ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Architekti nové generace Dřevo, kámen a skloubení tradičních řemesel se současnými technologiemi. I tak by se dala shrnou vznikající kaple u Nesvačilky na Brněnsku. Na svatostánek tu místní čekají více než sto let.

Konec bohoslužbám v sále obecního úřadu, u Nesvačilky vzniká unikátní kaple

Konec bohoslužbám v sále obecního úřadu, u Nesvačilky vzniká unikátní kaple
28. 10. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Foto: RCNKSK architekti

Zatím chodí věřící z Nesvačilek na Brněnsku k bohoslužbám do sálu obecního úřadu, přitom na samém okraji obce roste úplně nová kaple, kde hlavní roli hraje dřevo a kámen. Už před třemi roky ji odborná porota ocenila jako Dřevostavbu roku. Objekt se daří financovat především díky darům, další finance se snaží farnost získat prostřednictvím sbírky na portálu HitHit, odkud by vybrané peníze měly zainvestovat práce v interiéru, nákup lavic nebo výrobu varhan.

Kaple u Nesvačilky bude zasvěcena Panně Marii Bolestné, což je středověký titul kostelů a kaplí. Jako u všech sakrálních staveb i zde mají velký význam čísla a symbolika.  

„Kamenný třímetrový sokl, má vyjadřovat tíhu lidského života. V soklu je zasazeno sedm trámů, které nesou střechu jako sedm bolestí Panny Marie. V tubusu kaple je 55 oken, které symbolizují slzy Panny Marie. Osmý trám je vertikálně komponovaný a tvoří kříž nad celým kněžištěm. Ještě to není patrné, ale až přibude věžička, tak se otevře stropní otvor symbolizující Boží světlo,“ popisuje farář a duchovní správce Nesvačilky René Václav Strouhal.

Autorem projektu je architekt Jan Říčný. Terénní úpravy a základy kaple se začaly budovat v roce 2014. O tři roky později získala budoucí kaple i ocenění Dřevostavba roku.

„Jako první byla dokončena kamenná část, hned poté se ručně tesali trámy. Na to navázala lamelová dřevěná konstrukce, která byla dlouho ve výrobě, na místě už se skládala poměrně rychle. Kamenný sokl má výšku dva a půl metru, lamelová konstrukce má 12 metrů, plus věžička, která bude mít 12 a půl metru. Nyní se dokončuje fasáda. Interiér je zatím ve fázi hrubé stavby,“ komentuje současný stav architekt Jan Říčný.

Finance potřebné k dokončení stavby se snaží farnost vybrat prostřednictvím HitHitu, kde je aktuálně přes 220 tisíc korun. Potřebná částka, aby se mohlo začít pracovat na podlaze interiéru je 300 tisíc. Každá koruna navíc by pak posloužila k pořízení varhan, mobiliáře nebo nákupu lavic.

„Jsou lidé, kteří na tom nechali dost času a také peněz, to je pak ta druhá stránka věci, že je to celé financované z darů. Byli lidé, kteří poskytli i své výrobní kapacity na konstrukci nebo pomohli s výkopovými pracemi, sehnali materiál a podobně,“ potvrzuje architekt.

Na projektu spolupracuje také expert na středověké konstrukce Vít Mlázovský, který navrhl nosnou konstrukci, kde jsou použité tesařské čepy a ukotvení pomocí klínků. Spolu s tesařem Perem Růžičkou stojí za obnovou tradičních řemesel u nás. 

Vkladní knížka z roku 1920

Touha po kapli trvá už sto let

Už v roce 1920 vznikl Spolek pro stavbu nesvačilské kaple, to dokazuje i nalezená vkladní knížka z téhož roku. „Jenže pak následovala válka a nějaké peníze se ztratily. Nakonec přišel rok 1953, měnová reforma a všechny naděje se rozplynuly,“ připomíná Strouhal. Když nastoupil na farnost Moutnice v roce 2007, snažil se na sbírku navázat a jak to vypadá, tak úspěšně. Součástí nové kaple by měla být i alej, která bude lemovat cestu k objektu. Okolo rotundovivé stavby mají být zastavení křížové cesty a současně vysázeno 14 dřevin představující strom života.

„Touto stavbou chceme učinit vklad do uměleckého dědictvé národa a dobudovat místo, kde se budou konat bohoslužby, koncerty a setkání lidí dobré vůle," žíká závěrem farář.

Doporučujeme:

Jaké je tajemství budov okolo kterých dnes a denně chodíme? Na to odpovídá pořad Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše.

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl