ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Osobnosti současné architektury Architekt Martin Rajniš: Experimentátor mluvící o vztahu architektury k přírodě a lidské společnosti

Architekt Martin Rajniš: Experimentátor mluvící o vztahu architektury k přírodě a lidské společnosti

Architekt Martin Rajniš: Experimentátor mluvící o vztahu architektury k přírodě a lidské společnosti
14. 5. 2019 / Autor: Gampe, Wikimedia Commons Popisek: Dóm chaosu, areál ČVUT v Praze 6 - Dejvicích

Český architekt a urbanista Martin Rajniš už desítky let dosahuje respektu v Česku i na mezinárodní scéně. K množství jeho děl patří Obchodní dům Máj v Praze, Česká poštovna Anežka na Sněžce nebo vzducholoď Guliver na budově centra současného umění DOX v Praze, v poslední době se stal autorem několika netradičních rozhleden. Podstatou jeho staveb je experiment a vztah architektury k přírodě a lidské společnosti.

Pražský rodák Rajniš vystudoval architekturu na ČVUT a poté řadu let pracoval v uznávaném libereckém studiu SIAL v čele s Karlem Hubáčkem. Spolu s Johnem Eislerem a Miroslavem Masákem navrhli pražský obchodní dům Máj, který se začal stavět v roce 1972 a otevřen byl o tři roky později. Na fasádách Máje se uplatnil kontrast plně prosklené eskalátorové haly s nečleněnou věží nákladních výtahů z pohledového betonu. Budova Máje, ve své době technicky i architektonicky nadčasová stavba, navazuje na meziválečný funkcionalismus a předznamenává v interiéru pojetí stylu high-tech. V roce 2006 byl obchodní dům prohlášen za kulturní památku.

Obchodní centrum na Smíchově

Rajniš SIAL v roce 1979 opustil a v letech 1981 až 1985 spolupracoval jako samostatný architekt s architektonickým studiem Shape, stal se například autorem pavilónu Dějiny dopravy na Světové výstavě EXPO ve Vancouveru v roce 1986. Po revoluci vedl Rajniš se Stanislavem Fialou, Jaroslavem Zimou a Tomášem Prouzou D. A. Studio, jejichž nejrozsáhlejším dílem se stala stavba nového obchodního centra v Praze na Smíchově, které bylo pro návštěvníky otevřeno v listopadu 2001. Postaveno bylo jako jedno z prvních center svého druhu v ČR na místě bývalé Ringhofferovy továrny, pozdější ČKD v lokalitě Anděl.

Od roku 2002 je jeho tvorba odlišná. Věnuje se menším stavbám z přírodních materiálů a jako hlavní stavební materiál používá dřevo. Společně s Patrikem Hoffmanem navrhl moderní stavbu České poštovny Anežky na Sněžce, která v roce 2007 nahradila původní objekt z 19. století. Nová moderní stavba je postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly a je doplněna skleněnými tabulemi, které kryjí hydraulicky ovládané dřevěné okenice. V červnu 2008 byla podle Rajnišova návrhu otevřena unikátní dřevěná rozhledna Bára ve tvaru trojbokého jehlanu postavená na návrší Podhůra u Chrudimi. Turistům však sloužila pouhé čtyři dny, pak ji poničila prudká vichřice, která celou věž strhla. Obnovená, odolnější Bára II o celkové výšce třicet metrů, byla otevřena v září 2009.

Čihadla

Od roku 2012 vede Rajniš ateliér Huť architektury. Vlastní rozhledny podle Rajnišova projektu se v roce 2013 dočkal fiktivní český génius Jára Cimrman. Muzeum a Maják Járy Cimrmana vyrostly v Příchovicích na Jablonecku na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Kruhová celodřevěná rozhledna, která siluetou připomíná maják, je vysoká dvacet čtyři metrů a jakoby vyrůstá přímo z muzea, jež je z poloviny vrostlé do svahu. V roce 2016 vznikla mezi dvěma budovami holešovického centra současného umění DOX v Praze ocelovo-dřevěná konstrukce Gulliver dlouhá čtyřicet dva metrů ve tvaru vzducholodi. Od roku 2017 symbolizuje blízký vztah Česka a Izraele Rajnišova dřevěná rozhledna Ester v Jeruzálemě a o rok později byla otevřena 23,5 metru vysoká rozhledna Doubravka ve tvaru trojbokého jehlanu, která zdobí přírodní park Čihadla v Praze 14.

Rajniš v minulosti mimo jiné vyučoval architekturu na VŠUP v Praze a vedl ateliér architektury na Technické univerzitě v Liberci. V letech 1992 až 1995 byl členem soudu České komory architektů, u jejíhož zrodu stál. V roce 2014 byl zvolen předsedou Gremiální rady Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Čtk, red

Podívejte se také:

Osobnosti současné architektury - Martin Rajniš

Osobnosti současné architektury – Stanislav Fiala

Profilové video: Huť architektury Martin Rajniš

Praha má novou rozhlednu. Jmenuje se Doubravka a pochází z ateliéru Martina Rajniše

Pořad Osobnosti současné architektury

Sledujte také

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl