ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Neradostný stav českého stavebnictví ovlivňuje i ceny bytů

Neradostný stav českého stavebnictví ovlivňuje i ceny bytů

Neradostný stav českého stavebnictví ovlivňuje i ceny bytů
8. 5. 2018 / Autor: Central Group Popisek: Vizualizace Rezidence U Radnice v Praze 9
#stavebnictví
další

Které pracovní pozice v Praze jsou nejžádanější? Kde je nevětší absence pracovní síly? Za první čtvrtletí roku 2018 to byly suverénně pracovníci v oblasti výstavby budov. České stavebnictví se s tímto problémem potýká dlouhodobě a stavební firmy často kvůli nedostatku lidí musí odmítat zakázky. Zároveň roste cena práce, protože společnosti s dostatečnou kapacitou si mohou dovolit říct si o více peněz. Když se k tomu připočtou i vyšší ceny stavebních materiálů je jasné, že se to musí odrazit i na ceně finálního produktu. Například u totožného bytového domu vzrostly meziročně celkové náklady o šestnáct procent.

Podle údajů Svazu podnikatelů ve stavebnictví odešlo od roku 2010 do konce roku 2016 ze stavebnictví přibližně šedesát pět tisíc lidí. A pátrání po příčinách není nijak obtížné. Na jedné straně je to určitě odliv kvalifikovaných lidí do zahraničí, kde dosáhnou vyšších příjmů. Jednoznačně největší vliv má ale bezesporu dlouhodobý nezájem mladých lidí o technické profese. Roli státu tak musí vzít do rukou samotné stavební firmy. Ty, aby vůbec mohly obstát na trhu a zakázky včas realizovat, musí investovat poměrně velké finanční prostředky do spolupráce se školami, protože jen tak dokáží udržet kvalitu svých zaměstnanců. Nezájem studentů o tento obor navíc vede školy logicky k tomu, že některé klíčové stavební obory úplně zavírají a vyhlídky na opětovný rozmach tradičních řemesel tak nejsou vůbec radostné.

Hledám fasádníka, cena nerozhoduje

Největší bolestí je pro velké stavební firmy zejména jejich portfolio odborných subdodavatelů, tedy řemeslných firem, které mají zásadní vliv na zdárnou finalizaci staveb. Obkladači nebo třeba fasádníci se stávají doslova horkým zbožím a cena jejich práce díky vysoké poptávce závratně roste. Stavební firmy jsou tak často nuceny pečlivě zvažovat zakázky a vybírat si takové obchodní příležitosti, které zvládnou v termínu a bez případných sankcí ze strany investora. U realizace bytových domů jsou navíc logicky velmi vysoké požadavky na kvalitu, na nejrůznější normy či dodržení termínu, což vede stavební firmy k tomu, že mnohdy dají předost jednodušším projektům, mezi které patří například výrobní haly či jiné průmyslové objekty. Mají zde zaručen vyšší zisk a mnohem jednodušší proces výstavby, na který není potřeba tolik kvalifikovaných lidí.

Nedostatek lidí a vyšší cena materiálu = dražší byty

Velmi dobře je možné situaci na trhu popsat na konkrétním příkladu. Když jsme si porovnali náklady dvou identických bytových domů v projektu Jižní výhledy pražských Stodůlkách, meziroční rozdíl v nákladech na výstavbu byl výrazně odlišný. Dům, který se staví letos, vyjde nákladově o šestnáct procent dráž, než naprosto stejný dům, který jsme realizovali vloni. A největší podíl má bezesporu mnohem vyšší cena práce. Zároveň se zde ale promítly i vyšší vstupní náklady na materiál. Například ceny železných výztuží včetně vázání či přípravy bednění během dvou let vyskočily o téměř čtyřicet procent. A je logické, že všechny tyto aspekty se samozřejmě musí projevit i na koncové ceně pro zájemce o nové bydlení. Na jedné straně tedy ceny bytů žene nahoru výrazně vyšší poptávka díky absenci bytů na trhu, na straně druhé k růstu cen přispívá žalostný stav stavebnictví jako takového.

Central Group

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl