ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Nový koncertní sál v Brně buduje světová akustická špička

Nový koncertní sál v Brně buduje světová akustická špička

Nový koncertní sál v Brně buduje světová akustická špička
29. 1. 2018 / Autor: Filharmonie Brno / Popisek: Zleva Petr Hrůša, Yasuhisa Toyota a Tomasz Konior

V Česku roste po sto letech první velký koncertní sál, vzniká v moravské metropoli a bude domovem brněnské filharmonie. Pokud půjde vše podle plánu, otevře se veřejnosti poprvé na sezonu 2020/21. Patronkou projektu je mezzosopranistka Magdalena Kožená. Nadzemní část budovy Sálu pro Brno, jak se jinak říká projektu Janáčkova kulturního centra, navrhl mezinárodní tým odborníků. Je mezi nimi společnost Nagata Acoustics, která navrhla hudební sál hamburské Labské filharmonie, oceňované stavby, jež také patří mezi nejdražší na světě.

Na rohu brněnských ulic Besední a Veselá panuje již několikátým rokem čilý stavební ruch (na video se podívejte na tomto odkazu). Dělníci zde dokončují první fázi projektu Janáčkova kulturního centra, a to podzemní garáže. Na realizaci nadzemní části, která by v sobě měla skrývat špičkový hudební sál 21. století, vyhlásilo město Brno soutěž. Tu nakonec v prosinci loňského roku vyhrál mezinárodní tým společností ve složení Nagata Acoustics America, Konior Studio a Architekti Hrůša & spol., Atelier Brno, kteří se také před pár dny stali oficiálními dodavateli projektové dokumentace pro stavební povolení a projektové dokumentace pro nadzemní části Sálu pro Brno, jak se projekt také jinak označuje.

Vítězný tým vzešel z dvoukolového výběrového řízení, do kterého se přihlásili čtyři účastníci, do soutěžního kola se kvalifikovali dva z nich. Američtí Ove Arup Partner, druhý oslovený tým, byli komisí pro nesplnění podmínek požadovaných zákonem o zadávání veřejných zakázek ze soutěže nakonec vyřazeni.  

Naposledy před sto lety

Předsedou odborné komise byl brněnský městský architekt Michal Sedláček, shodou okolností jeden z mála odborníků v České republice, který se podílel na návrhu koncertního sálu požadovaných parametrů. Sedláček pracoval v týmu Franka Gehryho na projektu a výstavbě Walt Disney Concert Hall v Los Angeles. „Byla to pro mě obrovská zkušenost, jsem proto velmi rád, že ji nyní mohu zužitkovat v rodném Brně,“ konstatoval Sedláček.

„Podobný specifický prostor vznikl v České republice před více než sto lety – byla to Smetanova síň pražského Obecního domu. Není tedy mnoho odborníků, kteří s takovými projekty mají zkušenosti,“ vysvětlila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Město proto v podmínkách soutěže požadovalo, aby se každý tým jako celek prokázal realizací nejméně tří sálů pro symfonickou hudbu s potřebnou kapacitou a přirozenou akustikou, délkou praxe nebo zkušeností se stavbami podobného objemu v památkové zóně.

„S vítězným týmem jsem velmi spokojený. Nagata totiž patří mezi nejuznávanější akustické společnosti na světě,“ uvedl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan. Společnost Nagata Acoustic v čele s Yasuhisu Toyotou navrhla od roku 1971 bezmála šest desítek koncertních sálů po celém světě. V kvalifikačním kole se prokázala nejnovější realizací z Paříže, Šanghaje a polských Katovic. Je známá také díky nedávno otevřené budově Labské filharmonie v Hamburku, která je podle žebříčku webového portálu Emporis šestnáctou nejdražší stavbou světa. Druhým členem týmu je architekt Tomasz Konior, který se společností Nagata navrhl zmíněný sál v Katovicích. Trojici doplňuje brněnský architekt Petr Hrůša se svým studiem jakožto subjekt zajišťující autorizace a kvalifikace, které vyžaduje český právní řád.

Sezona 2020/2021 snad už v novém

Smlouvu na projektovou dokumentaci pro stavební povolení a projektovou dokumentaci pro druhou etapu Janáčkova kulturního centra podepsali členové vítězného týmu s představiteli města 15. ledna letošního roku.

„Dnes ráno jsme se byli podívat na zkoušce Filharmonie Brno a utvrdili se v tom, že je nádherné projektovat sál pro tak krásné město plné milovníků hudby. Doufám, že tím zde otevřeme novou éru kulturního a hudebního života,“ uvedl po podpisu smlouvy architekt a generální projektant týmu Tomasz Konior. Připomněl také svoji dřívější práci s Yasuhisu Toyotou. „Je to naprostý génius v oblasti akustiky. Společně jsme pracovali na koncertním sále v polských Katovicích, který se otevřel v roce 2014. Těším se na to, co máme ještě i společně s panem profesorem Hrůšou před sebou,“ zdůraznil Konior.

Také Toyota vyzdvihl dřívější spolupráci. „Jsem akustik, a proto jsou pro mě důležité dvě věci: tvar sálu a použitý materiál. S tím pracuji já, ale stejně tak musí i architekti, a proto se těším na spolupráci s tímto týmem. Máme za sebou skvělý projekt v Katovicích a své zkušenosti, nejen odtamtud, teď zúročíme v Brně. Jsme připraveni začít!“ uvedl Toyota.

Široká podpora osobností ze světa kultury

V základech projektu je od května loňského roku vložena schránka s poselstvím budoucím generacím. Kovový tubus zasunuli do speciální kapsle ve stěně pod hotelem Slavia u Besední ulice, v místě, kde zůstaly městské hradby ze 13. století. Schránka obsahuje listiny a zajímavosti vztahující se k minulosti a budoucnosti místa i projektu.

Patronkou projektu je brněnská rodačka a světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená, stavbu podporují také spisovatel Milan Kundera, dramatik Milan Uhde, hudebnice Iva Bittová, dirigenti Libor Pešek, Jakub Hrůša či Tomáš Netopil, hudebník Jiří Stivín nebo Jiří Pavlica. Podporu mu vyjádřil také moderátor Marek Eben, oděvní designérka Liběna Rochová, spisovatelka Kateřina Tučková či designér Maxim Velčovský a další významné osobnosti nejen z hudebního světa.

Nový koncertní sál se má otevřít v sezoně 2020–2021. Nabídne kapacitu přes 1200 míst a akustické parametry nejvyšší světové úrovně. Celkové náklady mají dosáhnout 1,276 miliardy korun. Podle memoranda z 1. října 2016 má stát přispět částkou 600 milionů korun, město Brno 562 miliony a Jihomoravský kraj 100 miliony korun.

 

Medailonky jednotlivých členů vítězného týmu

Tomasz Konior (PL, 1968)
generální projektant týmu

  • polský architekt a urbanista
  • zakladatel, majitel a hlavní architekt společnosti Konior Studio
  • architekt mezinárodně oceňovaného koncertního sálu v polských Katowicích
  • držitel mnoha mezinárodních ocenění a titulů

 

Yasuhisa Toyota (USA, 1952)
hlavní akustik týmu

  • ředitel americké pobočky společnosti Nagata Acoustics založené v roce 1971
  • společnost má na svém kontě přes šest desítek koncertních sálů po celém světě, Toyota je hlavním akustikem padesáti z nich
  • mezi jeho nejoceňovanější sály patří například Walt Disney Concert Hall v Los Angeles, Suntory Hall v Tokiu, Helsinki Music Center, z poslední doby potom sál Elbphilharmonie v Hamburku, nyní je pověřen renovací koncertního sálu Sydney Opera House
  • je také hlavním akustikem sálu v Katowicích, na kterém spolupracoval s Tomaszem Koniorem
  • o mimořádných schopnostech Yasuhisu Toyoty svědčí událost z Walt Disney Hall, na které spolupracoval s Frankem Gehrym. Orchestr zkoušel na slavnostní koncert kotevření nového sálu a při hlubších tónech se mu zdálo, že něco není v pořádku, že zvuk není takový, jaký by měl být. Pozvali si tedy pana Toyotu, ten si sedl do hlediště a hodinu poslouchal, jak hudebníci hrají. Poté vstal, ukázal na strop a řekl: „Vyměňte tuhle desku a tamtu desku vzadu.“ Později se ukázalo, že zmíněné dvě dřevěné desky měly jinou hustotu než ostatní.

 

Petr Hrůša (CZ, 1955)
projektant stavební části

  • brněnský architekt a zakladatel společnosti Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s.r.o.
  • držitel mnoha prestižních architektonických ocenění
  • autor brněnských staveb, např. Galerie Vaňkovka, Pavilonu P na brněnském Výstavišti, Administrativního centra Trinity nebo Domini Parku, oceňované jsou i jeho úpravy veřejného prostoru, např. Moravského náměstí
  • v roce 2003 jmenován profesorem architektury

Kateřina Semrádová

Další články na TV Architect:

Budova filharmonie Štětín, Polsko od studia Barozzi/Veiga

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl