ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Budoucí architekti z Fakulty architektury pomohou uklidit Česko. Postaví také vyhlídkovou věž

Budoucí architekti z Fakulty architektury pomohou uklidit Česko. Postaví také vyhlídkovou věž

Budoucí architekti z Fakulty architektury pomohou uklidit Česko. Postaví také vyhlídkovou věž
10. 4. 2019 / Autor: FA ČVUT/ Kristýna Rejsková Popisek: Stožár, vybraný projekt

Studenti ateliéru Hlaváček – Čeněk Fakulty architektury ČVUT se o víkendu připojí k celorepublikové akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Úklidem parku Cihelka zahájí projekt, který dovedou až k realizaci vlastníma rukama, do června zde pro obyvatele Libčic postaví vyhlídkovou věž. Projekt je realizován za podpory Skanska Reality a.s. a rezidenčního projektu Park Cihelka. 

Zadáním byla malá stavba pro zábavu a relaxaci v prostoru budoucího rezidenčního parku Cihelka. Tak budou v Libčicích nově říkat terasovitým svahům na břehu Vltavy, kde se od konce 19. století těžila hlína pro cihelnu rodiny Fischerů. Právě studentská stavba bude prvním krokem od momentálně zanedbaného místa k budoucímu parku.

Věhlasní cihláři

Věhlas libčických cihlářů, kteří se kromě výroby cihel specializovali na výstavbu továrenských komínů, kterých v Čechách postavili více než tisíc, inspiroval autorku vyhlídkového stožáru Kristýnu Rejskovou. Právě její návrh vybrali k realizaci pedagogové ateliéru, zástupci společnosti Skanska Reality a místostarosta Libčic Vít Penížek z celkem devíti studentských konceptů. 

Stožár bude umístěn na vyvýšeném místě v srdci parku, svým tvarem bude komunikovat s libčickými komíny a konstrukcí bude odkazovat k cihlářské historii místa. Na stožár bude možné vystoupat po točitém schodišti a bude na něm umístěna vlajka města. 

Podpora investorů

Stavba do Libčic je po útulnách pro Krkonošský národní park, které studenti Ústavu navrhování II dokončili letos v zimě, dalším z řady design-build projektů, které umožňují absolvovat během jednoho semestru celý proces vzniku stavby od návrhu po její realizaci. Zkušenosti získávají budoucí architekti díky podpoře „investorů“, jako je Správa KRNAP, MČ Praha 6 nebo společnost Skanska Reality, ale také prostřednictvím konzultací s ostatními profesemi, řemeslníky a dodavateli.

Cenná je spolupráce v rámci ČVUT, statiku projektu do Libčic řeší studenti s Františkem Denkem z Katedry mechaniky Fakulty stavební. Odborné znalosti ohledně dřevěných konstrukcí a výstavby jim předává Jaromír Jiruška z Dřevostavby Biskup. Do projektu se podařilo také zapojit studenty grafického designu ze soukromé vyšší odborné školy vizuální komunikace Scholastika, kteří pod vedením Matěje Činčery a Jana Klosse vytvoří vizuální styl pro závěrečnou výstavu a publikaci. 

Momentálně studenti dokončují projektovou dokumentaci a začínají jednat s dodavateli, stavět začnou v Libčicích po Velikonocích. Projekt je možné sledovat prostřednictvím Instagramu https://www.instagram.com/libove_libcice a webových stránek www.libovelibcice.cz.

Projekt k realizaci se vybíral z celkem 9 návrhů:

STOŽÁR (autorka Kristýna Rejsková) – vybraný návrh
Na vyvýšeném místě v srdci parku ční bod - stožár - rozhledna, odevšad viditelná. Svým tvarem rozmlouvá s libčickými komíny, svou konstrukcí se odkazuje k cihlářské historii.

OHNIŠTĚ (autorka Sylvie Tesková)
Ohniště na kopci, v samotném středu parku, iniciační a orientační bod města Libčice. Malá stavba nabízí využití pro široké okolí - náhodné kolemjdoucí, skupinky na výletě i celou komunitu.

PERISKOP (autorka Anna Vopařilová)
Vyhlídka, posezení, pozorovatelna. Místo, kde i ti nejmenší mohou pozorovat své okolí s nadhledem. Čím? Periskopem! #ajkeďprší

SKRYTÝ VÝHLED (autorka Lenka Lenčéšová)
Som ukrytý na výbežku medzi stromami. Dovediem ťa za výhľadom na Větrušické rokle. #ajkeďzmokneš ☼☼☼ 

ULITA (autorka Jana Sedlická)
Ulita jako útočiště komunity, bezpečné místo, které díky svému tvaru a materiálu náleží jak přírodě, tak človeku. Stavba je z místní dusané hlíny a stoupá ve tvaru zlaté spirály. Místo slouží přírodě jako socha a člověku jako místo k posezení s pobytovým schodištěm a vyhlídkou.

SPIRÁLA (autor Adam Hofman)
Spirála, umístěná na terénním výběžku, je odpovědí na základní požadavky návštěvníka parku. Nabízí • úkryt, obohacený o hru světla pronikajícího skrz dřevěné lamely, • výhled, jako odměnu za výstup po točitých schodech, • odpočinek, v síti napnuté pod oblohou.

CIHELNÁ STUHA (autor Filip Hutera)
Stuha, propojení historie místa se současnosti. Stuha, propojení přírody, parku v jedno. Sjednocení a povznesení místa a lokality v rámci jednoho celku.

KONZOLA (autor Kryštof Vicherek)
Jeden objekt, socha poutající pozornost. Konzola umístěná kolmo na terasy upozorňuje na výhled na Libčice a protější břeh Vltavy, kam i směřuje. Z dálky jeden objekt v prostoru, který zblízka poodhaluje svou konstrukci a stává se srozumitelnějším.

OHNIŠTĚ “NA CIHELCE” (autorka Tereza Čechová)
Rám, výhled, oheň. Spojení. 

FA ČVUT

Psali jsme také:

Studenti architektury budou prezentovat své útulny

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl