ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Osobnosti současné architektury Zdeněk Fránek

Osobnosti současné architektury - Zdeněk Fránek

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Líbí se vám pořad?

Sdílejte ho svým přátelům.

Facebook log
sdílet na facebooku

Další video

Osobnosti současné architektury - Vít Máslo

zrušit

14 m 44 s / Autor: TV Architect Popisek: Zdeněk Fránek

S architekturou ho pojí dětská představivost a prvotní touha po malířství. Architekt Zdeněk Fránek (58) vystudoval brněnskou Fakultu architektury VUT. „V malířství, ačkoliv jsem se mu věnoval po celý život, jsem neuspěl. Patrně proto, že jsem se mu dostatečně nevěnoval,“ tvrdí Fránek. Architektura se tak pro něj stala výtvarným i prostorovým naplněním, ačkoliv samotné studium ho příliš nebavilo. „Školu jsem neměl rád, školství jako takové mě nikdy nezasáhlo a neformovalo. Na vysokou jsem chodil co nejmíň. Byl jsem rád, že jsem školu opustil,“ přiznává Fránek.

Architekt Zdeněk Fránek promoval z architektury po pěti letech studia v roce 1985. Těsně po ukončení vysoké měl rok volna, proto se rozhodl cestovat, ačkoliv to bylo za komunismu náročnější. „Procestoval jsem celé pobaltí a Českou republiku. Jezdil jsem po klášterech a jejich architekturou se nechal pohltit,“ vzpomíná Fránek. Po revoluci cestoval častěji a začal působit i v zahraničí. Nějaký čas pracoval v New Yorku, kde měl strýce. Také procestoval velkou část Asie, pracoval v Číně, kde postavil domy a muzea, projezdil Japonsko, Jižní Ameriku, Mexiko a Chille.

Mezi jeho významné stavby patří Kartografické muzeum z roku 1986. Návrh uspořádat sloupy do paraboly ve stylu architekta Antoni Gaudího prošel a po sedmnácti letech byla stavba dokončena. V současné době pracuje na nové vstupní části do Botanické zahrady v Praze. „Pořád se zabýváme nutnostmi, než se začne projektovat. Do roka a půl by se mělo začít stavět. Tento projekt ve mně vyvolává nadšení,“ vypráví Fránek a dodává, že je rád za příležitost podílet se na revitalizaci Botanické zahrady.

Na propojení přírody a architektury má jednotný názor. „Když se bude pečovat o přírodu, nebude nic vadnout. Vadne celá česká příroda, kopce jsou suché a budou sušší,“ myslí si Fránek a tvrdí, že záchrana tkví ve svislých zelených stěnách, které ochlazují budovu a plní technickou a estetickou funkci. Mimo jiné pracuje na stavbě velkého kostela u Prahy, kde si plní sen o organizaci hmoty.

Architekt Zdeněk Fránek se věnuje projekční, publikační a pedagogické činnosti doma i v zahraničí. Po studiu na Fakultě architektury VUT v Brně působil na ÚHA v Blansku, po revoluci v roce 1989 založil firmu Fránek Architects. V roce 1994 až 1996 působil jako externí pedagog na VŠB Ostrava. Od roku 2006 do roku 2018 pracoval na TUL Liberec. V roce 2008 vyučoval na VŠB Ostrava, v roce 2011 pak na ARCHIP Praha.

Habilitoval se v roce 2008 na AVU v Praze, v roce 2011 absolvoval profesorské řízení na VŠUP Praha. Od roku 2012 do roku 2018 byl děkanem Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci.

Realizoval řadu výstav. V roce 2007 se podílel na výstavě Perspektivy v Galerii Jaroslava Frágnera v Praze, v letech 2011 -2012 realizoval výstavu Útroby architektury v Domě umění města Brna a v roce 2012 výstavu v Galerii CCC v Pekingu. V České republice pak pokračoval výstavami v Litomyšli, Boskovicích, Blansku, Zlíně či Pelhřimově.

Mimo jiné přednášel pro odborníky a studenty na univerzitách v České republice – AVU, VŠUP, ČVUT, KU, VUT Brno, VŠB Ostrava, UTB Zlín a dalších. Přednášel také v zahraničí, konkrétně na univerzitách v Gentu, Utrechtu, Hildesheimu, New Delhi, Pekingu a Santiagu de Chile.

Jeho tvorbu ovlivňuje antroposofie a antropomorfie. Mezi jeho nejvýznamnější realizace patří například Rodinný dům na Červeném kopci, na němž začal pracovat v roce 1998 a dokončil jej v roce 2004, dále pak Zámek ve Velkých Opatovicích s rokem dokončení 2007 nebo Kostel církve bratrské v Litomyšli z roku 2010. V roce 2014 realizoval rodinný dům v Chorvatsku a jeho nejnovější realizace se datuje do roku 2015, kdy byla realizována vyhlídková věž Skywalk v Dolní Moravě. Tentýž rok bylo dokončeno Výzkumné centrum Liko-Noe Slavkov u Brna.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl