ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Ovlivnila pandemie covid-19 trh s rezidenčními nemovitostmi a developerskými projekty?

Ovlivnila pandemie covid-19 trh s rezidenčními nemovitostmi a developerskými projekty?

Ovlivnila pandemie covid-19 trh s rezidenčními nemovitostmi a developerskými projekty?
20. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Vizualizace: Rohan City, Sekyra Group

Rezidenční trh se kvůli celosvětové pandemii na několik týdnů prakticky zastavil. Obava, že by poptávka po bydlení dlouhodobě klesala se naštěstí nevyplnila. Zájem naopak roste. Podle reportu, který zpracovala společnost ZipRealty nadále pokračují přípravy nejen developerských projektů, ale také těch dopravních. V neposlední řadě se společnosti pouští i do revitalizací brownfieldů v Praze a blízkém okolí.

ZipRealty ve svém přehledu uvádějí, že na začátku roku, kdy ještě neplatil nouzový stav, odhadovaly prognózy pokračování růstu cen nájmů i v rezidenčním sektoru. Stejně dobře se tvářily i podmínky pro investice do nemovitostí a jejich financování. 

„Developerská společnost JRD například prodala za první polovinu roku 2020 nemovitosti v celkové hodnotě přes jednu miliardu korun. Tato hodnota překonala obrat společnosti za celý rok 2019,“ uvádí ZipRealty.

Pandemie přinesla obavy a nejistotu u řady lidí, kteří raději nákup nemovitosti odložili. Přesto zůstává tato forma investice jednou z nejstabilnějších možností, i proto jejich cena buď stagnuje nebo mírně stoupá.

„Pro pražský rezidenční trh tedy platí, že lze očekávat mírně zpoždění v povolování a výstavbě projektů. Na trh stále přicházejí nové projekty, které nabízejí velmi kvalitní nemovitosti určené k vlastnímu bydlení i zajímavé investice,“ píší v přehledu.

Revitalizace brownfieldů

Na území Prahy a v nejbližším okolí je zhruba 250 hektarů plochy brownfieldů. Jejích zastavění přináší do města potřebné doplnění zástavby.

„Řeší také problém suburbanizace – rozrůstání města do krajiny, které přináší negativní důsledky v podobě zvýšené dopravní zátěže a nedostatečné občanské vybavenosti, pro kterou v satelitních městečkách není dostatečná hustota obyvatel a její zařizování se nevyplatí,“ uvádí průzkum.

A jaké jsou ty nejaktuálnější projekty? Například Rohan City v Karlíně, kde byl již v srpnu spuštěn prodej bytů ve dvou etapách. Rozsáhlý projekt s názvem Lappi Hloubětín připravuje finský developer YIT, který zároveň dokončuje projekt Suomi Hloubětín nebo Parvi Cibulka.

Územní rozhodnutí také získal projekt Nuselský pivovar, jehož výstavba by měla začít v roce 2021. Na změnu územního plánu čeká Sigma Modřany, o níž byla schválena dohoda o plánované výstavbě mezi developerem a městem. V Letňanech jsou připravovány projekty na místě bývalého průmyslového areálu Avie a také sportovního letiště, jehož provoz bude ukončen.

Velké dopravní projekty na území Prahy

V blízké době čeká hlavní město hned několik velkých dopravních projektů. Cílem je hlavně zlepšit dopravní podmínky vzhledem ke stále rostoucímu počtu obyvatel. Pokud je trend omezit vjezd aut do centra měst, musí být hromadná doprava dostatečně atraktivní, aby ji lidé využívali.

Už na konci roku 2019 byl schválen takzvaný Akční plán projektu Polaď Prahu, který obsahuje strategii a plány na rozvoj pražské dopravy na roky 2019 – 2023. Již tento rok by podle něj měly začít například projekty revitalizace Václavského náměstí, která obnoví tramvajovou trať v jeho horní části, rozvoj P+P parkovišť u stanic metra a na místech napojení Prahy ze Středočeského kraje, nebo nové tramvajové trati Modřany-Libuš a Sídliště Barrandov-Holyně-Slivenec.

Nejvýnamnějším projektem v oblasti hromadné dopravy je realizace 10 km dlouhé linky metra. Ta by měla být dokončena v roce 2027.

Plánované pražské projekty  můžete sledovat i prostřednictvím webových stránek Praha zítra.

Doporučujeme:

Podívejte se na aktuální novinky v pořadu Developerské projekty

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl