ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Osobnosti Zemřel krajinářský architekt Otakar Kuča

Zemřel krajinářský architekt Otakar Kuča

Zemřel krajinářský architekt Otakar Kuča
3. 1. 2019 / Autor: ČTK/ Michal Doležal Popisek: Cena ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury 2015 / Otaka

Otakar Kuča, význačná osobnost nejen na poli krajinářské architektury, zemřel. Stopy jeho práce můžeme vidět na mnoha místech nejen v hlavním městě. Charakteristikou jeho práce byl široký záběr znalostí například v oblasti dějin umění a historie.

Krajinářská architektura je světově respektovanou a profesně uznávanou disciplínou. Otakara Kuču, žáka a pokračovatele Ladislava Žáka, lze označit za pionýra moderních trendů této specializované disciplíny propojující zahrady, krajinu, urbanismus a veřejný prostor

Otakar Kuča patřil k předním českým odborníkům v oblasti krajinářské architektury. Spojoval v sobě vzácným způsobem několik profesí: byl tvůrčím architektem, znalcem a ochráncem přírody, umělcem, vědeckým pracovníkem a vysokoškolským pedagogem. Profesní orientaci přitom vyvažovala i mimořádná erudice v oblasti dějin umění a historie, stejně jako neutuchající zájem o hledání širších civilizačních souvislostí a vlivů. Tento široký záběr je nezbytný pro působení v intermediální disciplíně, mezi které krajinářská a zahradní architektura patří.

Profesní dráha 

Po absolutoriu na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT působil Otakar Kuča, při postgraduálním studiu teorie a vývoje architektury, jako asistent profesora Oldřicha Stefana. Tvůrčí prostor našel posléze ve Výzkumném ústavu výstavby a architektury (VÚVA) a jako projektant nastoupil ihned po jeho zformování do Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (SÚRPMO).

Mezi jeho nejvýznamnější práce patří zámecké zahrady v Holešově, Jindřichově Hradci, Kratochvíli a v Tróji, stanice metra "Malostranská", promenáda a fontána v Mariánských lázních, "Park přátelství" na Proseku nebo pražské zahrady Kajetánka, Voršilská a Strahovská a z poslední doby Františkánská zahrada v Praze, Akropole na Vyšehradě a Hanácké náměstí v Kroměříži

Přednášky

Jako významný odborník byl Otakar Kuča zván k účasti na mezinárodních konferencích a členství v porotách architektonických soutěží, byl, a byl členem mnoha profesních mezinárodních organizací, mimo jiné v letech1968-73 člen Velké rady Mezinárodní federace architektů-krajinářů (IFLA) a 1993-97 členem Rady Pražského hradu, a v neposlední řadě pedagogem na Technické universitě v Berlíně (kde získal v roce 1973 diplom Dr-Ing), ve Škole architektury Akademie výtvarných umění a na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, přednášel na Fakultě architektury na ČVUT a Mendelově zemědělské a lesnické universitě v Brně.

Ocenění 

Za komparativní studie pro UNESCO: "Lednicko-valtický areál" a "Kroměřížské zahrady a zámek" obdržel Otakar Kuča stříbrné medaile Mendelovy univerzity a města Kroměříže, a za svoji celoživotní práci byl v roce 2003 Obcí architektů vyznamenán "Cenou osobnosti české architektury". V roce 2015 pak obdržel cenu Ministerstva kultury ČR za přínos v oblasti architektury.

red

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl