ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov

Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov

Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov
8. 1. 2018 / Autor: Národní filmový archiv / Nákladové nádraží Žižkov

Hlavní město zahájilo jednání s Českými drahami (ČD) o záměru odkoupit objekt bývalého žižkovského nákladového nádraží. ČTK to potvrdily obě strany. Detaily zatím zveřejnit nechtějí, výsledky jednání budou známy zřejmě na jaře. Nákup nemovitosti rada města schválila loni v létě. Podle dlouholetých plánů má v památkově chráněné funkcionalistické budově vzniknout kulturní a vzdělávací centrum.

„ČD vstoupily do jednání s hlavním městem Prahou a se všemi zainteresovanými stranami ve věci specifikace pozemků a objektů, o které má hlavní město zájem. To znamená, že nás s příslušným požadavkem oslovili,“ sdělil ČTK mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Zahájení vyjednávání potvrdila také pražská náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice), podle které budou podrobnosti o transakci zveřejněny na jaře. Financovat nákup bude magistrát z rozpočtové rezervy, určené pro akvizice nemovitostí.

V místě má být společenské a kulturní centrum

Hlavní město požádalo o možnost přímého odkupu, na což má ze zákona nárok za předpokladu, že budoucí využití objektu bude obecně prospěšné. S tím počítá memorandum, které v roce 2014 podepsali zástupci ČD, Prahy 3 a Sekyra Group. Podle něj má v rozlehlé budově vzniknout společenské a kulturní centrum. Transformace objektu nádraží má podle studie Prahy 3 vyjít na 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH.

Další osud prvorepublikové funkcionalistické budovy se v Praze 3 řeší už roky. Původně měla ustoupit výstavbě společnosti Žižkov Station Development, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group. Po tlaku místních aktivistů však z demolice sešlo. Od roku 2013 je nádraží kulturní památkou.

Žižkov Station Development stále počítá s výstavbou nové čtvrti, nádraží se má stát jejím centrem. V severní části areálu navíc plánuje na stavebních pozemcích rezidenční výstavbu firma Central Group, která předloni koupila projekt britské Discovery Group a nyní ho přepracovává.

Historie a současnost

Žižkovské nákladové nádraží patřilo podle odborníků k nejmodernějším svého druhu v Evropě, a to jak z hlediska technologie, tak z hlediska architektury. Stavba samotná začala v roce 1928, a to podle projektu architektů Karla Caivase a Vladimíra Weisse, v březnu o osm let později byl na nádraží zahájen pravidelný provoz. Velkokapacitní koncové nádraží sloužilo pro přepravu a skladování zboží.

Z architektonického hlediska máme v jeho případě co do činění s největší funkcionalistickou stavbou v Praze. Celková užitná plocha skladišť rozprostřených do dvou křídel o dvou nadzemních a dvou podzemních podlažích čítala 30 000 metrů čtverečních. Obě budovy pak spojovala desítka ocelových lávek s výtahovými věžemi umístěnými na krytou rampu uprostřed kolejiště. Ve správní budově, orientované na třídu Jana Želivského, pak byly kanceláře a služební byty. Nádraží přestalo svou funkci plnit v roce 2002.

V současné době v areálu nákladového nádraží provozuje Národní filmový archiv tzv. prostor pro kulturu 1435mm, kromě baru zde bývají k vidění různé koncerty, performance nebo instalace.

ČTK, sem

Nákladové nádraží Žižkov (NNŽ) v datech

1927 – vypracování tzv. Dispozičního plánu budoucích železničních úprav Praze, autorem byl vrchní technický rada státních drah Ing. Miroslav Chlumecký
27. 8. 1928 – zahájena stavba podle projektu dr. Ing. arch. Karla Caivase a Ing. arch. Vladimíra Weisse
1931 – stavba skladišť a ramp
1934 – stavba správní budovy
1. 3. 1936 – zahájení pravidelného provozu
2002 – ukončení provozu
2003 – NPÚ podává první návrh na památkovou ochranu, žádost zůstává nevyřízena
2007 – České dráhy zakládají s developerskou společností Sekyra Group společnost Žižkov Station Development (ŽSD) a plánuje zde bytový a administrativní komplex pro 15 000 obyvatel; jedna z variant počítá se zbouráním nádraží
2010 – Klub za starou Prahu podává další návrh na památkovou ochranu, ministerstvo kultury jej akceptuje a ŽSD podává proti tomuto rozhodnutí rozklad
2011 – vzniká sdružení „Tady není developerovo“, které se zasazuje o ochranu přírody a kulturního dědictví v Praze 3, sdružení kauzu medializuje
12. 3. 2013 – vchází v platnost ochrana NNŽ coby kulturní památky
15. 4. 2014 – ze strany ministerstva kultury, hl. m. Prahy, MČ Praha 3, Českých drah a ŽSD podepsáno memorandum o vzájemné spolupráci ke konverzi NNŽ na kulturně-vzdělávací centrum
leden 2018 – hl. m. Praha jedná s Českými drahami o odkupu NNŽ

(zdroj: nakladovenadrazizizkov.com)

Další články na TV Architect:

Letní kino na Nákladovém nádraží Žižkov tento rok nebude

Brownfield v severní části Nákladového nádraží Žižkov se změní na Parkovou čtvrť

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl