ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Budoucí architekti z Fakulty architektury pomohou uklidit Česko. Postaví také vyhlídkovou věž

Budoucí architekti z Fakulty architektury pomohou uklidit Česko. Postaví také vyhlídkovou věž

Budoucí architekti z Fakulty architektury pomohou uklidit Česko. Postaví také vyhlídkovou věž
10. 4. 2019 / Autor: FA ČVUT/ Kristýna Rejsková Popisek: Stožár, vybraný projekt

Studenti ateliéru Hlaváček – Čeněk Fakulty architektury ČVUT se o víkendu připojí k celorepublikové akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Úklidem parku Cihelka zahájí projekt, který dovedou až k realizaci vlastníma rukama, do června zde pro obyvatele Libčic postaví vyhlídkovou věž. Projekt je realizován za podpory Skanska Reality a.s. a rezidenčního projektu Park Cihelka. 

Zadáním byla malá stavba pro zábavu a relaxaci v prostoru budoucího rezidenčního parku Cihelka. Tak budou v Libčicích nově říkat terasovitým svahům na břehu Vltavy, kde se od konce 19. století těžila hlína pro cihelnu rodiny Fischerů. Právě studentská stavba bude prvním krokem od momentálně zanedbaného místa k budoucímu parku.

Věhlasní cihláři

Věhlas libčických cihlářů, kteří se kromě výroby cihel specializovali na výstavbu továrenských komínů, kterých v Čechách postavili více než tisíc, inspiroval autorku vyhlídkového stožáru Kristýnu Rejskovou. Právě její návrh vybrali k realizaci pedagogové ateliéru, zástupci společnosti Skanska Reality a místostarosta Libčic Vít Penížek z celkem devíti studentských konceptů. 

Stožár bude umístěn na vyvýšeném místě v srdci parku, svým tvarem bude komunikovat s libčickými komíny a konstrukcí bude odkazovat k cihlářské historii místa. Na stožár bude možné vystoupat po točitém schodišti a bude na něm umístěna vlajka města. 

Podpora investorů

Stavba do Libčic je po útulnách pro Krkonošský národní park, které studenti Ústavu navrhování II dokončili letos v zimě, dalším z řady design-build projektů, které umožňují absolvovat během jednoho semestru celý proces vzniku stavby od návrhu po její realizaci. Zkušenosti získávají budoucí architekti díky podpoře „investorů“, jako je Správa KRNAP, MČ Praha 6 nebo společnost Skanska Reality, ale také prostřednictvím konzultací s ostatními profesemi, řemeslníky a dodavateli.

Cenná je spolupráce v rámci ČVUT, statiku projektu do Libčic řeší studenti s Františkem Denkem z Katedry mechaniky Fakulty stavební. Odborné znalosti ohledně dřevěných konstrukcí a výstavby jim předává Jaromír Jiruška z Dřevostavby Biskup. Do projektu se podařilo také zapojit studenty grafického designu ze soukromé vyšší odborné školy vizuální komunikace Scholastika, kteří pod vedením Matěje Činčery a Jana Klosse vytvoří vizuální styl pro závěrečnou výstavu a publikaci. 

Momentálně studenti dokončují projektovou dokumentaci a začínají jednat s dodavateli, stavět začnou v Libčicích po Velikonocích. Projekt je možné sledovat prostřednictvím Instagramu https://www.instagram.com/libove_libcice a webových stránek www.libovelibcice.cz.

Projekt k realizaci se vybíral z celkem 9 návrhů:

STOŽÁR (autorka Kristýna Rejsková) – vybraný návrh
Na vyvýšeném místě v srdci parku ční bod - stožár - rozhledna, odevšad viditelná. Svým tvarem rozmlouvá s libčickými komíny, svou konstrukcí se odkazuje k cihlářské historii.

OHNIŠTĚ (autorka Sylvie Tesková)
Ohniště na kopci, v samotném středu parku, iniciační a orientační bod města Libčice. Malá stavba nabízí využití pro široké okolí - náhodné kolemjdoucí, skupinky na výletě i celou komunitu.

PERISKOP (autorka Anna Vopařilová)
Vyhlídka, posezení, pozorovatelna. Místo, kde i ti nejmenší mohou pozorovat své okolí s nadhledem. Čím? Periskopem! #ajkeďprší

SKRYTÝ VÝHLED (autorka Lenka Lenčéšová)
Som ukrytý na výbežku medzi stromami. Dovediem ťa za výhľadom na Větrušické rokle. #ajkeďzmokneš ☼☼☼ 

ULITA (autorka Jana Sedlická)
Ulita jako útočiště komunity, bezpečné místo, které díky svému tvaru a materiálu náleží jak přírodě, tak človeku. Stavba je z místní dusané hlíny a stoupá ve tvaru zlaté spirály. Místo slouží přírodě jako socha a člověku jako místo k posezení s pobytovým schodištěm a vyhlídkou.

SPIRÁLA (autor Adam Hofman)
Spirála, umístěná na terénním výběžku, je odpovědí na základní požadavky návštěvníka parku. Nabízí • úkryt, obohacený o hru světla pronikajícího skrz dřevěné lamely, • výhled, jako odměnu za výstup po točitých schodech, • odpočinek, v síti napnuté pod oblohou.

CIHELNÁ STUHA (autor Filip Hutera)
Stuha, propojení historie místa se současnosti. Stuha, propojení přírody, parku v jedno. Sjednocení a povznesení místa a lokality v rámci jednoho celku.

KONZOLA (autor Kryštof Vicherek)
Jeden objekt, socha poutající pozornost. Konzola umístěná kolmo na terasy upozorňuje na výhled na Libčice a protější břeh Vltavy, kam i směřuje. Z dálky jeden objekt v prostoru, který zblízka poodhaluje svou konstrukci a stává se srozumitelnějším.

OHNIŠTĚ “NA CIHELCE” (autorka Tereza Čechová)
Rám, výhled, oheň. Spojení. 

FA ČVUT

Psali jsme také:

Studenti architektury budou prezentovat své útulny

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl