraných objektech proběhly nově také prohlídky pro neslyšící v českém znakovém jazyce. Doprovodný program doplnily komentované prohlídky města s významnými architekty.

Festival, který navštěvují mladí lidé, rodiny s dětmi i velké množství seniorů, je dle vyjádření pořadatelů otevřený všem bez rozdílu. Přidanou hodnotu celé akce můžeme nalézt také v rozvoji dobrovolnické kultury. „S provozem v otevřených budovách pomáhalo neuvěřitelných tři sta dobrovolníků, což je v českém prostředí u jednorázové akce unikátní počet,” uzavřela ředitelka festivalu.

Návrat do první republiky

Letošní novinkou byla možnost naplánovat si svoju túru po budovách na základě tematických okruhů. Například okruh s názvem „Návrat do dob první republiky” návštěvníkům představil dvacítku budov různých architektonických slohů, které se u nás mezi lety 1918–1938 uplatňovaly. Ve zpřístupňování prvorepublikových budov budou organizátoři pokračovat i po skončení festivalu, a sice v rámci kampaně s názvem Architektura první republiky v Praze. Již v červnu se tak milovníci architektury mohou těšit na jeden z pražských prvorepublikových skvostů.

Open House Praha

Světový festival Open House se v Česku konal poprvé v roce 2015, kdy nezisková organizace Open House Praha, z. ú. získala na pořádání této akce v hlavním městě mezinárodní licenci. Praha se tak zařadila mezi čtyřicet jedna světových metropolí na pěti kontinentech, kde tato událost každoročně probíhá. Vedle pořádání stejnojmenného festivalu se organizace věnuje také nejrůznějším celoročním aktivitám, včetně vzdělávacích aktivit pro děti a mladé dospělé. Open House Praha je součástí mezinárodní sítě Open House Worldwide. Openhousepraha.cz

Lucie Nemešová

TV Architect se poprvé stala mediálním partnerem festivalu Open House Praha 2018. Děkujeme za příjemnou a velmi přínosnou spolupráci. Těšíme se na další ročníky, jichž se opět rádi zúčastníme.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl