ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Studenti navrhovali bydlení, soutěžili o stáž u Josefa Pleskota

Studenti navrhovali bydlení, soutěžili o stáž u Josefa Pleskota

Studenti navrhovali bydlení, soutěžili o stáž u Josefa Pleskota
8. 3. 2018 / Autor: Central Group

V pražském Centru architektury a městského plánování CAMP proběhlo 27.2.2018 vyhlášení výsledků již desátého ročníku soutěže, v níž mladí tvůrci prezentovali své vize residenční architektury. Soutěžilo se v kategorii Kreativní a inovativní bydlení a v kategorii Praktické a efektivní bydlení. Vítězové soutěže byli odměněni nejen finančně, ale i stáží u architekta Josefa Pleskota. Tato stáž může výrazně posunout jejich kariéru i talent.

Do desátého ročníku mladí tvůrci přihlásili celkem čtyřicet sedm návrhů, ze kterých dvacet čtyři porota hodnotila v kategorii Kreativní a inovativní bydlení a dvacet tři návrhů se o ceny utkalo v kategorii Praktické a efektivní bydlení. Vítěz každé kategorie získal odměnu ve výši sto tisíc korun, studenti na druhých místech padesát tisíc korun a třetí místa pak obdržela dvacet pět tisíc korun. Stáž v ateliéru Josefa Pleskota pak získali oba vítězové a jako zvláštní cenu Sdružení pro architekturu a rozvoj další účastník, kterého si Josef Pleskot sám vybral.

Zvučná jména v porotě

Porotě předsedal historik architektury Zdeněk Lukeš, jehož překvapila absence více avantgardních návrhů. „Je vidět, že současní studenti jsou v určitých kleštích, protože na jedné straně po nich chceme, aby navrhli dům, ve kterém se dá bydlet. A na straně druhé chceme, aby se více odvázali a aby nedělali jen něco konvenčního, ale vymysleli něco originálního,“ podělil se o své dojmy ze soutěže Lukeš.

Mezi porotci jednomyslně převažoval názor, že pořádání architektonických soutěží je nejen pro studenty velmi podstatné. „Je skvělé, že u nás taková příležitost pro studenty vůbec existuje, tedy že se studenti a později architekti účastní soutěží, protože to je pro ně do budoucna naprosto zásadní věc,“ uvedl k pořádání soutěže architekt a herec David Vávra.

Jeho slova potvrzuje i Ondřej Chybík, vítěz jednoho z přechozích ročníků architektonického klání, který je nyní úspěšným architektem a který letos zároveň posuzoval došlé návrhy. „Když jsem před sedmi lety vyhrál soutěž Central Group, byl to pro mě obrovský impuls a potvrzení, že soutěžení má smysl. To se potvrzuje nyní, kdy naše kancelář má devadesát procent zakázek právě z vyhraných soutěží,“ řekl Chybík.

Porotu překvapil především originální přístup při zpracování soutěžních návrhů. „Viděli jsme hodně velké rozdíly v přístupu studentů, a nejen mě zaujaly zejména ty projekty, které se zabývaly nějakým komplexním problémem a ten problém pojmenovaly. Je vidět, že si studenti uvědomují, že životní či profesní realita není vůbec snadná. Vědí, že se musí vyrovnat s celou řadou různých kompromisů,“ doplnil další z členů poroty Adam Gebrian.

Výsledky soutěže

Mladí architekti se umístili takto: V kategorii Praktické a efektivní bydlení obsadil první místo Václav Ulč z Fakulty architektury ČVUT s projektem „Bydlení Břevnov“. Druhé místo patří Martinu Holbovi z Akademie výtvarných umění v Praze za projekt „Domy Úštěk“. Na třetím místě se umístil Adam Novotník z Fakulty architektury ČVUT s projektem „Prolínání Úvaly“.

Kategorie Kreativní a inovativní bydlení pak představila tyto mladé tvůrce: První místo obsadila dvojice Anna Svobodová a Ondřej Blaha z Akademie výtvarných umění v Praze s projektem „Domovní blok Karlín“. Druhé místo vybojovala Nikola Macháčová z Fakulty architektury ČVUT s projektem „Udržitelný cohousing pro segregované sociální skupiny“. Třetí místo náleží Martinu Petříkovi z Fakulty architektury ČVUT a z Akademie výtvarných umění v Praze za projekt „Creative housing Slovan“.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl