ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Boj o přežití terasy na Budějovické

Boj o přežití terasy na Budějovické

Boj o přežití terasy na Budějovické
14. 3. 2018 / Autor: ŠJů

Společnost DBK, sídlící na stanici metra Budějovická, se snaží o záchranu historické terasy, která je součástí budovy stejnojmenného obchodního centra. DBK viní úředníky Magistrátu hlavního města Prahy, který je vlastníkem stavby, z pochybení. I přes absenci aktuálního statického posouzení terasy nařídil Magistrát její uzavření a chce ji nechat zbourat. Ve hře jsou i dřívější údajně nepřesné statické posudky. Terasa je podle odborníků v pořádku a je provozuschopná. DBK připouští, že je rekonstrukce terasy zapotřebí, není ale ve stavu pro demolici. Snaha o přestavbu trvá od roku 2010.

Středem pozornosti je obchodní dům DBK nedaleko stanice metra Budějovická, a především pak její terasa, která osm let zaměstnává na jedné straně vedení obchodního domu, jež se snaží přesvědčit Magistrát hlavního města Prahy o nutnosti její rekonstrukce, na druhé pak magistrát samotný. Ten totiž budovu vlastní a podle vyjádření vedení obchodního domu po celou dobu sabotuje veškeré snahy o zvelebení stavby.

Situace vygradovala před dvěma týdny, kdy úředníci magistrátu nechali uzavřít jižní část vestibulu nákupního centra, a řekli, že předmětná terasa je v havarijním stavu a musí se zbourat. S tím však nesouhlasí vedení obchodního domu a postup magistrátu ostře kritizuje. Terasa je podle společnosti DBK integrální architektonickou součástí obchodního domu a svými nosníky do něj přímo zasahuje. V roce 2011 bylo pražskému magistrátu nabídnuto vedením obchodního domu odkoupení nebo pronájem budovy za podmínek, které stanoví. Magistrát však žádný z předložených návrhů neakceptoval. Jednání mezi oběma stranami přitom probíhají už osm let.

Podle Miroslava Velfla, který je předsedou představenstva DBK, úředníci pražského magistrátu při náhlém vydání rozhodnutí o uzavření jižního vestibulu pochybili, a stejně tak i při rozhodnutí o zbourání terasy.

Na to pro TV Architect reagoval tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman: „Ve společností DBK je to podobné jako se spolumajitelem dvojdomku, který vám několik let brání v rekonstrukci, ale nakonec chce působit jako ten hodný. Právě kvůli společnosti DBK a jejím dalším a dalším mnohdy nesmyslným požadavkům v připomínkovém řízení jsme nemohli objekt opravit.“

Podivné posudky statiků?

DBK si nechala zpracovat vlastní posudky o aktuálním stavu terasy a podle vyjádření nezávislého statika Marka Lukáše je terasa plně funkční a vyhovuje současným normativním předpisům, stávající podepření tak nejsou třeba. Lukáš dále uvedl, že dřívější posudky vypracované pražským magistrátem, na základě kterých má být terasa v nevyhovujícím stavu a které de facto terasu odsuzují k smrti, jsou amatérské a mnohdy nepřesné.

S tím ovšem nesouhlasí magistrátní mluvčí. „Podle posudků od kvalifikovaných statiků s osvědčením je konstrukce v havarijnímu stavu. Kvůli soukromým obchodním aktivitám společnosti DBK nebudeme ohrožovat chodce ani provoz metra, jedná se totiž o zastřešení, které by se mohlo zřítit do kolejí,“ uvedl Hofman.

Jenomže názor statika Marka Lukáše podpořil také šéf katedry ocelových a dřevěných konstrukcí z Fakulty stavební ČVUT František Wald. Terasa je podle oslovených odborníků v pořádku a pro její demolici není důvod.

Podle vedení DBK byla stavba v minulosti opravdu naddimenzovaná a při správné údržbě vydrží ještě mnoho let. „Lze tedy dovodit, že má být pasáž neprodleně znovu zprůchodněna. Současně bude na jaře nutné započít s opravou a dosud zanedbanou údržbou včetně rehabilitace nosných ocelových konstrukcí,“ dodává Velfl.

Tomáš Nývlt

Další články na TV Architect:

Česko-slovenský výprodej obchodních domů

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl