ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Apollo Business Center v Bratislavě vstane z popela

Apollo Business Center v Bratislavě vstane z popela

Apollo Business Center v Bratislavě vstane z popela
Autor: HB Reavis Popisek: Vizualizace budovy

Apollo Business Center I na bratislavských Mlynských nivách stojí opuštěné už téměř tři roky. Developerská společnost HB Reavis oznámila, že budovu, která měla vážné statické problémy, zbourá a nahradí novou. Aktuálně developer předložil záměr demolice a nové výstavby na posouzení státním orgánům.

Businesscentrum Apollo I postavil HB Reavis v letech 2003 až 2005 podle návrhu studia Jančina Architekti. Budova má sedm nadzemních podlaží s pronajímatelnou plochou kanceláří 37 700 čtverečních metrů a šest tisíc čtverečních metrů obchodních prostor. V dvoupodlažní podzemní garáži je šest set padesát čtyři parkovacích míst, dalších třicet je venku po obvodu budovy.

Největší transakce na Slovensku

Po dokončení byla nominována na Stavbu roku ve stejnojmenné soutěži a získala Cenu za architekturu v kategorii občanských a průmyslových staveb. Krátce po dokončení budovu od developera odkoupil za sto jedenáct milionů eur fond Hannover Leasing. V té době šlo o největší realitní transakci na Slovensku. Po uzavření ji odkoupil HB Reavis zpět prostřednictvím společnosti Julesburg Investments Limited.

Přestože o problémech se statikou se mluvilo už v době nastěhování prvních nájemníků, oficiálně ji vlastník přiznal až v září 2015. Přitom ještě koncem předchozího roku realizoval Hannover Leasing modernizaci budovy. Apollo mělo stejného statika jako nedaleký komplex 3nity, kde se zhroutila střecha polyfunkční podnože bytových věží, nebo piešťanský Centroom. Jeho obyvatelé se museli narychlo vystěhovat.

„Problémy se statikou objektu byly takového závažného charakteru, že budovu bylo nutné uzavřít a přestat užívat. Následné statické posudky prokázaly závažné poškození statiky objektu a doporučili objekt asanovat,“ píše se v dokumentaci k demolicím a nové výstavbě.

Budova je na základě statického posudku zabezpečena před zhroucením díky podepření stropními deskami v kritických místech. Je v ní rozmístěno více než pět tisíc přenosných podpěr a několik dočasných ocelových sloupů a průvlaků.

Odpad po bourání se znovu použije

„Vzhledem k havarijní stav nosné konstrukce budov komplexu Apollo Business Center I je v tomto případě asanace velmi náročný technologický úkon, konstatuje dokumentace. Počítá se s osmdesáti tisíci tun odpadu z bourání. HB Reavis plánuje recyklovat sklo, kovy, sádrokarton či beton a zvažuje možné opětovné využití materiálů, například na stavbu chodníků.

Po zbourání původního Apolla I připravuje HB Reavis výstavbu nové budovy. Před dvěma lety developer informoval, že ji navrhne renomované britské studio Make Architects. Na projektu spolupracuje s domácím ateliérem Siebert + Talaš. „Jsme hrdí na to, že jsme součástí projektu, který stanovuje nové parametry v oblasti kancelářských prostor formou oživení nových přístupů k tvorbě a přípravě stavby,“ vyjádřil se k projektu Roman Talaš z ateliéru.

Na pozemku o rozloze téměř 1,3 hektaru vyroste nová budova, která zabere místo současných 10 368 jen 8 264 metrů čtverečních. Zato bude o jedno nadzemní podlaží vyšší. Celková podlahová plocha naroste z 57 600 na 61 600 metrů čtverečních. Pronajímatelná plocha kanceláří údajně dosáhne 47 300 metrů čtverečních, obchodů 4 140 metrů čtverečních a gastronomických provozů pět set metrů čtverečních. Počet podzemních parkovacích míst klesne na čtyři sta padesát čtyři, třicítka vnějších stání zůstane zachována, nezmění se ani plocha zeleně.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl