ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty TV Architect doporučuje: Co byste rozhodně neměli minout v rámci festivalu Open House?

TV Architect doporučuje: Co byste rozhodně neměli minout v rámci festivalu Open House?

TV Architect doporučuje: Co byste rozhodně neměli minout v rámci festivalu Open House?
15. 5. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Packa Popisek: Ďáblický hřbitov

Popáté se v hlavním městě uskuteční víkendový festival Open House Praha, během kterého se otevřou brány osmdesáti běžně nepřístupných budov a prostorů. O víkendu 18. a 19. května 2019 si lidé mohou zdarma prohlédnout architektonicky cenné prostory historických paláců a reprezentativních vil, projít se moderními designovými kancelářskými prostory nebo si užít nezapomenutelné výhledy na město ze střech výškových budov. Které budovy byste rozhodně neměli minout?

V první řadě je to historický parník Vyšehrad. Parník Vyšehrad je nejstarší a také největší parník na Vltavě. Je také posledním ze dvou historických kolesových parníků u nás vůbec. Postaven byl jako loď určená k osobní přepravě v meziválečném období. Dnes je Vyšehrad využíván především jako restaurační parník.

Od chudáků po úředníky

Dále je to Dům pážat pánů z Martinic. Své jméno nese tento nenápadný nárožní dům na pražských Hradčanech z období vlády Rudolfa II., který zde ubytovával pážata. Poté, co dům vyhořel, se na jeho raně barokní přestavbě podílel slavný architekt Carlo Lurago, mimo jiné autor návrhu Klementina. Dům zažil nespočet různých obyvatel – od sociálně slabších, po školkové děti či městské úředníky. Ti jej v roce 2008 opustili a od té doby je kulturní památka v seznamu prázdných domů a čeká na své další využití.

Ďáblický hřbitov je rozsáhlý hřbitov v severní části Prahy, který zdobí ryze česká kubistická architektura, byl v nedávné době částečně zrekonstruován. Komentované prohlídky nabídnou nejen poklidnou procházku tímto památkově chráněným areálem, ale zejména řadu zajímavých připomenutí na nedávnou historii, která z naší paměti nesmí zmizet.

Na začátku minulého století se majitel největší tiskařské firmy ve Střední Evropě Jan Štenc rozhodl postavit rodinný dům a zároveň nové firemní sídlo. Využil k tomu pozemek na Starém Městě za kostelem sv. Salvátora, který vznikl asanací původního domu. Mladému architektovi Otakaru Novotnému se podařilo zcela naplnit přání investora a navrhl moderní dům s neomítanými fasádami z režného zdiva, který se ostře vymezuje vůči okolní historizující zástavbě. Prohlédněte si místa, kde se tiskla zásadní literárně-umělecká díla české historie a kde se scházeli nejlepší umělci a osobnosti tehdejší kultury jako Max Švabinský, Jan Štursa či Jan Kotěra. Dnes, o sto let později, navazuje nedávno opravený dům na tradici místa setkávání. Ve Štencově domě se nachází coworkingový prostor vibrující životem a kreativitou.

Společenský sál s galerií

Po nedávno ukončené rekonstrukci se na Letné opět hrdě vyjímá vodárenská věž. Výsledkem oprav z dílny oceňovaného architekta Petra Hájka (Architekt roku 2018) je stavba, ve které se podařilo zachovat vedle sebe architektonické a řemeslné prvky z různých historických období. V nejvyšším patře novorenesanční věže, kde se původně nacházela hlavní vodní nádrž, si můžete prohlédnout společenský sál s galerií. Odtud je také přístupný ochoz věže a pozorovací kabina nového periskopu, který se nachází v místech původního komína parního stroje pro čerpání vody. V nižších patrech, kdysi sloužících pro bydlení topiče a strojníka, byly vytvořeny prostory kluboven, knihovny a čítárny. Přijďte se podívat, jak se přestavba tohoto památkově chráněného objektu podařila!

red

Podívejte se dále:

Skryté poklady architektury – 16. díl – Štencův dům

Jan Kotěra: Světoběžník, experimentátor a pedagog

Vladimír Šlapeta bude přednášet o Otakaru Novotném

Josef Gočár: Přes krychli, funkci až ke konstrukci

Profilové video: Petr Hájek

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl