ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Festival Open House Praha očima ředitelky a hlavní produkční

Festival Open House Praha očima ředitelky a hlavní produkční

Festival Open House Praha očima ředitelky a hlavní produkční
9. 5. 2018 / Autor: Wikimedia commons/ Přemysl Otakar Popisek: Trička s logem festivalu Open House Praha
#festival
další

V rámci čtvrtého ročníku akce se opět otevřou běžně nepřístupné architektonické skvosty. Smyslem festivalu je podpořit zájem lidí o místo, kde žijí. Organizátoři usilují o budování dlouholetých vztahů s majiteli budov. Důležité je zapojení budov s lokálním komunitním a kulturním přesahem. Letos bude možné navštívit a projít si více než šedesát pět budov a prostorů.

Festival Open House Praha otevírá již po čtvrté brány budov, do nichž se veřejnost běžně nepodívá. O festivalu se dočtete více v článku TV Architect Festival Open House Praha otevře brány běžně nepřístupných budov. Palác Archa bude první. Co ale inspirovalo organizátory k pořádání takové události a jakým způsobem jsou vybírány budovy, jež bude možné spatřit? Nejen na to odpovídala exkluzivně pro TV Architect ředitelka a hlavní produkční festivalu v jedné osobě Andrea Šenkyříková.

Co vlastně inspirovalo myšlenku zpřístupnit široké veřejnosti běžně nepřístupné budovy?

„Architektura je všude kolem nás a je dobré ji vnímat, říká Eva Jiřičná, významná česká architektka a patronka festivalu, a já s tím plně souhlasím. Hlavním smyslem festivalu je, aby se lidé, a tím myslím širší laická veřejnost, začali zajímat o místo, kde žijí. Tedy o to, co se s budovami děje i po tom, co festival skončí, kde se staví, jak se staví, jak do toho mohu promlouvat. Je to ale také o uspokojení zvědavosti a o nahlédnutí do budov, okolo kterých chodíme každý den do práce, vodíme děti do školy a podobně."

Jak administrativně náročné bylo umožnit vstup do takřka posvátných prostor?

„Festival Open House Praha pořádáme již čtvrtým rokem. Za tu dobu jsme si již osvojili určité know-how. Usilujeme o to, budovat dlouholetý vztah nejen s partnery, ale i s majiteli budov či lidmi, kteří mají budovy ve správě. To vše posiluje celkovou důvěru v to, že to organizačně zvládneme a umožňuje otevření takových prostor, jako je právě palác Archa."

Podle jakého klíče vybíráte budovy, které chcete otevřít lidem?

„Snažíme se vybírat takové budovy, které reprezentují pražskou architekturu všech časových období, představují díla významných architektů a myšlenkových směrů či návštěvníkovi přináší jiný nevšední architektonický zážitek. Důležité je pro nás také zapojení budov s lokálním komunitním a kulturním přesahem. Při výběru vycházíme také ze zkušeností z předchozích let. Některé budovy se nám hlásí samy, na některé přichází doporučení od partnerů i návštěvníků, jiné oslovujeme sami. Je to různé."

Máte do budoucna připravenou nějakou „architektonickou perlu", kterou budeme moci vidět?

„Zájemci budou moci letos navštívit a projít si více než šedesát pět budov a prostorů, sídla firem, úřadů či moderních technických staveb, například Pražské kreativní centrum, které sídlí na Staroměstském náměstí, Centrum architektury a městského plánování (CAMP) či Petschkův palác, který za 2. světové války zabralo gestapo a kde dnes sídlí Ministerstvo průmyslu a obchodu. Milovníci vlaků mohou nahlédnout do uzavřených prostor Masarykova a Hlavního nádraží nebo se podívat na nádraží Praha-Bubny. Obdivovatele architektury zase může zaujmout Winternitzova vila, jedna z posledních zakázek Adolfa Loose, fanoušky industriální architektury by mohl přilákat areál Podkovářská či Pragovka Art District, sídlící v prostorách bývalé továrny. Návštěvníky přivítají však i další paláce, vily, administrativní či kancelářské budovy."

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl