ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Architektonická soutěž na nové sídlo České spořitelny jde do finále, o první místo se utkají tři ateliéry

Architektonická soutěž na nové sídlo České spořitelny jde do finále, o první místo se utkají tři ateliéry

Architektonická soutěž na nové sídlo České spořitelny jde do finále, o první místo se utkají tři ateliéry
10. 7. 2018 / Autor: Lukáš Bíba Popisek: Stávající centrála České spořitelny v pražské Krči

Česká spořitelna vyhlásila architektonickou soutěž. Jejím výsledkem má být volba ateliéru, který navrhne nové sídlo společnosti. Z přihlášených zájemců odborná porota vybrala nakonec tři finalisty. O vítězi by mělo být rozhodnuto na přelomu léta a podzimu letošního roku.

Nezávislá porota v čele s architektem Petrem Hlaváčkem, složená z odborníků na urbanismus a architekturu, zástupců České spořitelny a developera projektu Smíchov City, Sekyra Group, vybrala do finále architektonické soutěže tři nejlepší návrhy architektonických kanceláří Baumschlager Eberle Architekten/Pavel Hnilička architekti (Rakousko/Česko), Tham Videgard Arkitekter (Švédsko) a Kleihues + Kleihues (Německo). Česká spořitelna zahájí ve spolupráci se Sekyra Group jednání s vybranými finalisty a na přelomu léta a podzimu letošního roku se rozhodne o tom, který návrh bude realizován. Soutěž byla organizována podle pravidel České komory architektů.

Architektonické návrhy na novou centrálu spořitelny v jižní části projektu Smíchov City obsahují také řešení urbanistického konceptu této oblasti, kterou chce spořitelna spolu s developerskou firmou Sekyra Group proměnit v moderní multifunkční čtvrť. Budova České spořitelny se začne stavět v roce 2021, její dokončení je naplánováno o dva roky později. Nové sídlo spořitelny by mělo mít podobu kampusu, který bude kromě administrativních prostor zastřešovat také různorodé služby pro zaměstnance banky i širokou veřejnost. Velký důraz bude kladen na to, aby se spořitelní kampus významně podílel na vytvoření plnohodnotného městského veřejného prostoru.

Inspirovali se Vídní

„Spořitelna stála u zrodu řady krásných staveb, jako je Rudolfinum nebo pražská náplavka. Věřím, že se náš nový kampus stane skutečným komunitním centrem obyvatel Smíchova i Pražanů, v němž budou moci zažít třeba také zajímavou výstavu či koncert. Velkou inspirací je pro nás v tomto smyslu vídeňská centrála Erste, která je přirozenou součástí komunitního života ve Vídni," říká Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny.

„Výstavba sídla České spořitelny v jižní části rozvojového území projektu Smíchov City výrazně přispěje k jeho urychlení a bezprostředně naváže na první, převážně rezidenční etapu projektu. Díky intenzivnímu projednání celé koncepce s veřejností, přitom rezidenční část projektu získala minulý týden územní rozhodnutí bez odvolání. To je u realizace tohoto rozsahu zcela výjimečné. V rámci obou etap projektu vybudujeme veškerá veřejná prostranství a položíme pevné základy občanské vybavenosti v parteru. Naší ambicí je vytvořit novou destinaci metropolitního významu a jsme rádi, že s námi tuto vizi Česká spořitelna sdílí. Děkujeme aktivním účastníkům veřejné diskuze o projektu a předpokládáme, že tato diskuse bude i nadále integrální součástí přípravy projektu,“ uvedl dr. Luděk Sekyra, předseda představenstva Sekyra Group.

První brownfield s konkrétními rozměry

"Projekt Smíchov City je prvním pražským brownfieldem, který není pouze na papíře, ale získává konkrétní rozměry. To umožnila dosud bezprecedentní spolupráce developera, městské části, města a občanů, díky které projekt získal územní rozhodnutí bez jediného odvolání. Jako městská část celý projekt vítáme, neboť přemění nevzhlednou centrální část Prahy 5 na multifunkční čtvrť, která nabídne veliké množství bytů, jejichž počet je v Praze nedostatečný a tisíce nových pracovních míst v kancelářích, obchodech a gastronomii," uvedl Ing. Pavel Richter, starosta městské části Praha 5.

Mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nové centrály České spořitelny vyhlásila banka ve spolupráci se studiem MOBA a developerem projektu Smíchov City, společností Sekyra Group v září 2017. Přihlásit se mohla zejména studia, která v minulosti realizovala projekty kancelářských budov o rozloze alespoň dvacet tisíc m2, ale Spořitelna se také rozhodla umožnit účast i architektům, kteří zatím neměli příležitost podílet se na takto rozlehlých kancelářských projektech. Do soutěže se přihlásilo celkem sto šedesát šest architektonických studií, z nichž odborná porota v listopadu 2017 vybrala patnáct uchazečů, kteří zpracovali konkrétní návrhy podoby nového spořitelního kampusu. Porotci následně v březnu vybrali šest finalistů, jejichž návrhy postoupily do druhého kola a v červnu pak porota zvolila tři nejlepší projekty.

Odkaz na webové stránky finalistů soutěže:

www.baumschlager-eberle.com / www.hnilicka.cz 

www.kleihues.com

www.tvark.se

nyv, Česká spořitelna

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl