ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Extrémní projevy počasí: Řešení nabízí zeleno-modrá infrastruktura

Extrémní projevy počasí: Řešení nabízí zeleno-modrá infrastruktura

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Líbí se vám pořad?

Sdílejte ho svým přátelům.

Facebook log
sdílet na facebooku

Další video

Hluku z tramvajových tratí odzvonilo. Jsou tu kolejové absorbéry

zrušit

7 m 36 s / 28. 5. 2019 / Autor: ENVIC Popisek: Plzeň - město, které se zelená

Čím dál více zažíváme extrémní projevy počasí. Dlouhá horká, suchá a prašná období střídají krátké, ale extrémně silné přívalové deště a povodně. Obojí je problém. Jednou z cest, jak naše města na tyto projevy změnu klimatu adaptovat a zároveň prostředí pro život ve městě všemi směry zkvalitnit, je takzvaná zeleno-modrá infrastruktura. Například v Plzni svým dílem přispívá i ENVIC a Komise životního prostředí Rady města Plzně.

V rámci projektu „Plzeň - město, které se zelená“, realizovaného díky podpoře Grantového programu Plzeňského Prazdroje, vznikla i dvě videa věnovaná významu a péči o zeleň ve městě. Poetičnost obrazovou doplňuje komentář praktický – proč je pro nás zeleň a voda ve města tak důležitá a jak je to s péčí o ni. Podívejte se na http://www.envic-sdruzeni.cz/krajina-verejny-prostor/hospodareni-se-srazkovymi-vodami/

Parky, stromy, aleje

Proč je zeleň pro město i pro nás samé tak důležitá? Jaký je rozdíl v péči, je-li strom ve volné krajině nebo ve městě? Jak je to s ochranou přírody a zelení, která je určená k rekreaci?

Často mnohé míjíme, jako samozřejmé. Podobně tomu bývá i s parky, stromy, alejemi. Díky svým parkům, vodě a zeleni je například právě Plzeň místem, v němž se dá dobře žít. Takových měst je už dnes ale mnohem víc.

Příroda jako celek

Podle Kristýny Zýkové z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně je zeleň nedílnou součástí každého města a ve spolupráci s vodou spoluvytváří městskou kostru. K tomu je třeba patřičná plánovací dokumentace, jejímž cílem je realizovat projekty a ne je pouze plánovat. Příroda je sama o sobě velmi složitý a neovládnutelný celek, ale, jak ostatně říká Lucie Davídková ze Správy veřejného statku města Plzně, máme možnosti, jak přírodě a především zeleni a vodě pomoci k tomu, aby prosperovala a byla prospěšná sobě i lidem.

Česko se podle odborníků ocitlo v roce 2050. Sucho, jaké nyní hlásí vědci, vodohospodáři a další profese závislé na vodě, mělo v našich zeměpisných šířkách nastat až za třicet let, v polovině tohoto století. Jenže vody v podzemí i na povrchu ubývá rychleji, než jak varovaly původní, deset let staré prognózy.

„Možná jsme to viděli v nějakých filmech, ale už to prožíváme. A nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec na konferenci Ochrana vody v přírodě.

Přijdeme o jaro a podzim

Výpočty klimatologů jsou jasné. V příštích letech se zkrátí jaro a podzim, srážky budou mnohem více přívalové. Nic pozitivního, pokud jde o doplňování hubených zásob podzemní vody, a ještě hůř pro zemědělce, energetiky nebo rejdaře.

Ale přijdou i škody, které dnes mylně považujeme za nemožné: developeři narazí na situaci, že jejich nové domy nebude možné připojit na vodu (nebude jí dost), umělé zasněžování svahů nebude povoleno a vlekaři přijdou o podstatné části sezóny.

Rozsah takzvaného zemědělského sucha v Česku se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Sucho zasáhlo v podstatě celou zemi. Třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí již téměř polovina území, napsala agentura ČTK s odvoláním na projekt InterSucho.

Projekty na snižování teploty

Již zmiňované město Plzeň s projekty na snižování teploty počítá dlouhodobě. Existují plány na zelené střechy, nové parkovací plochy se zavsakováním vody nebo podzemní nádrže na vodu určenou k zavlažování. Tato nádrž se již realizuje například v areálu bývalé Reo Depony, který město rekonstruuje jako pokračování technologického parku.

Studie sucha s pomocí satelitních snímků vyšla město na čtyřicet tisíc korun. Vzhledem k jejímu přínosu bude sběr a vyhodnocování údajů pokračovat i v následujícíchletech. „Získáme přehled o vývoji situace nad Plzní v dlouhodobějším horizontu, přičemž se podíváme i zpět, tedy budou zohledněny také archivní snímky z předešlých let. Tvůrci studie vycházejí z takzvaných bezoblačných snímků, protože mraky jsou v podstatě jediné, co získávání fotografií z družice komplikuje,“ uvedl radní města pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. Viz dále http://www.envic-sdruzeni.cz/

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl