ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Banka ČSOB a developer CTP jsou nově členy České rady pro šetrné budovy

Banka ČSOB a developer CTP jsou nově členy České rady pro šetrné budovy

Banka ČSOB a developer CTP jsou nově členy České rady pro šetrné budovy
30. 1. 2020 / Autor: Romana Landová, t.z. ČRPŠB rozšiřuje řady. Foto: ČRPŠB

Česká rada pro šetrné budovy, která sdružuje dohromady 85 firem, navázala spolupráci s bankou ČSOB a společností CTP Invest. Důvodem je financování a cirkulární ekonomika. „ČSOB velmi dobře chápe souvislosti šetrného stavebnictví a nákladů. Může tak velmi pomoci právě s prosazováním tématu zvýhodněného financování udržitelných staveb,“ tvrdí výkonná ředitelka Rady Simona Kalvoda.

Financování šetrných budov bude jedním z hlavních témat České rady pro šetrné budovy v letošním roce. Vzdělávat veřejnost ve využívání šetrných technologií při stavění a otevírání nových témat – jako je například cirkulární ekonomika – totiž nestačí. „Je nutné také najít způsob financování kvalitních udržitelných budov, které jsou samy o sobě ekonomicky výhodné spíše v dlouhodobějším horizontu tak, aby byl trh více motivován šetrná řešení realizovat,“ uvedla výkonná ředitelka Rady Simona Kalvoda. Členem Rady se proto jako první finanční instituce stala banka ČSOB. Nově je členem také přední developer CTP.

Zcela běžné zatím není hledisko udržitelnosti při hodnocení nemovitostních portfolií. Ani metodiky bank pro oceňování nemovitostí zatím nezohledňují udržitelnost staveb. To chce Rada nyní s ČSOB ve svých řadách změnit. ČSOB totiž patří v oblasti udržitelnosti k průkopníkům. Například sídlo ČSOB od architekta Josefa Pleskota v pražských Radlicích bylo již před 12 lety vůbec nejzelenější budovou té doby a tento primát převzala i loni dokončená nová budova banky. „ČSOB velmi dobře chápe souvislosti šetrného stavebnictví a nákladů. Může tak velmi pomoci právě s prosazováním tématu zvýhodněného financování udržitelných staveb,“ poznamenala Kalvoda. „Pro ČSOB je důležité sledovat poslední trendy v oblasti šetrných budov a ty zohlednit při strukturování financování. Základem filozofie mateřské skupiny KBC je společensky odpovědné podnikání postavené na dlouhodobé udržitelnosti a šetrném přístupu k životnímu prostředí,“ řekla Lenka Kostrounová, ředitelka útvaru Financování nemovitostí z ČSOB.

Dokončení certifikace BREEAM

Také pro dalšího nového člena Rady, společnost CTP Invest, je strategie udržitelného rozvoje velmi důležitá. Jako přední developer a provozovatel průmyslových nemovitostí ve střední Evropě se firma zaměřila na cirkulární ekonomiku v pilotním projektu v Brně, kde se snaží zavést udržitelné principy do provozu kancelářského centra Spilberk Office Park. Zde získané zkušenosti pak chce přenést i do dalších svých objektů. „Stěžejní pro udržitelnost budov je nejen v kvalitní projektové přípravě, ale i volbě lokality pro výstavbu. Proto je velmi pozitivní, že principy udržitelnosti berou za své právě významní developeři, kteří pro své projekty využívají brownfieldy,“ poznamenala Kalvoda.

Brownfieldy jsou často lukrativně umístěné a mají velký rozvojový potenciál i pro širší okolí. Podpora udržitelných staveb na brownfieldech je logickou nutností, a proto také velkým tématem, které Rada dlouhodobě prosazuje. „CTP se prostřednictvím členství v Radě chystá využít tuto platformu především k získávání znalostí o udržitelném vývoji v České republice, sdílení a výměně vlastních zkušeností s kolegy v oblasti technologií, vývoje a energetiky. Naše iniciativa v oblasti udržitelnosti usiluje o dosažení uhlíkové neutrality do konce roku 2023 tím, že budeme realizovat naše budovy na nejvyšší úrovni udržitelnosti, využívat šetrných produktů a procesů. Pomocí inovací chceme vytvářet dlouhodobou hodnotu pro naše zákazníky i komunity, ve kterých působíme. Konkrétní letošní kroky CTP v této oblasti zahrnují dokončení certifikace BREEAM celého portfolia CTP a další rozšiřování a revitalizaci našich lesů v zemích působnosti CTP tak, aby plochou odpovídala velikosti našeho portfolia,“ dodal Stefan de Goeij, nově jmenovaný Group Sustainability Officer.

Psali jsme také:

Česká rada pro šetrné budovy letos slaví. Je deset let na trhu a má nové členy

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl