ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Trojská kotlina se změní k nepoznání, vznikne zde park i nová stezka

Trojská kotlina se změní k nepoznání, vznikne zde park i nová stezka

Trojská kotlina se změní k nepoznání, vznikne zde park i nová stezka
21. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Vizualizace: Projekt Divoká Vltava, IPR Praha

Jedno z největších rekreačních míst na území Prahy, to je Trojská kotlina, která nabízí Pražanům kýžený klid od rušných silnic a přeplněných náměstí. V následujících pěti letech by se měla tato lokalita významně proměnit. S tím souvisí i projekt Divoké Vltavy, který počítá s revitalizací vodního toku a rozšířením koryta. S plány se může veřejnost seznámit i na okružní stezce podél Vltavy.

Aby byla lokalita nadále funkční je třeba se o ni starat a věnovat místu odborný dohled. Institut plánování a rozvoje (IPR) se území Troji již několik let intenzivně věnuje. Co v budoucnu čeká Císařský ostrov a Trojskou kotlinu?

„Začalo se rychlými opatřeními jako bylo odstranění skládek a úpravy zanedbaných částí Císařského ostrova. Projekty, na kterých nyní pracujeme mají společné cíle, a to je vytvoření lepší dostupnosti a prostupnosti Trojské kotliny a vytvoření nových rekreačních míst. Zároveň je to také ochrana přírody a biodiverzity,“ přibližuje projektový manager IPR Praha Marek Kundrata.

Protipovodňovou ochranu by mělo zlepšit rozšíření koryta řeky, kde vzniknou nové štěrkové ostrůvky. Další důležitou součástí bude i takzvaný bezpečnostní průleh napříč Císařským ostrovem.

„Hlavní město v současnosti připravuje celý soubor projektů revitalizací pražské říční krajiny. Kromě Trojské kotliny je to Rohanský ostrov, Štvanice. Na jižní straně Prahy čeká rozvoj rekreační oblast soutoku Vltavy a Berounky. Praha se tak přiblíží Mnichovu, který je známý svojí úspěšnou revitalizací řeky Isar o délce osmi kilometrů, která se tak přiblížila lidem i přírodě,“ vysvětluje Petr Hlaváček, I. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Výstava pro veřejnost

Nejzajímavější místa Trojské kotliny představuje okružní stezka, kterou připravila Praha 7 společně s IPR. Při procházce podél Vltavy můžete narazit na cedulky s QR kódy. Po jejich načtení se zájemci dozví informace z historie i vše o připravovaných projektech, kterými jsou například budoucí Park U Vody. Více informací naleznete na webových stránkách IPR Praha.  

Vyjádřete se k vybraným projektům

Právě teď mají lidé možnost zapojit se do veřejného projednávání tří projektů. Své nápady a podněty můžete každý vyjádřit srze anketu. Dotazník bude přístupný do pátku 27.11.2020. Výsledky poslouží architektům jako podklad k dopracování potřebných studií.

  • Trojské nábřeží

    Sem spadá území od obnovené lávky až ke konci areálu ZOO. V současnosti se jedná o břeh s úzkou cyklostezkou. Kromě vybudování protipovodňové ochrany jsou zde také v plány na podporu biodiverzity- Jedná se například o nové stepní trávníky, mokré louky nebo třeba dřeviny suchých biotopů.

  • Divoká Vltava
    Projekt Divoká Vltava obnovuje řeku podél Císařského ostrova s cílem zlepšit protipovodňovou ochranu, podpořit biodiverzitu a vytvořit přírodní povodňový park.

  • Nové zelené propojení: Troja, Císařský ostrov a Bubeneč

    Urbanistická studie prověřuje různé možnosti nového pěšího a cyklistického propojení přes Vltavu z Bubenče do Troji. Vznikne tak zcela nové zelené propojení Prahy 6 s Trojou a dále do Ďáblického háje. Na jaře 2021 bude hotový podklad pro aktuálně zpracovávanou změnu územního plánu.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl