ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Atelier RAW s.r.o.

TV Architect v regionech - Atelier RAW s.r.o.

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Líbí se vám pořad?

Sdílejte ho svým přátelům.

Facebook log
sdílet na facebooku

Další video

TV Architect v regionech - Depozitář Východočeského muzea v Pardubicích od Adama Rujbra je již v provozu

zrušit

3 m 11 s / Autor: ProCeram Popisek: Pavel Basl, majitel společnosti ProCeram a Ivan Wahla

Doc. Ing. arch. Ivan Wahla, jednatel atelieru RAW s.r.o. prozradil, proč se skupina architektů jmenuje právě RAW a zda tento název má něco společného s moderním trendem v gastronomii, tedy konzumací syrové stravy. Zároveň také přiblížil přístup kanceláře a jejích jednotlivých členů k zadaným projektům. Více se dozvíte ve videu TV Architect. 

www.raw.cz

Co vás inspirovalo, že jste se rozhodli architektonickou kancelář pojmenovat zrovna RAW?

Dnes už ani nevíme, kdy jsme to s kolegou vymysleli, nevracíme se k tomu. Představujeme si, že jsou to písmena, pod která se všichni architekti schovají a mohou to považovat za svou platformu nebo metodu práce

Jakým způsobem přistupujete k zadaným projektům?

Projekty zpracováváme od začátku až do konce. Snažíme se většinu prováděcích projektů dělat v atelieru, což se někdy daří a někdy ne. V tomto případě máme další partnery i mimo atelier

Další zajímavé projekty ateliéru:

Polyfunkční objekt Dorn, Brno:

Polyfunkční dům Dorn se nachází v jižní části městského centra v těsné blízkosti brněnského hlavního nádraží a nákupní galerie Vaňkovka. Dorn, jehož obklad z režných cihel navazuje na sousední budovu historické Vaňkovy strojírny i nového nákupního centra, je největší budova se zavěšeným cihelným pláštěm v České republice. Originální "štíhlé" tělo budovy není pouze formální kompozicí, nýbrž přináší příspěvek k racionálnímu řešení moderních kancelářských pracovišť.

Polyfunkční dům Bratislavská, Brno-Zábrdovice:

Polyfunkční objekt je dostavbou proluky ve stávající zástavbě činžovních domů. Dům respektuje uliční čáru ulice Bratislavská. Ve styku se štítem sousedního činžovního domu navržená hmota ustupuje a navazuje na stávající šikmou sedlovou střechu. Západní fasáda domu respektuje návrhové řešení Územního plánu města Brna – uliční čáru nové městské třídy.  Dům je navržen jako osmi patrový s jedním podzemním podlažím. Má dvě komunikační jádra a dvorní pavlač. Svojí formou se dům snaží komunikovat se stávající zástavbou kvalitních činžovních domů v historizujícím stylu.

Rezidence Matrinů, Brno:

 Jedná se o bytový objekt vycházející z architektonických tradic zástavby Masarykovy čtvrti, tedy moderní architektura respektující roštovou urbanistickou strukturu. Objekt je situovaný podélně s ulicí Bohuslava Martinů, respektuje uliční čáru stávajících domů a svojí hmotou uzavírá existující proluku. Směrem do ulice Bohuslava Martinů má dvě celá a třetí ustoupené nadzemní podlaží.

Café Onyx, Brno:

Interiér Café Onyx je postaven na světelné oslavě přírodního kamene onyxu. Nažloutlý iránský kámen je umístěn v dlouhých pruzích podél všech stěn kavárny a především jako průčelní stěna tvořící pozadí kvádru onyxového baru. Podélné pruhy kamene jsou zapuštěny do představených stěn, za nimiž jsou umístěny počítačem řízené nepřímé světlené zdroje, umožňující postupnou časovou proměnu světelné atmosféry  - od jasně ostře bílé, přes žlutě tlumenou až po jemnou večerní modrou.

Rekonstrukce Mierového námestia v Trenčíne:

Mierové námestie je "srdcem" města. Odrážejí se v něm všechny dějinné stopy v paměti místa a je prostorem, s kterým se obyvatelé nejvíce ztotožňují. Nese s sebou radostné vzpomínky ale i smutky, dramata a loučení. Trenčínské náměstí disponuje množstvím fascinujících momentů. Genius loci Trenčínského náměstí je silný a nezaměnitelný. Je to především jeho podlouhlý „italský“ tvar, nad kterým se vznáší bouřlivé memento gotického hradu. Je to krásná radniční věž s branou uzavírající jeho jižní stranu a nostalgický rakousko uherský hotel na severní straně, ukrývající desku s připomínkou návštěvy římské legie. Je to mohutná piaristická kolej s barokním průčelím chrámu, postaveného dle vzoru římského Il Gesú ovládajícího jihozápadní zákoutí. Jsou to linie vzácných stromů – Celtis occidentalis, vytvářejících neopakovatelnou jižní atmosféru.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl