ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše Brněnská vila Tugendhat ze 30. let vám vezme dech i dnes

Brněnská vila Tugendhat ze 30. let vám vezme dech i dnes

Brněnská vila Tugendhat ze 30. let vám vezme dech i dnes
10. 10. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Foto: David Židlický, Zdroj: tugenhat.eu

Oblíbeným zastavením řady návštěvníků se stávají i významná architektonická díla. Jedním z nich je i vila manželů Tugendhatových v Brně. Samotná rodina si pobytu zde užívala jen pár let, než musela utéct před nacisty. Ti ji následně zplundrovali a nechvalně se na ni podepsali i ruští osvoboditelé v roce 1945. Naštěstí se objektu dostalo po letech náležité péče, a tak jej dnes můžeme obdivovat a opět se vrátit 30. let.

Významný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe dostal za úkol navrhnout prostorný dům, který se měl nacházet na mírně svažitém pozemku v Brně – Černých Polích. Třípodlažní budova je orientována na jihozápad, v prvním podlaží je technické zázemí vily, druhé patro tvoří obytný a společný prostor se zimní zahradou, terasou a kuchyní. Nechybí ani místnosti pro personál. Ve třetím patře je hlavní vstup z ulice. Zde se také nacházely pokoje rodičů, dětí i vychovatelky. Osobní řidič měl svůj vlastní vchod do bytu s garáží a terasou.

Samotná vila byla dokončena v roce 1930, kdy se sem také rodina Tugendhatových nastěhovala. Ve své době budil objekt vášně. Časopis „Die Form“ si v roce 1931 neodpustil komentář, že se monumentální obytný prostor hodí leda tak k výstavám. Samotní majitelé si však bydlení nemohli vynachválit.

Na svou dobu zcela mimořádné

Vůbec poprvé v dějinách architektury byla v byla v privátním domě užita ocelová nosná konstrukce v podobě sloupů na půdorysu kříže. Působivé bylo i vybavení interiéru, kde vynikly vzácné materiály jako onyx z Maroka, italský travertin nebo dřeviny z jihovýchodní Asie.

Zcela mimořádné bylo na svou dobu i technické zázemí domu. Ovládat se dala například dvě velká okna umístěna proti onyxové příčce. Za pomocí elektromotorů se dala spouštět až k podlaze. V suterénu byla samozřejmě kotelna, sklep, prádelna nebo například takzvaná „molová komora“, kde mohla paní domu beze strachu skladovat své kožichy.  Fritz Tugendhat zase v těchto prostorách využíval temnou komoru. Byl totiž vášnivý fotograf a kinoamatér.

Útěk za hranice a plundrování gestapem

Rok 1938 přinesl Tugendhatovým nelehké rozhodování. Díky svým kontaktům v Německu dostávali informace o vývoji situace, která pro tak významnou židovskou rodinu nebyla vůbec optimistická. Jejich setrvání v domovině mohlo znamenat i smrt. V květnu toho roku zemi opustili.

O necelý rok později dům konfiskuje gestapo a od ledna 1942 je majetkem Říše. V té době se například na dlouhá desetiletí ztratila i stěna se vzácným dýhováním s makassarského ebenu. Gestapo ji nechalo rozmontovat a využít ve svém klubu. Podle osobního řidiče rodiny Tugendhatových, který v domě zůstal až do září 1941, rozkradli Němci většinu mobiliáře. V době, kdy zde měl kancelář Walter Messerschmidt, ředitel Klöcknerwerke, došlo k zazdění prosklené stěny, zvýšení komína a vestavění dalších příček.

Vila nebyla ušetřena ani při osvobození sovětskou armádou v roce 1945, kdy se na škodách podepsal zejména jezdecký oddíl maršála Malinovského. Tehdy se honosná společenská místnost proměnila ve stáj pro koně.

Střídání majitelů i obyvatel

V mezidobí 1945 až 1950 zde působila soukromá taneční škola, od roku 1950 byl objekt převeden do vlastnictví státu. Ten zde zřídil rehabilitační středisko pro děti s poruchami páteře. To zde působilo až do konce 70. let. V roce 1963 se vila dostala na seznam nemovitých kulturních památek a v roce 2001 dokonce na seznam UNESCO. Momentálně je majitelem město, samotnou vilu spravuje brněnské muzeum.

V letech 2010 – 2012 se dočkala vila důkladné památkové obnovy, která navrátila stavbu opět do roku 1930. V interiérech se nachází dokonce přesné repliky nábytku. Dům je otevřen veřejnosti, která si může užívat komentované prohlídky, hudební vystoupení nebo výstavy. Až do konce listopadu je tu k vidění například projekt Mies v Brně, který připomíná 90. výročí od stavby vily. Na prohlídky je však nutná rezervace.

Přečtěte si více o vila Tugendhat -> ZDE

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl