ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Osobnosti současné architektury Architekt Martin Rajniš: Experimentátor mluvící o vztahu architektury k přírodě a lidské společnosti

Architekt Martin Rajniš: Experimentátor mluvící o vztahu architektury k přírodě a lidské společnosti

Architekt Martin Rajniš: Experimentátor mluvící o vztahu architektury k přírodě a lidské společnosti
14. 5. 2019 / Autor: Gampe, Wikimedia Commons Popisek: Dóm chaosu, areál ČVUT v Praze 6 - Dejvicích

Český architekt a urbanista Martin Rajniš už desítky let dosahuje respektu v Česku i na mezinárodní scéně. K množství jeho děl patří Obchodní dům Máj v Praze, Česká poštovna Anežka na Sněžce nebo vzducholoď Guliver na budově centra současného umění DOX v Praze, v poslední době se stal autorem několika netradičních rozhleden. Podstatou jeho staveb je experiment a vztah architektury k přírodě a lidské společnosti.

Pražský rodák Rajniš vystudoval architekturu na ČVUT a poté řadu let pracoval v uznávaném libereckém studiu SIAL v čele s Karlem Hubáčkem. Spolu s Johnem Eislerem a Miroslavem Masákem navrhli pražský obchodní dům Máj, který se začal stavět v roce 1972 a otevřen byl o tři roky později. Na fasádách Máje se uplatnil kontrast plně prosklené eskalátorové haly s nečleněnou věží nákladních výtahů z pohledového betonu. Budova Máje, ve své době technicky i architektonicky nadčasová stavba, navazuje na meziválečný funkcionalismus a předznamenává v interiéru pojetí stylu high-tech. V roce 2006 byl obchodní dům prohlášen za kulturní památku.

Obchodní centrum na Smíchově

Rajniš SIAL v roce 1979 opustil a v letech 1981 až 1985 spolupracoval jako samostatný architekt s architektonickým studiem Shape, stal se například autorem pavilónu Dějiny dopravy na Světové výstavě EXPO ve Vancouveru v roce 1986. Po revoluci vedl Rajniš se Stanislavem Fialou, Jaroslavem Zimou a Tomášem Prouzou D. A. Studio, jejichž nejrozsáhlejším dílem se stala stavba nového obchodního centra v Praze na Smíchově, které bylo pro návštěvníky otevřeno v listopadu 2001. Postaveno bylo jako jedno z prvních center svého druhu v ČR na místě bývalé Ringhofferovy továrny, pozdější ČKD v lokalitě Anděl.

Od roku 2002 je jeho tvorba odlišná. Věnuje se menším stavbám z přírodních materiálů a jako hlavní stavební materiál používá dřevo. Společně s Patrikem Hoffmanem navrhl moderní stavbu České poštovny Anežky na Sněžce, která v roce 2007 nahradila původní objekt z 19. století. Nová moderní stavba je postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly a je doplněna skleněnými tabulemi, které kryjí hydraulicky ovládané dřevěné okenice. V červnu 2008 byla podle Rajnišova návrhu otevřena unikátní dřevěná rozhledna Bára ve tvaru trojbokého jehlanu postavená na návrší Podhůra u Chrudimi. Turistům však sloužila pouhé čtyři dny, pak ji poničila prudká vichřice, která celou věž strhla. Obnovená, odolnější Bára II o celkové výšce třicet metrů, byla otevřena v září 2009.

Čihadla

Od roku 2012 vede Rajniš ateliér Huť architektury. Vlastní rozhledny podle Rajnišova projektu se v roce 2013 dočkal fiktivní český génius Jára Cimrman. Muzeum a Maják Járy Cimrmana vyrostly v Příchovicích na Jablonecku na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Kruhová celodřevěná rozhledna, která siluetou připomíná maják, je vysoká dvacet čtyři metrů a jakoby vyrůstá přímo z muzea, jež je z poloviny vrostlé do svahu. V roce 2016 vznikla mezi dvěma budovami holešovického centra současného umění DOX v Praze ocelovo-dřevěná konstrukce Gulliver dlouhá čtyřicet dva metrů ve tvaru vzducholodi. Od roku 2017 symbolizuje blízký vztah Česka a Izraele Rajnišova dřevěná rozhledna Ester v Jeruzálemě a o rok později byla otevřena 23,5 metru vysoká rozhledna Doubravka ve tvaru trojbokého jehlanu, která zdobí přírodní park Čihadla v Praze 14.

Rajniš v minulosti mimo jiné vyučoval architekturu na VŠUP v Praze a vedl ateliér architektury na Technické univerzitě v Liberci. V letech 1992 až 1995 byl členem soudu České komory architektů, u jejíhož zrodu stál. V roce 2014 byl zvolen předsedou Gremiální rady Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Čtk, red

Podívejte se také:

Osobnosti současné architektury - Martin Rajniš

Osobnosti současné architektury – Stanislav Fiala

Profilové video: Huť architektury Martin Rajniš

Praha má novou rozhlednu. Jmenuje se Doubravka a pochází z ateliéru Martina Rajniše

Pořad Osobnosti současné architektury

Sledujte také

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl