ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Daň z nabytí nemovitostí zrušena, odpočty úroků zůstávají

Daň z nabytí nemovitostí zrušena, odpočty úroků zůstávají

Daň z nabytí nemovitostí zrušena, odpočty úroků zůstávají
9. 7. 2020 / Autor: ČTK, Romana Landová. Pro návrh hlasovala většina poslanců. Foto: piqsels.com

Sněmovna schválila zrušení daně z nabytí nemovitostí. Proti původnímu vládnímu návrhu a přes nesouhlas ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) však zachovala možnost odpočtů zaplacených úroků z úvěrů na bydlení od základu daně z příjmů. Vláda chtěla tuto možnost od roku 2022 zrušit.

Pro schválení návrhu, kterým se daň z nabytí ruší, nakonec hlasovalo 187 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo z nich. Předlohu nyní musí posoudit Senát a podepsat prezident. Návrh Vojtěcha Munzara (ODS) prošel nejtěsnější možnou většinou hlasů. Zároveň ale omezuje maximální částku úroků, kterou si lze za rok odečíst od základu daně, z nynějších 300.000 na 150.000 korun. „Pro drtivou většinu zájemců budou výhody zachovány v plné výši. Snížení maximální hranice, kterou si lze za rok odečíst od základu daně se totiž konkrétně nijak nedotkne žadatelů, kteří si pořizují byt s hypotékou do 6,57 milionu korun (při splatnosti 30 let a 2,30 % p. a., pozn. red.) . U těch zůstanou odpočty ve stejné výši jako nyní, protože roční úroky nedosahují 150 tisíc korun. Například u klientů Central Group je průměrná hypotéka 4,66 milionu korun. Při této výši úvěru se tak do limitu pohodlně vejdou," komentuje změnu výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková s tím, že schválený pozměňovací návrh vnímá jako rozumný kompromis.

Zachování odpočtů

Vládní záměr zrušit od roku 2022 odpočty úroků se stal terčem kritiky nejen opozičních poslanců, kteří jinak záměr na zrušení daně podporovali. Za zachování odpočtů se přimlouval i poslanec vládní ČSSD a bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava. Argumentoval tím, že jde o výraznou úsporu pro lidi, která může představovat i statisíce korun. Jeho návrh na zachování odpočtů ale Sněmovna nepřijala.

Věra Kovářová (STAN) poukazovala na to, že banky už při rozhodování o poskytnutí hypotéky počítají s tím, že si klient bude úroky odečítat, a změna proto může ovlivnit jejich rozhodování. Zachování odpočtů podpořil i předseda klubu SPD Radim Fiala. Ministryně financí argumentuje tím, že kupující ušetří peníze hned a můžou je použít na něco jiného. Zrušení odpočtů je podle ní navíc rušením daňové výjimky, která navíc zvýhodňuje pouze kupující bez úvěru na bydlení.

Přístup k nemovitostem

Schillerová po projednání bodu novinářům řekla, že bude chtít v koalici o podpoře pozměňovacího návrhu s dvěma poslanci ČSSD hovořit. „Komunisté měli volné hlasování. Neměla jsem signály, že by podpořili opoziční návrh z pera občanských demokratů, nicméně je to politická realita, se kterou musím žít. Co se týče koalice, nebudu prát špinavé prádlo před médii, určitě to vezmu na koaliční radu,“ poznamenala. Nepředstavuje to podle ní ale fatální problém.

Předseda ODS Petr Fiala novinářům řekl, že zachování odpočtů je otázkou zdravého rozumu. „Proč zdražovat lidem bydlení, proč jim bránit v bydlení, proč komplikovat život těm, kteří si na bydlení musí vzít hypotéku? Zpravidla jsou to lidé s nižšími příjmy,“ uvedl. Podle šéfa STAN Víta Rakušana by s touto podobou zákona mohli být spokojeni i senátoři nejpočetnějšího klubu Starostů.

Zrušení daně přivítala i SPD. Podle předsedy klubu Radima Fialy to umožní mladým rodinám přístup k nemovitostem, protože nebudou mít tak velké náklady. Zachování odpočtů úroků do výše 150.000 pak pokládá za malé vítězství.

Časový test

Schválený zákon zároveň prodlužuje z pěti na deset let tzv. časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení. Prodloužení časového testu bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021.

Psali jsme také:

Odpočty úroků z hypoték sněmovna zřejmě odmítne

Změna předkupního práva přináší i nové povinnosti vlastníkům bytů

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl