ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Vřídelní kolonádu v Karlových Varech čeká oprava. Je v superhavarijním stavu

Vřídelní kolonádu v Karlových Varech čeká oprava. Je v superhavarijním stavu

Vřídelní kolonádu v Karlových Varech čeká oprava. Je v superhavarijním stavu
2. 4. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Lubor Ferenc Popisek: Vřídelní kolonáda

Karlovarská Vřídelní kolonáda se bude opravovat podle kompromisního návrhu, za provozu. Zároveň bude také postavena nová rezervní venkovní nádrž na vřídelní vodu. Návrh, který dnes schválilo zastupitelstvo města, vzešel z pracovní skupiny odborníků. Podle části opozice ale byli zastupitelé postaveni před jediný návrh bez dostatečných informací, zaznělo na dnešním zastupitelstvu. Nakonec však pro něj hlasovala naprostá většina zastupitelů.

„Tato varianta je kompromisní. Zahrnuje jak stálý provoz Vřídelní kolonády bez přerušení, tak minimalizaci rizik, které by z těch sanačních zásahů plynuly. Zahrnuje i část vymístění akumulační nádrže,“ řekl dnes ČTK hydrogeolog Tomáš Vylita.

Varianta vybudování druhé, rezervní nádrže vyplynula z požadavků lázeňských hoteliérů. Vřídelní vodu, která je základem lázeňské léčby v Karlových Varech, v současnosti odebírá třicet čtyři lázeňských zařízení. Ředitel hotelu Imperial Alexander Rebjonok dnes upozornil, že bez vřídelní vody by lázeňské provozy nemohly své služby poskytovat.

Kolonáda je v superhavarijním stavu

Podle člena pracovní skupiny Václava Benedikta je situace Vřídelní kolonády fatální. „Vřídelní kolonáda může do jednoho dvou let spadnout a poškodit jímání pramenů a ty pak mohou vytrysknout jinde. Je to superhavarijní stav,“ popsal Benedikt aktuální stav technického zázemí kolonády ze 70. let 20. století.

Dnešní rozhodnutí zastupitelstva znamená podle radního a člena pracovní skupiny Pavla Boušky to, že Správa přírodních zdrojů a kolonád může začít čerpat 21,3 milionu korun, které jsou na první fázi rekonstrukce kolonády v rozpočtu vyhrazeny.

Postup opravy památky

„V tuto chvíli musíme spustit akutní záchranné práce, aby nedošlo ke zhroucení stropu, ale s tím, že budeme připravovat vývod na ten bypass, na postranní nádrž,“ uvedl Bouška. Dodal také, že by rád viděl dokončení oprav technologií Vřídelní kolonády do konce roku nebo nejpozději do začátku příští lázeňské sezony.

Oprava podzemí Vřídelní kolonády se má podle posledního plánu dělat tak, že se nejprve zajistí technologie, pak se odstraní poškozený strop a nahradí novým. Před dokončením nové podlahy by se rezervní venkovní nádrž měla umístit opět do podzemí. Součástí oprav ale bude muset být i rozebrání prosklené kopule nad původním výtryskem Vřídla. Jeho nosníky jsou totiž rovněž v havarijním stavu.

Vřídelní kolonáda historicky

Původně stávaly nad vývěrem Vřídla pouze lehké přístřešky a pavilónky, které mohly být po opakujících se výbuších a překvapivých průvalech termy snadno obnovitelné. Již v roce 1774 byl v těsné blízkosti vybudován velký barokní Vřídelní sál, který byl odrazem uplatňování léčebných zásad Davida Bechera, jež zdůrazňovaly pití vody přímo u pramene. První jednotné architektonické řešení prostoru kolem vývěru Vřídla přišlo v roce 1826, kdy byla vystavěna první empírová Vřídelní kolonáda podle projektu Josefa Esche.

V letech 1878-1879 byla poté na jejím místě postavena nová litinová Vřídelní kolonáda v pseudorenesančním stylu podle návrhu vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Již v roce 1939 byla však kolonáda z důvodu koroze rozebrána a na dalších dvacet sedm let byla nahrazena dřevěným provizoriem. V roce 1975 byla nad Vřídlem otevřena nová moderní prosklená železobetonová kolonáda ve funkcionalistickém slohu postavená podle projektu Ing. arch. Jaroslava Otruby.

nyv

Psali jsme také:

Hermann Helmer, otec koncertních a divadelních budov, zemřel před sto lety

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl