ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Smíchov City zatím ve virtuální realitě

Smíchov City zatím ve virtuální realitě

Smíchov City zatím ve virtuální realitě
21. 11. 2017 / Autor: Nina Fibigerová
#smíchov
další

Výstavu reálného i virtuálního 3D modelu Smíchov City, nové pražské čtvrti, jejíž výstavbu developer Sekyra Group připravuje na nevyužívaných pozemcích mezi Smíchovským nádražím a dnešním autobusovým nádražím Na Knížecí, odstartovala 20. listopadu tiskovou konferencí v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP) v areálu Emauzského kláštera. O plánované přeměně zpustlého území a o principu participace, pro který je Smíchov City pro Prahu pilotním projektem, na konferenci diskutovali s novináři primátorka Prahy Adriana Krnáčová, její náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská, ředitel Sekyra Group Leoš Anderle, starosta Prahy 5 Pavel Richter a ředitel Institutu pro plánování a rozvoj Prahy Ondřej Boháč.

„Projekt Smíchov City je pro Prahu klíčový. Hledáme skrze něj recept, jak ze stovek hektarů dnes nevyužívaných ploch udělat fungující městské čtvrti. Zároveň je to unikátní příklad plodné spolupráce mezi městem, občany a developerem,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová.

Zároveň připustila, že participační proces byl zpočátku obtížný, veřejnost v začátcích projevovala značnou nenávist k projektu i developerovi. „Jsem ráda, že se podařilo otupit ty hrany, že může vzniknout něco, co je prospěšné nejen pro developera, ale i pro veřejnost, která na Smíchově bydlí.  A doufám, že kampus České spořitelny bude minimálně tak podařený jako kampus Erste Group ve Vídni, který opravdu překonává standardní chápání kancelářského prostoru,“ dodala v narážce na rozhodnutí České spořitelny postavit si v další fázi Smíchov City svoji novou centrálu. Pro developera to byl vítaný impulz, který umožnil urychlit přípravu revitalizace jižní části obřího brownfieldu.

Dvacetihektarový pozemek bývalého nákladového nádraží na Smíchově je v současné době nevyužitý, ale dobrá dostupnost díky poloze mezi dvěma stanicemi metra a podél trasy několika tramvajových linek z něj dělá vhodné místo pro výstavbu nové městské čtvrti. Ta by měla po dokončen nabídnout bydlení pro 3300 lidí. V kancelářích, obchodech a službách se vytvoří zhruba 9000 nových pracovních míst.

Sekyra Group pracuje na projektu již čtrnáct let, deset let trvala podle slov Anderleho samotná změna územního plánu. Teprve o něco déle než rok jsou do přípravy projektu zapojeni v rámci participace také představitelé místní municipality a města i veřejnost, jejíž přání viditelně ovlivnila podobu developmentu.  Anderle mezi jiným jmenoval zmenšení hmoty projektu, kdy se například rozšířily a snížily bloky domů, a výraznou proměnou prošel veřejný prostor. Původní bulvár se proměnil v obdélníkový park a veřejnost si vyžádala také začlenění nekomerčních komunitních a kulturních prostor a vodního prvku. „První etapa, ta severní, se 400 byty a 10 000 metry čtverečními kanceláří, dospěla do procesu EIA a asi díky participaci jsem prošli bez odvolání,“ prozradil Anderle. „Věřím, že to je tím, že řada otázek byla zodpovězena v průběhu. Lidi měli příležitost diskutovat a my měli příležitost názory některých zohlednit.“

Náměstkyně Kolínská zdůraznila, že cílem participace není uspokojit všechny. „Cílem participace je vystavit ten návrh hodnocení budoucích uživatelů, i těch, co v tom městě už bydlí, dát architektovi i investorovi zpětnou vazbu a vypořádat připomínky. My jsme na začátku neslibovali občanům, že všechno, co přinesou, bude zapracováno. Ale důvěra mezi veřejností, investorem a politickou reprezentací se buduje jen v dialogu. U tohoto projektu, který je pilotní v mnoha ohledech, jsme začali spíš později než dříve, a i tak se podařilo spoustu věcí zapracovat, a pro další projekty je poučení začít ještě dřív.“ Poukázala také na to, že nyní bude třeba překlopit výsledky participace do smluv mezi developerem, městem, SŽDC, Dopravním podnikem a Ropidem, aby město mohlo zaručit, že se budou realizovat i za pět let.

Odpoledne po tiskové konferenci měla být vyhlášena jména patnácti architektonických ateliérů, které byly vybrány z celkového počtu 160, aby postoupily do druhého kola mezinárodní architektonické soutěže na přeměnu jižní části území. Ta je obklopená z jedné strany kolejištěm a z druhé frekventovanou Strakonickou ulicí, takže není vhodná pro bydlení. Vzniknout zde má 130 000 metrů čtverečních kanceláří, z nichž zhruba 60 procent bude tvořit nové sídlo České spořitelny, obchody a služby v parteru a pravděpodobně i hotel. Projekt počítá i s proměnou oblasti Na Knížecí, kde vyrostou obytné domy i kanceláře a vzniknout tu má i nové náměstí. Existující autobusové nádraží se přestěhuje na střechu parkoviště P+R, které Sekyra Group postaví mezi kolejištěm a Strakonickou ulicí v nejjižnějším cípu rozvojového území.

Praha 5 se chystá vypsat samostatnou architektonickou soutěž na výstavbu školy v nové čtvrti, zatím ale podle starosty Richtera probíhá soutěž na organizátora architektonické soutěže, kterou by chtěla radnice vypsat ještě do Vánoc.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl