ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Studenti prezentovali své představy o využití sklepů pod Emauzy

Studenti prezentovali své představy o využití sklepů pod Emauzy

Studenti prezentovali své představy o využití sklepů pod Emauzy
4. 12. 2017 / Autor: Nina Fibigerová

V Centru architektury a městského plánování (CAMP) proběhla v neděli večer prezentace výsledků workshopu na nové využití sklepů pod areálem Emauz U Karlova náměstí v Praze. Své projekty tu představily čtyři týmy studentů. Od pátku do neděle 1. až 3. prosince přemýšleli nejen o architektonickém řešení sklepního prostoru, ale měli představit ekonomicky životaschopné a udržitelné modely.

Prostory bývalého pivovaru a později skladu brambor o rozloze 1 100 metrů čtverečních jsou dnes prázdné. Město hodlá v roce 2018 investovat do jejich revitalizace a je připraveno jednat o způsobu jejich využití. Vlastní plány magistrátu směřovaly k využití sklepů na parkování. Architekti Institutu pro plánování a rozvoj Prahy, který v areálu Emauz sídlí, ale dávají přednost jinému způsobu využití.  

Hledají řešení, které by lépe korespondovalo s okolím a navázalo by na tradici místa, jež v minulosti žilo bohatým kulturním a společenským životem. Ve druhé polovině 19. století zde byl pivovar, restaurace se zahradou, varieté a později kino. Pivovar, založený v roce 1857, fungoval pouhých 18 let. Definitivně byly jeho budovy zničeny při bombardování v únoru 1945, které poničilo také kostel Nanebevzetí Panny Marie v areálu benediktinského kláštera.

O zahradě v pivovaru najdeme zmínku v knize Stanislava Musila „Sláva a zánik starých pražských pivovarů“. Podle dobového popisu se jednalo o jednu z nejkrásnějších zahrad v Praze a s rozvojem pivovaru se stala „příjemným a hledaným útulkem pražského obecenstva“. Návrat dnešního zanedbaného parčíku před vstupem do emauzských sklepů k podobnému stavu byl také součástí řešení prostoru sklepů v rámci workshopu.

Účastníci workshopu ve svých úvahách vesměs mířili k vytvoření dalšího veřejného prostoru, který by rozšířil nabídku kulturního, společenského nebo sportovního vyžití v lokalitě. Všechny čtyři projekty,  Creative Cave, Activated Hub, Sklepy i Podzemí, nabídly v zásadě podobný mix funkcí: tělocvičnu, lezeckou stěnu, kulturní prostory, kino, restauraci. Creative Cave přidala atrakce typu virtuální reality a laser game, o které je velký zájem a v Praze jich je zatím málo. Do parčíku před vchodem umístili členové skupiny letní pracovnu. Tým Podzemí nabídl navíc co-workingový prostor a pochvalu poroty sklidila akčnost jeho členů, kteří během workshopu kontaktovali Impact Hub, mezinárodního provozovatele tohoto typu prostor. Kritiku poroty ve složení Jaroslav Zima (D3A), Katka Nováková, Marek Sivák a Ben Markel si naopak vysloužil záměr probourat strop jednoho ze sklepních prostorů a vpustit do něj denní světlo prosklenou střechou. Projekt Sklepy slavil úspěch se záměrem pěstovat v tmavých a vlhkých sklepích houby pro gastroprovozy. Všem návrhům pak porota vytkla příliš široké spektrum funkcí a nedostatečné napojení na okolí.

Na závěr vedoucí kanceláře participace IPR Milan Brlík nabídl účastníkům, že s nimi bude porota na dalším vývoji jejich návrhů spolupracovat tak, aby vznikla skutečně využitelná řešení. Ta pak bude IPR prezentovat magistrátu s cílem iniciovat debatu o kreativním využití sklepů i prostoru před vchodem. Zdůraznil, že pro studenty byl workshop cennou zkušeností a výstupy z něj jsou velmi přínosné, zvláště s přihlédnutím k tomu, že na jejich vypracování měli účastníci pouhé dva dny.  

Foto zdroj: Kancelář Prague Citymakers, IPR

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl