EN
  • CZ
More channels
Subscribe to newsletter
Úvod Development and buildings Administrative buildings The Wedge in Oslo, Norway by A-lab

The Wedge in Oslo, Norway by A-lab

Přeskočit reklamu
x
1 m 15 s / 3. 1. 2018 / Author: A-lab; Photo: Ivan Brodey
The Wedge in Oslo, Norway by A-lab

This 11-story building is the last of BARCODE’s 13 buildings to be completed and the farthest to the east. Built on a narrow wedge-shaped lot, the building’s offices are only five to 10 meters wide. Each floor has meeting rooms cantilevered out over the eastern façade, a space-saving feature that adds a lively architectonic quality. An exterior stairway / fire escape zigzags between these meeting-room boxes, further enhancing the building’s iconic sculptural expression – facing Mediaeval Park and the City of Oslo to the east, this is a fitting conclusion to BARCODE’s long row of façades.

Open spaces without any structural columns offer great flexibility for the tenants, providing a light-filled and airy working environment for every single employee. Floor-to-ceiling windows ensure plenty of daylight and spectacular views of the Ekebergåsen hill to the east, the Oslofjord to the south, and Bjørvika bay to the west. The rough red brick façade is a striking contrast to the other BARCODE buildings, adding an interesting visual element to the neighborhood.

This building is categorized as Energy Class B. The roof garden is dominated by attractive Sedum perennials. Durable, eco-friendly materials and products have been used at every stage of the building process. The main materials are brick, steel and wood, and both the materials and the craftsmanship are of the highest quality.

The office designs emphasize efficient use of space and encourage frequent informal contact between the users of the building:

  • Everyone uses the same elevator. Direct access to the reception and work areas gives every user and visitor a strong sense of the building’s atmosphere.
  • The exterior stairway / fire escape is perfect for an informal chat or catching a breath of fresh air. It is also an alternative route between the various floors and gives access to the common areas in the top of the building.
  • The most important meeting places are the shared restaurant and lounge on the 10th floor, and the 11th-floor roof terrace which offers a magnificent panorama of Oslo and the fjord beyond.
  • The basement contains showers, wardrobes, storage areas, bicycle parking as well as parking and charging stations for electric cars. These facilities are designed to encourage eco-friendly commuting to work.

The public restaurant on the first floor is welcoming and enlivens pedestrian activity, connecting the building with the local community. During “pop-up” events and evening events, the street-level restaurant can make use of the attractive common facilities on the upper floors.

A key goal of this office building is to help small, innovative enterprises establish themselves in BARCODE, Oslo’s new “central business district.” The office building is tailored to small companies, with between 15 and 35 employees, that want everyone on the same floor. A healthy mix of enterprises will encourage multidisciplinary cooperation between the various professional groups, enhancing innovation. In this way, this modestly sized building will actually promote greater diversity than can be found in many of the large multinationals that have their offices nearby.

Address: Dronning Eufemiasgate 42, Oslo, Norway
Function: Office building
Architects: A-lab
Client: OSU (Oslo S Development)
Area: 5000 m² (gross floor area)

Website – A-lab
Facebook – A-lab
Youtube – A-lab
Instagram – A-lab

Partners

Professional partners

Medial partners

Channels

Chcete vědět, co se staví ve Vaší lokalitě a proč? TV Architect Vám přináší zpravodajství o plánování staveb a architektuře v ČR. Jsme kombinace online televizního kanálu, kterým proudí rozhovory s předními světovými i tuzemskými architekty a videa o nejzajímavějších projektech.
© 2018 TV Architect s.r.o. - Bringing together the world of architecture
Made in Beneš & Michl